ČSSD, lidovci a zelení společně proti pravici. Zatím jen pro senátní volby

19.09.2012 21:00

Strany levého středu možná sjednotí síly proti pravici, která přímo ohrožuje základy sociálního státu a lidskou důstojnost jako takovou. I tak mohlo vyznít neformální setkání lídrů ČSSD, Strany zelených a lidovců při příležitosti kandidatury sociologa Martina Potůčka do Senátu.

ČSSD, lidovci a zelení společně proti pravici. Zatím jen pro senátní volby
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Všichni tři předsedové ale přiznali, že třecí plochy mezi trojicí stran jsou. Podle Ondřeje Lišky (SZ) je ale třeba učinit oběť, a tyto spory překonat, jde prý o nutnost.

Od roku 2008 jde o první příležitost, kdy se tyto politické strany dokázaly shodnout na společném kandidátovi. Tehdy ale šlo o trochu jinou hru, Jan Švejnar měl nahradit Václava Klause v prezidentském křesle, kandidatura Potůčka je však pouze jednou sedmadvacetinou celé letošní hry o poměr sil v Senátu.

O čem vlastně jeho pokus o získání senátorského křesla může ve skutečnosti být, naznačil sám profesor Potůček. "Koaliční vládnutí je nesmírně složité. Abychom překonali krizi jako národní společenství, je třeba naučit se spolupracovat na politické úrovni dříve než ve chvíli, kdy politické strany dostanou od voličů mandát," uvedl s tím, že spolupráce KDU-ČSSD-SZ by měla mít za cíl zachování podmínek, umožňujících vytváření hodnoty života. Jinými slovy snažící se o zachování evropského sociálního státu dvacátého století, který dnes neoliberálové označují jako neudržitelný tváří v tvář dravým ekonomikám jihovýchodní Asie nebo Latinské Ameriky.

Rozdíly jsou, spojit se je nutnost

V podobném duchu se vyjádřili i lídři stran, které nyní podle jejich slov spojuje především opoziční politika vůči vládě. Poselství jejich slov vyznělo jasně - v ohrožení se nyní nachází sociální stát jako takový a ačkoliv neoznamují od jednoho stolu vznik nové koalice proti ODS a TOP 09, nic takového nelze vyloučit. Asi nejjasněji to vyjádřil Ondřej Liška ze Zelených. "Rozdíly mezi těmito třemi stranami jsou mnohde vážné, ale současná situace nás ke spolupráci přímo nutí," uvedl s tím, že je nutné učinit oběť a na sporných tématech se prostě domluvit.

Lídr SZ tím jasně ukázal, že v mnoha oblastech by se trojice politických subjektů levého středu shodovala asi opravdu složitě. Doplnil jej předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S Liškovou stranou jej rozděluje názor na jadernou energetiku a průmyslovou politiku, s KDU-ČSL Pavla Bělobrádka pak mají naprosto odlišný názor na žhavé téma současnosti, církevní restituce.

Shoda lídrů nad potřebou záchrany sociálního státu je sice chvályhodná, nicméně ani jedna ze stran není řízena centrálně, což trojice lídrů neopomněla zdůraznit. Však je také proč, ani současná spoluprácve ODS a TOP 09 na vládní úrovni se ani zdaleka nezrcadlí v regionech či dokonce na radnicích a magistrátech českých měst.

A minimálně v případě spolupráce po podzimních krajských volbách to nebude mít snadné ani trojice Sobotka-Liška-Bělobrádek. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak se cítí silný při prosazování budoucí podoby krajských koalic bez ODS, odpověděl Bohuslav Sobotka, že spojení ČSSD-ODS bude bránit tam, kde to bude možné. Jinými slovy zřejmě tam, kde bude ČSSD moci vytvořit většinovou vládu i jinak než s ODS.

Krajské koalici jsou spíš zbožné přání

Minimálně v jednom regionu by to ale měl Sobotka nesmírně těžké. V poslední době tento region proslavila státní zástupkyně Lenka Bradáčová, místo dočasného pobytu poslance Davida Ratha a v neposlední řadě trestní stíhání několika lidí pracujících na projektech financovaných z evropských peněz, mimo jiné i vlivného sociálního demokrata Pavla Koudy. Právě zde krajské ČSSD nepříjemně zatápí křesťanský demokrat Leo Steiner, bývalý úředník Regionálního operačního programu Severozápad, který spojil síly se zeleným Přemyslem Rabasem, přičemž toto spojení nazval Ondřej Liška bez obalu jako koalici proti všemu, co se v Ústeckém kraji děje.

Udržet západní kurz

Setkání tří lídrů politických stran při příležitosti kandidatury významného českého obhájce modelu sociálního státu ve volebním okrsku Praha 8 tak naznačuje, že i v České republice může za dva roky vzniknout pokus o následování západoevropského levostředéjo politického proudu, ovládajícího Evropskou unii. Trojice mladých předsedů, z nichž dva mají cenné zkušenosti z koaličních vlád nalevo i napravo a třetí se naopak chlubí dosavadní absencí praxe ve velké politice, jsou v rámci ČR jednoznačnými advokáty takového směřování.

Řečeno slovy Ondřeje Lišky, kandidaturou Miloše Zemana na prezidenta zde probíhá "pokus o předání moci mezi dvěma autory opoziční smlouvy a přesměrování české politiky směrem na Východ". Zemana jako prezidentského kandidáta otevřeně nazývá ´panem Lukoilem´ s tím, že překvapením, které Zeman slibuje v případě postupu do druhého kola prezidentské volby, by mohla klidně být podpora buď ze strany Václava Klause nebo samotného Vladimíra Putina. Že se taková budoucnost nezamlouvá ani jednomu z trojice předsedů, je jasné stejně jako skutečnost, že rovněž proevropské TOP 09 se takovému scénáři nepodaří zabránit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…