Češi jsou chudobou ohroženi čím dál víc, hlásí Armáda spásy

13.10.2011 15:35

V minulém roce žil v Česku na hranici chudoby téměř milion obyvatel a nárůst proti předchozímu období byl téměř padesát tisíc lidí. Údaje Českého statistického úřadu potvrzuje Armáda spásy, která se pomoci bídou zasaženým lidem věnuje, píše deník Právo.

Češi jsou chudobou ohroženi čím dál víc, hlásí Armáda spásy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku v minulém roce na hranici chudoby téměř 936 tisíc lidí, což je o padesát tisíc víc než v roce 2009. „Z našich zkušeností můžeme tuto vzrůstající tendenci potvrdit. Každým dnem se setkáváme s osobami žijícími v takzvané absolutní chudobě," uvedl pro deník Právo velitel Armády spásy v ČR Michael R. Stannett.

Za takzvanou absolutní chudobu je považován stav, kdy lidé nejsou schopni uspokojit své nejzákladnější životní potřeby - zajištění potravy, ošacení a podobně. Právě těmto lidem nabízí Armáda spásy své služby, které denně využívá až 1500 zájemců. Skoro nikdo z nich podle Stannetta nedosáhne na částku 6129 Kč měsíčně, což je 40 procent průměrného čistého příjmu v Česku.

Bída ohrožuje nezaměstnané, rodiny s více dětmi a seniory

Přitom podle doporučení Evropské unie je za hranici chudoby považována částka ve výši 60 procent průměrného čistého příjmu na osobu. Podle údajů ČSÚ jde o částku 9329 Kč měsíčně. Nejvíce ohroženi chudobou jsou podle zástupců Armády spásy hlavně dlouhodobě nezaměstnaní - v pásmu chudoby žije podle nich 40,6 procenta, tedy dva z pěti lidí bez práce.

Mezi vysoce rizikové skupiny patří ale i rodiče samoživitelé, rodiny s více malými dětmi a senioři. Podle údajů Armády spásy žije v bídě každý třináctý český senior. „Rizikovou skupinou jsou pak i osamělí jednotlivci, kteří na neustále se zvyšující náklady zůstávají sami," poukázal Stannett. Hlavní příčinou ztráty domova jsou nejen nízké příjmy, ale i snadná dostupnost úvěrů, která pak často vede k nezvládnutelnému zadlužení.

K věci:

Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy 

Zemanovci: Chudoba a komunisti. Je na vládě, aby začala konat 

Kubera z ODS okřikl lid: Tady nikdo neví, co je chudoba 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…