Celá EU vzpomene v Bruselu minutou ticha na Havla

18.12.2011 17:03

Celá Evropská unie v Bruselu vzpomene minutou ticha na dnes zesnulého českého exprezidenta Václava Havla. Polské předsednictví EU totiž rozhodlo, že takto začnou všechna pondělní jednání v Radě EU, kde jsou zastoupeny členský státy unie. Předsednictví to oznámila na sociální síti Twitter.

Celá EU vzpomene v Bruselu minutou ticha na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Podle šéfa Evropské komise José Barrosa byl Havel šampionem demokracie a svobody. "Jméno Václava Havla zůstane navždy spjato se znovusjednocením Evropy a šířením jejích hodnot do střední a východní Evropy," řekl Barroso. "Byl také zdrojem ohromné inspirace všem těm, kteří po celém světě bojují za svobodu a demokracii," dodal.

Havel jako sjednocovatel Evropy

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl Havel osobností představující sametovou revoluci a sjednocení Evropy. "Václav Havel byl a zůstane hrdinou," zdůraznil v reakci polský šéf evropského zákonodárného sboru a někdejší univerzitní profesor. "V roce 1989 studenti v mé zemi vyšli do ulici a volali po jeho propuštění. Václav Havel se nedlouho poté stal prezidentem Československa; prezidentem Čechů i Slováků a hrdinou obou," dodal Buzek.

Podle šéfa švédské diplomacie Carla Bildta byl jedním z největších Evropanů naší doby. Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl a zůstane hrdinou. "Václav Havel byl jedním z největších Evropanů naší doby," napsal v reakci na smrt celosvětově známého disidenta a politika na svém účtu na Twitteru Bildt. Havlův hlas volající po svobodě podle něj vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě.

Havla si v pondělí připomenou diplomaté i úřednici v Radě EU, tedy jedné z nejvýznamnějších unijních institucí, která zastupuje členské země unie. Z rozhodnutí polského předsednictví EU všechna pondělní jednání začnou minutou ticha k připomenutí českého exprezidenta. Havel měl podle předsednictví obrovský vliv na úspěšný přerod střední Evropy v demokratickou společnost.

Síla občanské společnosti

"Svou prací a postoji ukázal cestu, jak může občanská společnost přispět k transformaci politického systému, čímž jeho odkaz překračuje hranice Evropy a je inspirací pro boj proti totalitě v kterékoli části světa," řekl eurokomisař Štefan Füle. "Václav Havel představuje éru změny, která se prohnala střední a východní Evropy. Pro mnohé byl tou změnou on," řekl šéf liberálů v Evropském parlamentu a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. "Havel věřil v sílu lidu. Prezident vzešlý z vězně byl pokorným mužem, který se stal legendou," poznamenal.

"Havel byl částí evropské historie nejen pro jeho hrdinství a morální postoje, ale také pro jeho vizi sjednocené Evropy, demokratických hodnot a jeho duchovní vůdcovství," podotkl šéf nejsilnější lidovecké frakce v EP Joseph Daul. Havel byl podle něj vizionář, jeden z největších Evropanů a výjimečná osobnost. "Dnešek je smutným dnem pro Evropu," dodal Daul.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …