Češi neumí držet smutek. Loterie ani vánoční večírky neruší

20.12.2011 21:37

Se státním smutkem nemáme mnoho zkušeností. Ostatně svědčí o tom i opatření, kdy něco se může a něco ne. Ruleta, kostky, karty a další hazardní hry se až do pátku zastaví. Ovšem loterie poběží dál. jakoby to nebyl hazard.

Češi neumí držet smutek. Loterie ani vánoční večírky neruší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

 Ale kdo vlastně bude kontrolovat, aby zákonem daná opatření během státního smutku nebyla porušována. na to také není jednoznačná odpověď a tento nezáviděníhodný úkol si státní úředníci přehazují jako horký brambor. 

"Kontrola uzavření heren v souvislosti s vyhlášeným státním smutkem nám nepřísluší,“ tvrdí ParlamentnímListům.cz na živnostenském úřadu v Brně.  Podle tamního úředníka jim přísluší pouze kontrola chodu restauračních zařízení a hospod, nikoli heren.  Prý je to záležitost finančního úřadu. „Nejsme si tak zcela jistí, zda nám tato pravomoc přísluší a především nevíme, jak bychom měli postupovat v případě porušení zákazu provozu,“ přiznává mluvčí finančního ředitelství v Brně Jan Odvářka. Podle něj by zřejmě nad dodržováním tohoto opatření měla spíše bdít policie. Ani tam však nikdo netuší, jak postihnout možné přestupce, které svoje herny prostě nezavřou a zda je vůbec mohou v tomto případě kontrolovat.

Onderka nechal v Brně vlajky na půl žerdi

Nicméně většina dotazovaných úředníků se domnívá, že v těchto zvláště smutných chvílích se zřejmě nenajde nikdo, kdo by o porušení smutku byť jen uvažoval. Ostatně pieta se v těchto dnech skloňuje ve všech pádech a dotýká se života všech měst a obcí země, včetně druhého největšího města Brna.
Jeho primátor statutárního města Brna Roman Onderka se písemně obrátil na všechny starosty brněnských městských částí, aby na znamení státního smutku ve dnech 21., 22. a 23. prosince 2011 vyvěsili na úřady městských částí státní vlajku na půl žerdi.

„Kontaktuji všechny starosty a starostky městských částí, aby zajistili důstojný průběh státního smutku a vyvěšení vlajky na půl žerdi. Už teď také mohu říci, že smutek se projeví i v plánovaných  každoročně pořádaných Vánocích na radnici. Jeho  program dozná změn a minuta ticha v něm bezpochyby nebude chybět. Jistá doporučení dala vláda, já jsem přesvědčen o tom, že každý z nás by měl zvážit, které akce jsou či nejsou vhodné konat ve smuteční dny,“ uvedl primátor města Roman Onderka. Je zřejmě také velmi pravděpodobné, že vedení Brna zruší páteční vánoční ohňostroj.

Firemní večírek nerušíme, říkají místní

Beze změn však zůstává řada předem plánovaných především soukromých akcí. "Když umře člověk, je to vždycky smutné. Když zemřel státník, jako je Havel, je to jistě důvodem k celonárodnímu smutku. Ale není to důvodem k tomu, aby se zastavil život. Takové demonstrativní akce snad už máme za sebou v minulém režimu. Mám například objednaný firemní večírek, který nehodlá zrušit ani firma, která si jej zadala, ani ho nebudu rušit já. Život jde dál," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z majitelů restaurace v Brně.  

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…