Češi chtějí vše podupat a poplivat, naštval se Troška kvůli točně

02.10.2011 21:50

Zmatky vládnou okolo kauzy ojedinělého otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Do konce roku 2015 zůstane tam, kde je, tedy v barokní zahradě zámku. Co bude ale pak, je otázkou. Zatímco umělci, diváci, mnoho regionálních i celostátních politiků chtějí zachování točny na původním místě, památkáři neustále požadují zrušení a přesunutí jinam. To ale znamená stavbu nového zařízení za půl miliardy korun.

Češi chtějí vše podupat a poplivat, naštval se Troška kvůli točně

Přestože zástupci Českého Krumlova, Českých Budějovic, kterým konstrukce patří, ale i z Jihočeského kraje obecně, se jednoznačně shodli, že si stojí za tím, aby točna zůstala tam, kde je. Krumlov navíc tvrdí, že nemá kam hlediště přesunout.

Radnice nemá rezervní pozemky pro eventuální přemístění nebo novostavbu přírodního divadla. "Zastupitelé na posledním jednání neschválili změny územního plánu," vysvětlila pro ParlamentníListy.cz místostarostka města Jitka Zikmundová (SNK ED).

Více o točně ZDE


Úkol vytipovat případnou náhradní lokalitu přitom schválilo bývalé vedení města už v roce 2006. Divadlo s otáčivým hledištěm, které stojí v zámecké zahradě, jež je součástí světového dědictví UNESCO, prostě památkářům vadí. Výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) požaduje řadu let točnu odstranit, naposledy k tomu Českou republiku vyzval letos v červnu.

Rezervní lokalitou pro přemístění divadla ze zámecké zahrady by se v Českém Krumlově mohly stát sousedící pozemky bývalého zahradnictví. Při předcházejících jednáních padly také návrhy divadlo přemístit do Českých Budějovic, nebo třeba na Hlubokou. To ale zástupci měst i kraje odmítli.

Zimola: točna zůstane, kde je

"Chceme zachovat točnu tam, kde je. Jiná lokalita nepřipadá v úvahu," uvedl pro ParlamentníListy.cz také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Nyní ale přesto se v Krumlově hovoří o náhradní variantě. To popudilo některé politiky nebo třeba umělce.

Více o Jihočeském kraji ZDE

"Není o čem hovořit a nechápu, proč hledají jinou variantu. Točna musí zůstat tam, kde je, pokud chce Krumlov zachránit padesátiletou tradici, která je světovým unikátem. Jakékoli přemístění by zcela zničilo tuto tradici, za kterou do města jezdí statisíce lidí. Barokních zahrad mají po světě nepočítaně, točna v tomto formátu je jediná. A další věcí je, že tady nejde o "nápravu neutěšeného stavu", jak říkají památkáři, ale o úzkou skupinu spekulantů a zájemců, získat dobrý byznys na případné stavbě nové točny," uvedl redakci poslanec za Jihočeský kraj za ČSSD, ale také exministr kultury a herec Vítězslav Jandák.

Troška: Nač plivat a ničit?

Stejného názoru je třeba režisér Jiří Menzel, nebo Zdeněk Troška, kteří na točně režírovali některá díla. "To, že je otáčivé hlediště v Krumlově, je právě tím unikátem. A má tam taky zůstat. Nevím, co je to za specialitu nás Čechů, nechat si do všeho mluvit a když je něco skvělé, unikátní a fungující, nebo úspěšné, tak to podupat, poplivat a zničit. Jinde ve světě nám závidí právě točnu a my bychom si ji nechali vzít," říká redakci rozzlobeně Zdeněk Troška.

UNESCO ovšem už před časem jasně řeklo, že hlediště nemá v barokní zahradě co dělat. A "stát" měl zajistit, aby do konce loňského roku točna zmizela a do konce letošního dubna byla zahrada uvedena do "původního stavu". Česká strana ale operuje s tím, že termín pro řešení je konec roku 2015.

"Jenže v té době, musí být jasné, co bude, musí být projekt a ten není. Nejsou pozemky, není nic. A nevidím důvod, proč otáčko rušit. Proč se neudělá tedy to, co jsem navrhoval, když jsem byl jako ministr kultury, a sice vyrobit odlehčenou konstrukci, která by po dobu, kdy se nehraje, tedy od října do května dala "zasunout" do země, tak, aby nerušila podle památkářů ráz krajiny, tedy vlastně zahrady. Ale tyto plány se jaksi někde "ztratili" a teď je tady úzká zájmová skupina, která chce za každou cenu točnu zlikvidovat," míní Jandák. Sám je prý zvědav, jak odpovědní úředníci "spory" s UNESCEM vyřeší.

Památka v ohrožení?

Česká republika totiž musí do 1. února 2013 předložit zprávu o stavu ochrany památkových objektů v Českém Krumlově a o plnění požadavků organizace. V případě, že se potvrdí ohrožení mimořádné univerzální hodnoty, může být Český Krumlov zapsán na seznam ohrožených památek, vyplývá ze zápisu jednání výboru.

Mnoho z politiků i umělců ale namítá, že by se rozhodně nestala žádná tragédie. "Drážďany UNESCO taky vyškrtlo kvůli mostu a stalo se něco? Zbortil se svět, nezbortil. Otázkou je, zda je až tak k něčemu dobré, že je město na seznamech, když nám nařizuje, abychom zničili něco, co je tu přes padesát let a má to tak významnou a kulturní hodnotu a může tu klidně dalších padesát let zůstat dál," dodal ParlamentnímListům.cz Vítězslav Jandák.

Více čtěte:

Režisér Troška: Peníze od státu si zasloužím. Točím pravé české filmy

Český Krumlov může být kvůli točně vyškrtnut ze seznamu Unesco

Foto: archiv

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…