Češi nosí k vodě špatnou obuv, hrozí jim fraktury a zhmožděniny

03.07.2014 0:00

Češi nosí k vodě špatnou obuv, hrozí jim fraktury a zhmožděniny
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Češi nosí k vodě špatnou obuv, hrozí jim fraktury a zhmožděniny

Podle odborníků stojí za celou řadou často i smrtelných nehod v letním období sami účastníci a jejich nedbalost. V souvislosti s blížícím se koncem školního roku a startem letních prázdnin proto nabádají ke zvýšené opatrnosti, zejména při pobytu u vody. Mezi nejvýraznější zdravotní rizika v letních měsících totiž podle údajů ÚZIS patří úrazy a úmrtí z důvodu tonutí, nárazu na dno či stěnu při skoku do vody. Často také dochází k frakturám prstů kvůli pohybu v nevhodné obuvi v areálu koupališť.

Na základě údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR z roku 2012 dochází v letních měsících k nehodám mnohdy z důvodu nepozornosti účastníků, kvůli neznalosti terénu koupání, případně z důvodu podcenění teplotních podmínek. „V létě dochází k hospitalizacím v nemocnicích velmi často z důvodu tonutí, potopení, skoku či pádu do vody s nárazem na hladinu, mělké dno nebo třeba skokanské prkno. V období od června do srpna 2012 jsme takových případů v Česku zaznamenali na 129. Další případy se týkaly například pobytu v přílišném horku,“ objasnil Jan Jann z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Vedle případů tonutí či úžehu se lékaři na pohotovosti mnohdy potýkají také s nejrůznějšími frakturami končetin, lebky a prstů. Ty obvykle vznikají na základě podklouznutí bosé nohy na kluzkém či nerovném povrchu. Češi totiž podle odborníků stále nevěnují dostatečnou pozornost volbě vhodného obutí. K vodě tak často nenosí boty žádné, případně volí modely se zaměřením na design, bez ohledu na praktické a zdravotní hledisko.

„Nejčastějšími zraněními na tuzemských venkovních koupalištích jsou různorodé zhmožděniny, a to především končetin a hlavy po nárazu. V těšném závěsu se pak objevují zranění z důvodu uklouznutí. Mezi ty se řadí zejména podvrtnutí hlezna či úrazy prstů a jejich následné zlomeniny. Lidé by měli pohybu na koupališti věnovat stejně zvýšenou pozornost jako provozu na silnici. Velice důležité jsou také správně zvolené boty,“ objasňuje MUDr. Jiří Běhounek z České společnosti pro ortopedii a traumatologii. Obuv na koupaliště by měla splňovat hned několik specifických kritérií. „V první řadě by boty k vodě měly mít protiskluzovou podrážku, která zabrání smeknutí nohy po kluzkém povrchu. Materiál boty by měl ideálně využívat uzavřených buněk pryskyřice, obuv je pak velmi lehká a prodyšná. Antimikrobiální materiál navíc snižuje riziko přenosu nežádoucích bakterií. Vhodný je rovněž pevný pásek, který nohu zajistí v těle boty,“ radí Tomáš Jurák ze společnosti COQUI, která dodává na trh certifikovanou letní obuv.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…