Bývalý zastupitel Jihlavy se stal ministrantem, aby mohl na Havlův pohřeb

29.12.2011 11:43

Mezi dvaadvaceti ministranty na obřadu za Václava Havla v katedrále sv. Víta byl také bývalý jihlavský zastupitel Tomáš Sedlák. O účast na mši velmi stál, a tak narychlo stal ministrantem. Informuje o tom server iDnes.cz.

Bývalý zastupitel Jihlavy se stal ministrantem, aby mohl na Havlův pohřeb
Foto: Martin Kovář
Popisek: Poslední rozloučení s Václavem Havlem zádušní mší ve svatém Vítu

Sedlák prý nestojí o účast na pohřbech od smrti svého otce, ale velmi stál o to být na pohřbu Václava Havla. Oslovil proto přátele na pražském arcibiskupství, ale do listiny pozvaných na státní pohřeb se nemohl dostat.

Sedlák se na obřad v katedrále dostal jako ministrant

Jedinou možností bylo stát se ministrantem obřadu ve svatovítské katedrále. Den před pohřbem si Sedlák vypůjčil ministrantské oblečení v jihlavském kostele svatého Ignáce a 23. prosince v šest hodin ráno vyrazil do Prahy.

Na Pražském hradě musel být už o půl osmé ráno, kde se obřad dvě hodiny nacvičoval.

Do Chrámu svatého Víta vstoupil krátce před polednem v průvodu církevních hodnostářů. „Policie na okamžik zastavila auta státníků a my jsme prošli. Pak auta dál najížděla,“ popsal Sedlák serveru iDnes.cz.

Dovedl Albrightovou k rakvi a potřásl si rukou s Clintonem a Walesou

Během smutečního obřadu měl za úkol doprovodit americkou exministryni k rakvi Václava Havla a pak do lavice pro smuteční hosty. K Madeleine Albrightové prý má velký vztah kvůli jejím knihám.

Jako ministrant si osobně potřásl rukou i s bývalými prezidenty Polska Lechem Walesou a Spojených států Billem Clintonem.

Pro Sedláka to byl velký životní zážitek. „Přišel jsem pomoci, protože byla potřeba má služba. Václav Havel je pro mě člověk, díky kterému žijeme ve svobodě. Proto jsem se chtěl obřadu zúčastnit osobně,“ prohlásil na serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…