ČSNS 2005 rozhodne o sloučení s Paroubkovou stranou LEV 21

11.11.2011 13:27

Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005) se v sobotu na svém sjezdu v Praze rozhodne, zda se sloučí s novou stranou Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), kterou založil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle dosavadních informací se zdá, že varianta fúze obou politických subjektů je velmi pravděpodobná.

ČSNS 2005 rozhodne o sloučení s Paroubkovou stranou LEV 21
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

 Mluvčí neparlamentní ČSNS 2005 Jiří Pondělíček dnes ČTK řekl, že Paroubek by se měl zasedání zúčastnit jako host. Paroubkova nová strana svůj sjezd plánuje o dva týdny později do pražského Obecního domu, kde by se chystané sloučení stran do jedné mělo dokončit. "V každém případě to bude ustavující sjezd. A současně, pokud si to bude ČSNS 2005 přát, také sjezd slučovací," řekl již dříve Paroubek. 

Sloučení je jako KSČ a ČSSD v roce 1948, míní Janko

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů vyjednává o spolupráci od letošního jara. Na počátku října Paroubek vystoupil z parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl, a oznámil, že zakládá novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21. století. 

TÉMA: Paroubkova nová strana

Ústřední rada ČSNS 2005 pak dala stranickému vedení pro jednání s Paroubkem plnou podporu a zároveň sesadila předsedu Karla Janka, který s příchodem Paroubka nesouhlasil. I nyní plánované aktivity strany kritizuje. Tvrdí také, že bez rozhodnutí sjezdu není jeho odvolání platné. Místo Janka byl pověřen vedením strany místopředseda ČSNS 2005 Stanislav Palša, který bude na sobotním sjezdu usilovat o zvolení předsedou. 

Janko tvrdí, že se členové 2005 chystají "zaprodat stranu a podvést její členy i veřejnost tak, že na tomto sjezdu se nebude rozhodovat o sloučení dvou rovnoprávných politických partnerů, ale de facto o likvidaci stávající strany ČSNS 2005". Janko míní, že plánované sloučení "až nápadně připomíná slučovací sjezd KSČ a ČSSD v roce 1948". Mluvčí Pondělíček tato tvrzení odmítl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…