Byznysmen Jančura znovu o rozkrádání a plýtvání. A o Peake a Okamurovi

22.11.2012 7:53

Mediální přestřelka mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a podnikatelem Radimem Jančurou se rozproudila před několika měsíci. Jančura Kalouska nařkl, že patří mezi nejbohatší Čechy a nakradl si stovky miliard. Kalousek ho chtěl žalovat, na což se Jančura podle svých slov těšil. Jaká je situace nyní?

Byznysmen Jančura znovu o rozkrádání a plýtvání. A o Peake a Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

„Pokud vím, tak na mě Miroslav Kalousek dosud žalobu nepodal, o tom bych musel vědět,“ uvádí Jančura pro ParlamentníListy.cz. Situaci si vysvětluje tak, že sám ministr financí pravděpodobně o žádnou žalobu nestojí, protože si je vědom skutečností, ze kterých ho podnikatel nařkl.

Situace však měla jiný zajímavý vývoj. „V souvislosti s tím, kdy jsem o panu Kalouskovi řekl, co si myslím, se mi ozvala strašná hromada lidí, kteří přinesli poměrně zajímavé informace. Problém je ale v tom, že lidé mají obrovský strach. Vím o dvou lidech, kteří by mohli dosvědčit spojení pana Kalouska s miliardovými obchody s tím, že peníze šly přímo k němu. Mají ale prostě strach. Každopádně jsou to zajímavé informace,“ říká Radim Jančura.

Okamura je trošku upovídaný, ale…

Ten se v poslední době angažuje v tažení proti korupci a často mluví o podobných věcech, jako senátor a kandidát na prezidenta Tomio Okamura. Co si o nově zvoleném členovi horní parlamentní komory Jančura myslí? „Tomia Okamuru trošku znám. Je sečtělý, chytrý, možná trošku upovídaný, ale myslím si, že pro mnoho lidí to může být určitě zajímavý kandidát na prezidenta,“ míní.

Oba se zcela shodují v potřebě prosazení zákona o doložení majetku, který by zároveň umožňoval nedoložený majetek zabavit. „To si myslím, že je naprosto v pořádku, to je správné. Navrhuje to i sociální demokracie a považuji to za potřebné,“ sděluje serveru ParlamentníListy.cz podnikatel v dopravě.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Existují však reálné šance, že zákon nakonec projde? „Sociální demokraté říkají, že ten zákon chtějí, komunisté to podporují také. Ti si v posledních třiadvaceti letech nakradli nejméně, i když před rokem 1989 to bylo trošku jinak. Stačí najít pár individuálů, kteří to podpoří, proto věřím, že je schválení tohoto zákona reálné,“ říká.

Miliony Karolíny Peake trošku smrdí

Velkou mediální kauzou posledních dní byly sporné okolnosti kolem výhodného prodeje vily vicepremiérky Karolíny Peake a jejího manžela. „Pokud je pravda, že tam existuje spojení s Romanem Janouškem, určitě by to pro ni dobré nebylo. Těžko říct, jak to tam bylo, ale zapomenout dát do přiznání příjmů 18 milionů korun, to samozřejmě smrdí,“ soudí Jančura.

„Stejně tak ale smrdí veškeré majetky spojené s firmami s nejasným vlastníkem. Mohl by vzniknout zákon, který by dal všem takovým majitelům a firmám povinnost, aby se nakonec objevil nějaký vlastník. Nakonec každá firma musí někde končit u nějaké fyzické osoby,“ doplňuje.

Podle jeho slov by bylo dobré, kdyby tato povinnost prošla minimálně ve vztahu k veřejným zakázkám, i když by to nebylo od věci zavést plošně. „Já absolutně nechápu smysl těchto firem. Pokud to někdo myslí upřímně a dobře, není přece důvod, aby byl schovaný. Ačkoliv je to možná ve světě běžné, já bych takovým firmám nepovolil rozhodně účast ve veřejných zakázkách,“ uvažuje o problematice firem s nejasnou vlastnickou strukturou.

Kalousek víc na DPH prostě nevybere

Radim Jančura ani nesouhlasí s dalším zvyšováním daní. „Pokud jde o DPH, jsem opravdu přesvědčený, že Kalousek těch 15 – 20 miliard navíc nevybere, jak by si přál. Tím jsem si naprosto jistý. Prostor pro úspory na straně státu znám třeba na železnici. Kdyby se během následujících pěti, deseti let vysoutěžila veškerá regionální i dálková železniční doprava, stát a kraje dohromady ušetří dvě až tři miliardy korun ročně, což jsou pěkné peníze,“ navrhuje.

„Dále třeba Nejvyšší kontrolní úřad upozornil, že v posledních třech letech byly vypsány zakázky za 21 miliard korun, které byly dány bez výběrového řízení. Tady by úspora byla minimálně poloviční. Neznám natolik státní správu, ale myslím si, že třeba já se ve firmě snažím co nejvíce zjednodušit procesy, tak abychom tu neměli takřka žádnou administrativu. Já osobně nemám žádnou sekretářku a slovo sekretářka je zakázaný pojem u nás ve firmě, kde máme tisíc pět set zaměstnanců. Nemáme tu žádné pozice tohoto typu,“ dává za příklad svoji firmu podnikatel Jančura.

Stát šetřit může, podnikatel říká jak

Ve Student Agency se prý snaží administrativu odbourávat tak, že všechno jde dělat elektronicky. „Naším cílem je, aby pomalu v kancelářích neexistovaly tiskárny, protože ve chvíli, kdy je všechno v počítačích, není důvod k tomu, aby se všechno tisklo,“ je přesvědčen.

„Jde o takovou postupnou optimalizaci, kterou především v souvislosti s krizí dělala každá firma. Přišel čas se pozastavit a říct si, co všechno se dá zainventovat tak, abychom optimalizovali náklady. Když krize pomine a zase bude hon za obraty, nebudeme už řešit náklady, ale zvyšující se příjmy. Podobným způsobem by se dal optimalizovat i stát, aby měl na svůj provoz menší náklady,“ navrhuje v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz Radim Jančura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…