ČEZ politické strany nikdy nesponzoroval, dušuje se Roman

06.10.2011 9:28

Jeden z nejmocnějších českých podnikatelů Martin Roman popírá v rozhovoru pro týdeník Reflex jednu spekulaci o svém náhlém odchodu z čela ČEZ za druhou. Šlo prý jen o důsledek jeho dlouhodobého záměru, který o několik dnů urychlila nediskrétnost na Úřadu vlády, a tak skončil na mimořádném zasedání dozorčí rady druhý den poté, co se informace dostala na veřejnost.

ČEZ politické strany nikdy nesponzoroval, dušuje se Roman
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

V únoru 2012 měl Martinu Romanovi vypršet druhý čtyřletý mandát v čele ČEZ a už na podzim loňského roku oznámil tehdejšímu předsedovi dozorčí rady Martinu Římanovi svůj odchod. Ten byl domluvený na 21. září a oficiálně měl být ten den ohlášen na dozorčí radě. Místo toho se uskutečnil o několik dní dříve, a i proto vyvolal tolik dohadů, co za bleskovým koncem elitního manažera ve skutečnosti stojí.

„Určitě by bylo lepší, kdyby se to nedostalo předčasně ven a udělalo se to na plánované dozorčí radě, a ne na mimořádném zasedání svolaném na druhý den poté, co se informace dostala do médií. Asi by tak vzniklo méně spekulací," říká Martin Roman v rozhovoru pro týdeník Reflex s tím, že netuší, proč a kdo zprávu o jeho odchodu z Úřadu vlády vynesl.

Politické strany žádné peníze od ČEZ nedostávaly

Jedna ze spekulací o důvodech jeho odchodu hovořila o vyšetřování prodeje Škody Holding. „To se mě vůbec netýká. Když se podívám na výborné výsledky Škody Plzeň, tak mi může být naopak líto, že jsem se odtud před lety rozhodl odejít. Jak bych měl prokázat, že něco nevlastním? To nemá logiku. Mnohokrát jsem řekl, že jsem Škodovku nikdy nevlastnil," tvrdí Roman.

Po jeho odchodu z čela ČEZ prohlásil Karel Schwarzenberg, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jedině TOP 09 od nich nic nedostala. „Mohu k tomu říci jedinou věc: ČEZ nikdy nesponzoroval žádnou politickou stranu. A víc to komentovat nebudu, protože jsem se nikdy nevyjadřoval k politickým otázkám a žádným politickým výrokům," reaguje bývalý ředitel energetického gigantu.

Zastavení jaderné energetiky podkope konkurenceschopnost Evropy

Ten patřil vždy k zastáncům jaderné energetiky a na jeho podpoře nezměnilo nic ani neštěstí v japonské Fukušimě, ani změněný postoj Německa, které chce činnost atomových elektráren postupně zastavit. „Je to krátkozraké rozhodnutí. Zdraží to elektřinu a podkope konkurenceschopnost Evropy," uvádí Roman, podle něhož ČEZ mají peníze na dostavbu Temelína, ale jejich vynaložení bude na úkor investic do jiných projektů.

O jeho nástupci Danielu Benešovi, který ve firmě dosud působil jako výkonný ředitel, se začalo říkat, že ho do čela společnosti Roman nastrčil, takže bude pokračovat ve stylu řízení svého předchůdce. „Je obvyklé, logické a téměř pravidlem, že nový šéf pochází z úspěšného týmu a odcházející úspěšný šéf se stává předsedou dozorčí rady," vysvětluje Roman.

Za odchodem spory s premiérem nehledejme

Během působení v čele ČEZ měl dobré vztahy s bývalým předsedou vlády Mirkem Topolánkem, zatímco s nynějším premiérem si příliš nesedli. „Je přirozené, že dva lidi nemohou mít na všechno stejný názor. Z podstaty věci je to vyloučené. Nepovažoval jsem některé rozdílné názory s premiérem za spory a nebyl to důvod mého odchodu," prohlašuje bývalý šéf ČEZ.

K věci:

Rada ČEZ schválila konec Romana. Místo něj nastupuje Beneš 

Policie se bude zabývat vztahy Romana, ČEZu a Škody 

Nečas rýpe do Romana: Je nájemný manažer 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …