Češi investovali do zlata nejvíce peněz za posledních dvacet let

16.12.2012 8:56

Lidé v České republice investovali do nákupu zlata téměř dvojnásobek oproti minulému roku. Vyplývá to z analýz společnosti zabývající se investicemi do zlata.

Češi investovali do zlata nejvíce peněz za posledních dvacet let
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Ty letos stouply o stovky milionů, zejména díky snaze mnoha Čechů zajistit své úspory proti znehodnocení. Cena zlata, na rozdíl od jiných komodit nebo akcií, v dobách ekonomických krizí znatelně stoupá, a to i o desítky procent ročně.

„V Česku již existují tisíce klientů, kteří si měsíčně pravidelně spoří tisíce korun do zlata. Za poslední čtyři roky počet investorů do zlata narostl o téměř tři sta procent a zaznamenali jsme obrovský nárůst především drobných střadatelů,“ potvrzuje zvýšenou poptávku po investicích do zlata Václav Kuna, ředitel společnosti Swiss Gold.

Podle Václava Kuny cena zlata i ostatních komodit za normálních okolností po většinu času kopíruje vývoj na akciových trzích. Pokud však nastane krizová situace, začne jeho cena rychle stoupat.

„To je způsobeno především tím, že poptávka po zlatě rychle stoupne při konstantní i spekulativně snížené nabídce. Tím prudce vzroste jeho hodnota bez ohledu na to, na kterou měnu jej přepočítáme,“ vysvětluje ředitel společnosti Swiss Gold, která patří k významným subjektům nabízejícím postupný nákup investičního zlata na území České republiky.

Cena zlata v době ekonomické krize výrazně roste

Dle Českého statistického úřadu za posledních pět let došlo ke znehodnocení české koruny o 14,1 % a za posledních deset let to bylo o 24,9 %. Vysoká inflace znehodnocuje úspory uložené v papírových aktivech, jako jsou peníze či cenné papíry.

„Zlato je vůči inflačním vlivům imunní, jeho cena naopak v dobách finanční krize znatelně stoupá. V poslední dekádě rostla cena zlata průměrně o 20,32 % ročně, za posledních pět let dokonce v průměru o 24,17 % ročně,“ uzavřel odborník na investiční zlato Václav Kuna.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…