ČSSD chybí ženský element na všech úrovních, tvrdí Maršová

30.06.2010 12:03

Sociální demokracie se musí změnit. Jednou z cest je i větší poměrné zastoupení žen ve vedení strany, řekla ParlamentnímListům.cz předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová.

ČSSD chybí ženský element na všech úrovních, tvrdí Maršová

Žen v politice je málo a krásné ženy z Věcí veřejných tento trend nezmění, tvrdí dáma, která v minulosti dělala šéfům ČSSD těžkou hlavu svými výroky. Bývalého předsedu nevyjímaje, cílem její kritiky se stalo i angažmá Petry Paroubkové po boku jejího manžela v kampani ČSSD.

Ženy odvážnější než muži

„Ženy jsou těmi, kdo v tomto státě v poslední době dokázal něčím pohnout. Budu jmenovat některé z nich: Paní Marcela Urbanová, která dokázala ukázat na podivné praktiky Jiřího Čunka během jeho starostování ve Vsetíně, paní Marie Benešová, ta otevřeně hovoří o justiční mafii, paní Vladimíra Dvořáková, která rozkryla kauzu plzeňských práv a v neposlední řadě paní Iva Brožová, soudkyně, která se dokáže postavit i prezidentovi. Kdo z mužů v poslední době prokázal takovou odvahu?" ptá se Maršová.

O to nesmyslnější se jí jeví fakt, že ČSSD se k problematice žen-političek staví víceméně odměřeně. Byť ve stanovách má jasně napsáno, že jedno z místopředsednických křesel má mít žena.

„Ústřední výkonný výbor má naplňovat cíle, stanovené sjezdem. Zjevně to ale nedělá," stěžuje si Maršová. Kritizuje ale celkový přístup vedení ČSSD ke své straně. „Oni se celou dobu té volební kampaně snažili změnit českého voliče. To je šílenství, my musíme hledat cestu k voliči, ne jej měnit," uvedla pro ParlamentniListy.cz Maršová.

Nováčková prý není neznámá tvář ani prospěchář

Sociálnědemokratické ženy navrhují na funkci místopředsedkyně ostravskou podnikatelku Hanu Nováčkovou. Tato nominace ale čelí kritice hned ze dvou důvodů. Jedná se prý o neznámou tvář, navíc média už nyní na Nováčkovou poukazují jako na Víta Bártu (VV) v sukních. Energická podnikatelka totiž vlastní soukromou bezpečnostní agenturu IPO. Není prý náhoda, že zmíněná firma dělá ostrahu na Krajském úřadě v Ostravě.

„Taková tvrzení mě rozesmívají. Tak za prvé, ona není žádná neznámá tvář, je to krajská zastupitelka. Navíc za Ostravu už kandidovala do Senátu, její nominaci zdejší organizací strany považuji za dostatečné vyjádření důvěry. Za druhé, paní Nováčková je podnikatelka, která začínala od nuly. Ano, vím, bezpečnostní služby poskytované krajskému úřadu, ano, ale těžiště jejího podnikání leží v úklidových službách. A zde zaměstnává nezaměstnatelné, lidi s nízkým vzděláním, kteří by se jinde nechytili. A jde o stovky lidí," hájí čestné úmysly své kandidátky Maršová. K oficiální nominaci má podle Maršové dojít 23. července.

Sociálně demokratické ženy prý po naplnění stanov volbou místopředsedkyně volají už dlouho, nicméně vedení strany jejich hlas vyslyšelo až před senátními volbami. „Věřím, že tentokrát se to konečně podaří," uvedla Maršová.

Mlčící muži ve vedení

V širším vedení strany prý ale ženy stejně chybí, což volba jedné místopředsedkyně stejně nezmění. „Kdyby tam bylo více žen, vypadalo by to jinak. Myslíte si, že by se tam mlčelo o volbách, které jsme sice vyhráli, ale není nám to k ničemu? Jsem přesvědčena o tom, že ženy ve vedení ČSSD by dávno požadovaly reflexi toho, co se stalo, a nespokojily se s mlčením. Ženy nejsou žádné něžné povahy, jsou to bojovnice," zdůraznila Maršová.

Úspěch v Senátu? Nasaďte ženy-osobnosti

V té souvislosti ji mrzí fakt, že sociální demokracie má po volbách ve sněmovně mezi 56 poslanci pouhých pět žen. V této věci má odlišný názor od zlínské senátorky za ČSSD Aleny Gajdůškové. Ta v nedělních OVM uvedla, že za nízký počet zvolených poslankyň může nastavení kandidátek na zhruba třicetiprocentní zisk ve volbách, ke kterému ČSSD v reálu chybělo osm procent. „Ty dámy většinou skončily těsně pod čarou," zdůvodnila Gajdůšková.

„Tam ani tak nejde o nastavení kandidátek, problém je v tom, že kandidátky schvalují okresy, a těm se v ČSSD do práce příliš nemluví, nevyváženost počtu mužů a žen pak nemůžete ovlivnit," uvedla Maršová.

Určitou naději ale vidí ve volbách senátních. „My tam neobhajujeme žádný mandát. Pokud bychom uspěli ve dvanácti volebních obvodech, máme v Senátu většinu," upozorňuje Maršová. Právě zde by prý socialisté měli nasadit výrazné kandidátky, a je prý z čeho vybírat.

„Já osobně si myslím, že ideální kandidátkou je paní Marie Benešová. Ona představuje morální i profesní autoritu, odvahu, se kterou hovoří o justiční mafii, by jí mohli muži závidět," zdůrazňuje přednosti bývalé nejvyšší státní zástupkyně, která nedávno vyhrála spor s lidmi, které označuje za hlavní tváře zmíněné mafie.

Paroubková si měla najít „své" téma

Zatím podle Maršové sociální demokraté předvedli pouze způsob, jakým se ženský element v politice používat nemá. Na mysli má angažmá Petry Paroubkové ve prospěch svého muže v kampani do Poslanecké sněmovny.

„To se nepovedlo z jednoho důvodu. Pokud se chtěla Petra Paroubková angažovat ve prospěch svého muže, měla si zvolit v rámci programu ČSSD nějaké téma, které by zprostředkovala voličům. Ona ale neměla nic. Proto na voliče nezapůsobila tak, jak se očekávalo," analyzuje jednu z příčin malého volebního úspěchu Maršová.

Související:
Role Paroubkové není jasná, říká šéfka sociálních demokratek
ČSSD potřebuje do vedení ženu. A už má kandidátku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…