Češi nejsou rasisti, ohradil se proti romskému aktivistovi poslanec

05.03.2012 9:51

Poslanec ODS Boris Šťastný se ve svém komentáři zabývá kauzou, kdy ParlamentníListy.cz naletěly Václavu Prokůpkovi a zveřejnily nepravdivou informaci, že pokladník vznikající romské strany prchl i pokladnou.

Češi nejsou rasisti, ohradil se proti romskému aktivistovi poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Poslanec ODS Boris Šťastný se ve svém komentáři zabývá kauzou, kdy ParlamentníListy.cz naletěly Václavu Prokůpkovi a zveřejnily nepravdivou informaci, že pokladník vznikající romské strany prchl i pokladnou.

Šťastný oceňuje, že se ParlamentníListy.cz za svou chybu omluvily. Podle něho to vůbec není u českých médií standard. Navíc, kdyby nešlo o Romy, tak by se kachnou podle něho nikdo vůbec nezabýval.

Kdyby nešlo o Romy…

„Kdyby nešlo o romskou menšinu, nikdo by se tímto problémem vůbec nezabýval. Já, který to před nedávnem, v souvislosti s pochodem gayů a leseb Prahou, od Parlamentních listů krutě schytal za zastání se homosexuální menšiny před urážkami za jejich sexuální orientaci, bych se mohl Parlamentním listů škodolibě vysmát, jak se dali nachytat. Nebo bych se mohl přidat k senátorovi Štětinovi a zdokonalit jeho legrační aktivitu směřující k perzekuci tohoto serveru tím, že ve sněmovně předložím zákon o tom, že Parlamentní listy nejsou parlamentní listy. Nic takového však neudělám. Proč? Redakce udělala chybu, když to zjistila, tak chybu uznala, text stáhla a řádně se omluvila. Tečka. Zaplať pánbůh za to. Samozřejmost? Kdepak, hotový zázrak,“ napsal poslanec.

Ten tak naráží i dění kolem pochodu homosexuálů Prague Pride, kdy se prostřednictvím ParlamentníchListů.cz ostře střetl s vicekancléřem prezidenta republiky Petrem Hájkem.

Falešné nařčení

Podobně připomíná, že ačkoli média převzala nepravdivou zprávu Blesku, kdy byl nařčen z účasti na tajné schůzce lobbistů, se média neomluvila, ani neopravila, jediné ParlamentníListy.cz se zabývaly tím, jak se to stalo.

„Všem bylo jedno, že v době, kdy v některé z restaurací přeplněných hosty se sešli nějací lobbisté, jsem byl na interní klinice Ústřední vojenské nemocnice na úplně druhé straně Prahy. Existovali svědci, nikdo ne nechtěl slyšet. Existovaly důkazy, nikdo je nechtěl vidět. Všem bylo jedno, že jsem do Obecního domu přijel podle samotných údajů Blesku o několik hodin později, všem bylo jedno, že s žádnými lobbisty jsem se tam nesetkal. Média potřebovala senzaci, jak předseda pražské ODS jedná s kmotry, co snad chtějí zničit pražského primátora. Dodnes se nikdo slovem neomluvil, dodnes žádná redakce nevydala mé vyjádření, jedinou kloudnou větu z tiskových zpráv. S výjimkou jedné jediné redakce. Redakce Parlamentních listů,“ píše Šťastný.

Kostlán: Média jdou vstříc rasistickým čtenářům

Podle Šťastného František Kostlán z občanského sdružení Romea.cz, řekl v rozhlasovém pořadu ČRo6 z 29. února šokující názor: „…na internetu, na internetových stránkách těch velkých deníků ti čtenáři jsou z velký části buď přímo rasisti, nebo jsou anticiganisticky zaměření, nebo xenofobové. A ty redakce, aspoň podle toho, jak to sleduju, monitoruju delší dobu já, je to taky v rámci nějakého celospolečenského posunu vůbec, jakoby se snaží vyhovět i těmto čtenářům, z toho důvodu, že preferují čtenost, před nějakou dávkou profesionality a etiky. Jo, takže z tohohle toho důvodu vlastně jakoby se snaží vyhovět i těmto čtenářům a přinášet i zprávy tohoto typu.“

„Ve studiu sedí moderátorka, novináři z právě takových médií, analytik. Host jim sdělí, že většina jejich čtenářů jsou rasisté a oni nic. Host jim řekne, že manipulují obsahem kvůli rasistům a oni nic. Nikdo ani nepípne. Zajímavé. A kauza běží dál a všichni se jen omlouvají a omlouvají. Možná, kdybych byl Rom, mohl jsem tehdy a mnohdy jindy říci, že je to spiknutí proti mé menšině. Možná, kdybych tehdy třeba řekl, že média o mně lžou, protože jsem židovského původu, by se mi také omluvili. A možná také ne. Politikům se přeci média neomlouvají a chybné texty neopravují. U politiků média v Čechách chybu nepřiznávají. Proč by také, nejsme menšina. Nebo se to změní?“ uzavřel Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …