Češi podlehli nákupní mánii. Ráno do Vídně, večer zpět. S plnými taškami

30.10.2011 12:26

REPORTÁŽ Ceny mnoha výrobků v České republice rapidně rostou. Pokud porovnáme ceny některých potravin či drogistických výrobků, ale i oblečení a elektroniky v naší zemi s cenami v sousedním Polsku či Německu, je jasné, že se nákup v zahraničí vyplatí. Toho jsou si vědomi i mnozí Češi, kteří se začali houfně vydávat na předvánoční rychlonákupy. Za pomoci cestovek.

Češi podlehli nákupní mánii. Ráno do Vídně, večer zpět. S plnými taškami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Ne každý má  možnost vydat se do zahraničí sám, a proto se rozhodne pro hromadný nákupní zájezd. Ostatně tyto typy zájezdů zažily svůj největší rozkvět v devadesátých letech, kdy se spousta lidí takto v sobotu vydávala například do polského Těšína. Jelikož dnešní doba tomuto typu zájezdu vyloženě přeje, navštívili jsme několik cestovních kanceláří, abychom zjistili, jak to s hromadnými nákupními zájezdy dnes funguje a jaký je o ně zájem.

Nejčastěji předvánoční Vídeň

V nabídce cestovních kanceláří ParlamentníListy.cz pátraly na Olomoucku. Nejžádanější jsou teď, vzhledem k blížícímu se adventu, zájezdy do předvánoční Vídně, Budapešti nebo Krakova.

Psali jsme:
Expert Světové banky: Dluhy zaplatí lidé
Znechucený Rath: Lidé mají šetřit, vrchnost se přecpává na recepcích
Ti, co zašantročí stovky milionů, jsou v klídku. Koskuba vládě: Kecy, kecy, kecy
Podnikatelé už toho mají dost. Vyráží do boje. Nestačí tiše nekrást

Většina kanceláří preferuje jednodenní zájezdy s prohlídkou historických center měst s průvodcem a osobním volnem, které lze využít na nákupy. ParlamentnílListy.cz však zajímalo, jestli a za jakých podmínek jsou dostupné i zájezdy mimo advent a i ty, které jsou vysloveně nákupní a nepojí se tedy s kulturními akcemi.

Více o cestovních kancelářích ZDE

Jako první jsme navštívili cestovní kancelář Bavi, která sídlí v obchodním domě Koruna. Mají širokou škálu zájezdů, avšak většina je právě vánočních. Nabízí zájezdy například do Vídně či Drážďan, nicméně nákupy se zde omezují pouze na návštěvy trhů, popřípadě si můžete nakoupit ve svém osobním volnu. Do velkého nákupního centra se však nedostanete.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zdali mají v nabídce vyloženě nákupní zájezd, nám byly nabídnuty dvě varianty, a to polský Těšín a Parndorf, což je podle zástupkyně CK velké nákupní centrum asi 20 km od Vídně. To je vše.

Cestovky budou po Vondruškovi požadovat kompenzace

Poté jsme pokračovali do další menší CK KM travel. Zde byla nabídka jednodenních zájezdů velká, avšak všechny zájezdy byly pouze určeny pro prohlídky adventních měst, či například koupání v termálních lázních. Stejně tak jsme neuspěli u cestovní kanceláře Bohemian fantasy. I zde je velká nabídka jednodenních zájezdů, avšak žádný z nich není určen pouze k nákupům.

Požadavek splnila jen jedna

Jelikož jsme u malých cestovních kanceláří neuspěli, rozhodli jsme se navštívit ty velké.

Jako první jsme se vydali do CK Fischer. Předpokládali jsme, že velké cestovní kanceláře budou mít daleko větší nabídku různorodých zájezdů. Velice nás proto překvapilo, že například CK Fischer tyto zájezdy vůbec nepořádá. Jak se ParlamentníListy.cz od zástupce této kanceláře dozvěděly, jejich specializací jsou letecké pobytové a poznávací zájezdy a jednodenní zájezdy vůbec nepořádají. Další velkou cestovní kanceláří je Čedok, kde nám bylo opět řečeno, že zájezdy tohoto typu nepořádají.

Celkem jsme navštívili 12 cestovních kanceláří a náš požadavek byla schopna splnit pouze CK Bavi, avšak i ta má samozřejmě podmínku, aby se zájezdu zúčastnilo alespoň 10 lidí. U několika dalších máte možnost k nákupům využít osobní volno, pokud se rozhodnete pro návštěvu předvánočních měst. Pravidlem také je, že u velkých cestovek jednodenní nákupní zájezdy většinou nenajdete.

Čtěte také:
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti
Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 
Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení
Dlužníků už je tolik, že svými hlasy zahýbou příštími volbami
Chudoba? Vyhání mladé ženy na ulici

Ceny těchto zájezdů jsou velmi přijatelné, pohybují se od 350 do zhruba 1000 korun. U těch dražších je v ceně i průvodce a někdy také vstupné. Proč tedy tyto zájezdy v nabídce chybí? Zástupkyně CK Rekos, jenž spolupracuje s již zmíněnou CK Bavi říká: „Zájezdů tohoto typu dnes ubývá, protože většina lidí si tyto nákupy obstará sama, vydá se do zahraničí vlastním vozem." Pokud však vlastní vůz nemáte, či řídit nemůžete, mohly by být tyto zájezdy zajímavou a levnou variantou, jak výhodně nakoupit.

Více čtěte:

Češi chudnou, na utrácení jim skoro nezbývá

MPSV: Češi a chudoba

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …