Čechům hrozí více depresí, bezdomovců i trestů vězení. Víme proč

04.05.2012 15:26

U hazardu platí, že čím větší dosupnost, tím více problémů, říká Karel Nešpor, primář psychiatrické léčebny v Bohnicích. A s dostupností není v tomto směru v České republice problém. „Je tu totiž nejvíce hazardních přístrojů na světě,“ tvrdí Matěj Hollan, předseda občanského sdružení Brnění, které provozuje mapy hazardu.

Čechům hrozí více depresí, bezdomovců i trestů vězení. Víme proč
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

 „Ve Francii je na jeden hazardní přístroj 18 tisíc obyvatel, u nás 80. Přístroje jsou povolovány všude, klidně těsně vedle školy, nebo přímo v budově, kde sídlí policie,“ uvádí v textu, který publikoval na webu liberecké občanské iniciativy Čas nemlčet. Česká města podle něj působí jak z jiného světa – nikde v cizině podobnou záplavu heren nenajdete. „Zdejší přístroje navíc ve srovnání se světem nemají nastaveny žádné limity. Za hodinu je možné prohrát několik milionů korun,“ konstatuje Hollan.

 

Deprese a bezdomovectví. To jsou důsledky

I kvůli tomu je v Česku nejvíce patologických hráčů – gamblerů na světě. Před rokem 1989 se tento problém vyskytoval jen zřídka, nyní jsou závislé desítky tisíc lidí. „Je to tedy jednoznačně způsobené  většími možnostmi ke hraní,“ míní Nešpor. A jak gambleři dopadají? „Jsou u nich častější nemoci vlivem stresu, objevují se sociální problémy – bezdomovectví, deprese, úzkosti, roste riziko agresivního chování a uvěznění,“ popisuje. Trpí ale i rodina, samozřejmě hlavně ekonomicky. „Vázne komunikace, ustává partnerský a sexuální život, přichází rozvody,“ upozorňuje. Bohužel tíživá situace dopadá i na děti z těchto rodin. „Jsou častěji zneužívány, dochází ve zvýšené míře k násilí na nich, protože rodiče jsou nervózní. Jsou zanedbávány hmotně i citově. Je u nich větší pravděpodobnost, že také propadnou hazardu, drogám či alkoholu,“ domnívá se Nešpor.

I z těchto důvodu začala proti hazardu, konkrétně v Liberci, bojovat Jana Schlegelová, která je součástí občanské iniciativy Čas nemlčet. „Prvním impulsem bylo, že kvůli hernám je město ošklivé. Kudy člověk jde, zvláště v centru, naráží na hernu,“ vysvětluje. Není divu – donedávna bylo v Liberci neuvěřitelných 154 heren, což je dost děsivé číslo. Hodně ji ovlivnila i knížka Já, hráč a osobní setkání s jejím autorem Martinem Svobodou. „Za tři roky prohrál osm milionů korun,“ říká.

 

Vyhláška je prý odfláklá

Schlegelová se s opoziční Změnou pro Liberecký kraj podílela na vypracování návrhu obecně závazné vyhlášky, která by výrazně omezila hazard v Liberci. „Nic nového jsme nevymýšleli a poohlédli se jinde,“ zdůrazňuje. Konkrétně do pět kilometrů vzdálené Chrastavy, jejíž starosta Michael Canov se proslavil bojem proti hazardu. „První verzi jsme předložili v prosinci, návrh ale neprošel,“ sdělila. Což kritizoval Matěj Hollan. „Současná liberecká obecně závazná vyhláška je totálně odfláknutá. Namísto regulace videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet a současných moderních typů hazardních přístrojů se v textu vyhlášky uvádí jenom regulace výherních hracích automatů,“ upozornil. Ještě horší podle něj je, že vyhláška umožňuje provozovat hazard na 111 místech v Liberci.

Na posledním dubnovém zastupitelstvu sice opět návrh regulace hazardu z dílny Změny pro Liberec (a Jany Schlegelové) neprošel, ale k určitému posunu došlo. „Schválila se vyhláška, která reguluje i videoloterijní terminály a kasína,“ informovala Schlegelová. Podle ní trvá stop stav, podle kterého nebudou herny v Liberci přibývat. V platnosti ale zůstala příloha, která povoluje 111 provozoven na území města.

Proč tomu tak je? Liberec zoufale potřebuje peníze. V letošním rozpočtu zeje díra 100 milionů korun a například liberecké Divadlo F. X. Šaldy volá o pomoc. Peníze mu stačí jen do října. A z odvodů loterijí a hazardních her letos město získá až 45 milionů korun. „Náš boj proti hazardu nekončí. Jde o běh na dlouhou trať. Budeme na zastupitele  vytvářet trvalý tlak. Aby se počet heren v Liberci snížil,“ uzavírá Jana Schlegelová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…