Celková částka úplatku v kauze Ratha byla 24 milionů

16.05.2012 19:29

Konečná částka v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha, která byla určená na úplatky za rekonstrukci zámku v Buštěhradě, dosáhla podle policie výše 24 milionů korun. Rath byl policií zadržen v pondělí večer poté, co převzal sedm milionů z této sumy.

Celková částka úplatku v kauze Ratha byla 24 milionů
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Z dokumentů, které po předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové obdržel i šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, vyplývá, že hlavní postavou zmanipulované rekonstrukce zámku v Buštěhradě nebyl přímo David Rath, ale jeho dva spolupracovníci Petr Kott a Kateřina Pancová. Rath byl údajně tím, kdo z titulu funkce mohl zakázku nějak ovlivnit. S největší pravděpodobností právě od ředitelky kladenské nemocnice Rath převzal krabici se sedmi miliony.

Z dokumentu dále vyplývá, že peníze opravdu patří k zakázce v Buštěhradě. Ta měla stát přibližne 215 milionů korun. Kraj dokonce již vybral vítěznou firmu na rekonstrukci zámku letos v březnu.

Do tendru o rekonstrukci se přihlásily dohromady čtyři firmy se shodnými nabídkami kolem 200 milionů. Zakázku vyhrála firma s nejnižší nabídkou, a to firma Konstruktiva Branko z Prahy, jejíž ředitel je rovněž zatčený.

Soud poslal ve středu Davida Ratha do vazby, protože neuvěřil jeho tvrzení, že mu peníze v krabici byly podstrčeny. Detaily případu policie stále oficiálně tají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…