ČSSD by v Senátu neměla ohrozit hlasování o přímé volbě, slíbil Štěch

14.12.2011 22:48

Poslaneckou sněmovnou ve středu prošel návrh na přímou volbu prezidenta. Očekává se schvalování v Senátu. K tématu přišli do pořadu Události, komentáře mluvit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS). Rozhodnutí poslanců pak komentovali ústavní právník z Právnícké fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela a šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

ČSSD by v Senátu neměla ohrozit hlasování o přímé volbě, slíbil Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

 

Podle Palečkové bude většina klubu ODS hlasovat pro, pokud nedojde k zásadním změnám v návrhu. „Ale mohou se najít jednotlivci, kteří budou proti návrhu. Zatím jsme se návrhem nezabývali, protože jsme čekali, jakým způsobem vyjde z Poslanecké sněmovny,“ řekla Palečková.

ČSSD v Senátu neohrozí přímou volbu, ujistil Štěch

Štěch připustil, že se ČSSD v Senátu připojí, pokud dají senátoři ODS dostatek hlasů, aby se naplnila ústavní většina. „Někdo bude mít jiný názor, ale takoví lidé budou pečlivě zvažovat, jak hlasovat. Jsou v životě i horší kompromisy a myslím, že z naší strany nebude hlasování ohroženo,“ slíbil předseda Senátu v Událostech, komentářích.

Právník Jak Kysela se obává, že rizika přímé volby jsou velká, ale přínosy téměř žádné. Poukázal na to, že nikdo se nesnaží zodpovědět, proč by se přímá volba měla zavádět.

„Všechny argumenty pro jsou celkem snadno rozporovatelné, protože představa, že prezident vzešlý z přímé volby bude mít větší legitimitu, je jistě správná, ale k čemu tu vyšší legitimitu potřebuje, když ho nechcete učinit tahounem našeho politického systému. Představa, že přímo volený prezident bude nadstranický, je lichá. Strany, které budou organizovat volby a kampaň, se budou chovat monopolisticky. Vznikne mocenské centrum, které může oslabovat už tak slabou vládu,“ myslí si Kysela.  

„Situace se mění. Politici cítí, že narůstá nespokojenost veřejnosti s politikou. Před rokem bych řekl, že návrh neprojde,“ myslí si Erik Tabery. Předpokládá ovšem, že strany budou samy nabízet apolitické či nestranické kandidáty.

Němcová, Fischer, Schwarzenberg, Sobotka nebo Švejnar?

Podle Taberyho budou v souvislosti s volbou prezidenta padat známá jména. Mohla by padat i „bizarní“ jména jako Karel Gott nebo Dominik Hašek, protože své kandidáty mohou přihlásit i lidé, pokud získají 50 tisíc podpisů. Tabery ale připomněl, že v jiných zemích nebyl hlavou státu zvolen žádný pěvec či modelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …