Byznysmen Jančura: Občane, k tomuto donuť své poslance...

14.02.2013 15:08

Národ čekal, že se stane zázrak, ale nestalo se nic. Takto komentuje zamítnutí návrhu na zrušení amnestie byznysmen Radim Jančura. Ten v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také oceňuje snahu zvoleného prezidenta Miloše Zemana prosadit zákon o prokázání původu majetku a zmiňuje možnost, jak dotlačit poslance, aby pro tuto normu zvedli ruku.

Byznysmen Jančura: Občane, k tomuto donuť své poslance...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Ústavní soud nedávno zamítl návrh pražského městského soudu na zrušení prezidentské amnestie. Podle Jančury celý národ čekal na to, jestli se nestane zázrak. „Ten se nestal a budeme se s tím muset naučit žít. Když ústavní právníci nejsou schopni vytvořit společný právní názor, je asi zbytečné, aby si ho vytvářeli občané, kteří o tom nevědí skoro nic,“ uvádí podnikatel.

„Občané této země musí respektovat všechny zákony, které jsou, i když o nich ti občané vůbec nevědí, v životě je nečetli a ani jim nerozumí a naproti tomu nejdůležitější a nejjednodušší zákon, který existuje, tedy Ústava, tak té naši politici a právníci nejsou schopni rozumět,“ podivuje se.

Máme milion zákonů a neshodneme se ani v Ústavě

Když už dle jeho slov nerozumíme ani Ústavě, což je malinký zákon o pár stránkách, je smutné, jak řekl Jančura, že my všichni ostatní máme dodržovat milion jiných zákonů, o kterých ani nevíme, že existují.

Zaznívají i návrhy na obžalování prezidenta z velezrady. Argument, že ale Václav Klaus jen využil svoji ústavní pravomoc a nemusí dále nic vysvětlovat, Radim Jančura neuznává.

„Jedna věc je zákon a pravomoc a něco je jakási morální povinnost. Že teď prezident tvrdí, že si může dělat, co chce, není pravda. Nesmí si dělat, co chce, ale nikoli z titulu zákona, ale je náš prezident a musí dělat to, co chce většina. Je to nepsané, ale mělo by to tak být. Skutečnost, že mu zákon něco nenařizuje, neznamená, že to nemusí udělat. Musí zveřejnit, kdo mu radil a proč se tak rozhodl. Stejně tak, jako my musíme chodit do práce, protože se to sluší a patří. Žádný zákon nám to sice nenařizuje, ale my tam chodit musíme. Musíme se chovat slušně, dodržovat zákony a nepsaná pravidla,“ konstatoval majitel dopravní společnosti pro ParlamentníListy.cz.

Příspěvek na splácení státního dluhu pošlu, ale nejdřív…

Radim Jančura pak dále oceňuje nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana za jeho rozhodnutí odvádět jako symbolické gesto třetinu prezidentského platu na splácení státního dluhu.

„Je to myšleno dobře a pochvalme ho za to. Nevěřím ale, že se k němu přidají další lidé. Já bych se k němu přidal rád, kdybych věděl, že tato země hospodaří s miliardami v dobrém. Třeba ale České dráhy dostávají navíc v rozporu se zákonem řádově stovky milionů korun ročně a přesto to ministerstvo dopravy vůbec nezajímá. Takže proč já bych dával tomuto státu řekněme dluh přepočtený na osobu, který vychází na zhruba 160 tisíc, když stát nemá zájem šetřit stovky milionů. V každém případě opakuji, že jde od Miloše Zemana o pěkné gesto,“ uvedl Jančura.

Ten Zemana chválí i za jeho snahu protlačit parlamentem zákon o prokázání původu příjmů a majetku s možností zabavení nelegálně nabytého majetku.

Seznam zákonodárců, kteří odmítnou zákon o prokázání původu majetku

„Pochopitelně bych si moc přál, aby se mu ten zákon na vládě a ve sněmovně podařilo prosadit. Je strašně důležité, abychom neviděli Parlament jako jednoho muže, ale jako dvě stě konkrétních poslanců, kteří mají svoji tvář a jméno a jednaosmdesát senátorů a jednoho po druhém vyzpovídali, jestli si přeje nebo ne, aby se zveřejnily příjmy,“ navrhuje.

Mělo by to prý proběhnout člověk od člověka, protože ač o to sociální demokracie usiluje, je v té straně podle Jančury spousta lidí, kteří nakonec ruku nezvednou, a o takových se můžeme domnívat, že jsou lobbisticky napojeni na černou ekonomiku kmotrů, kteří z tohoto zákona mají strach. „Je tu mnoho lidí, kteří si v poměru se svými oficiálními příjmy žijí nad poměry, takže by se takovým zákonem odkrylo hrozně moc,“ míní v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.

„V tomto směru je důležitá úloha občanských iniciativ, médií, ale i prezidenta, aby řekli, který konkrétní poslanec či senátor se svým jménem a ksichtem šel proti tomu. Je potřeba si následně takový seznam udržet až do voleb a před volbami na to upozornit a zveřejnit to. Sledujme osobní zodpovědnost jednotlivých poslanců. Když už je nemůžeme jejich mandátu zbavit, lze jim to alespoň spočítat na konci jejich volebního období,“ dodává Radim Jančura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…