Češi se prý mají nejlépe v historii. Kvůli závisti si to ale neuvědomují

27.12.2011 14:51

Češi jsou známí jako notoričtí stěžovatelé. Remcají, ať vládne socialismus, nebo kapitalismus. Nejinak je tomu i v současnosti. A to i přesto, že se mají prokazatelně nejlépe v historii. Na tuto pozoruhodnou skutečnost ukázaly statistiky Světové banky. O tom, že jde o fakt, svědčí i názor sociologa Jaroslava Huka. Češi se podle něho mají nesrovnatelně lépe než třeba před 20 lety. Aniž by si to ale uvědomovali. "Lidé to berou tak, že třeba před dvaceti lety stálo pivo korunu sedmdesát, a teď mnohonásobně víc. Už ale nekoukají na to, že tehdy brali dva tisíce, a teď dvacet," řekl sociolog ParlamentnímListům.cz.

Češi se prý mají nejlépe v historii. Kvůli závisti si to ale neuvědomují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Notoričtí remcalové. I tak by se dali charakterizovat Češi. Mají málo peněz, trápí je zdraví i rodinné problémy. Alespoň tak se vidí oni sami. A v dobách krize to platí dvojnásob.

Jsme vzdělaní a zdraví. Tak praví statistiky

Statistiky ale ukazují pravý opak. Na světě, a tedy i v tuzemsku, podle nich prý nikdy nebylo lépe. Lidé 21. století jsou prý nejzdravější a nejvzdělanější v historii. Jsou také bohatší a navíc žijí déle. 

Více o životní úrovni ZDE

Podle údajů Světové banky, která zveřejnila výsledky studie Stav světa 2011, se i přes vliv ekonomické krize celosvětový hrubý domácí příjem na obyvatele  v posledních dvaceti letech více než zdvojnásobil.

Česká republika je na tom dle statistik dokonce ještě lépe  – HDP na obyvatele se u nás za tutéž dobu více než zpětinásobil. Zatímco na počátku devadesátých let byl tento ukazatel ještě pod celosvětovým průměrem, dnes je již dvakrát vyšší. Na statistiky Světové banky v úterý upozornily Hospodářské noviny.

Více o životní úrovni ZDE

Pivo za dvě koruny. Na to prý vzpomínáme

Podle sociologa Jaroslava Huka výsledky prezentované Světovou bankou jen potvrzují realitu. "Češi se rozhodně mají lépe než před 20 lety, ukazatele jako HDP a podobně jim ale nic neříkají. Berou to tak, že třeba před dvaceti lety stálo pivo korunu sedmdesát, a teď mnohonásobně víc. Už ale nekoukají na to, že tehdy brali dva tisíce, a teď dvacet," řekl ParlamentnímListům.cz sociolog.

Ten upozorňuje na to, že Češi sice v současnosti mají k dispozici mnohem větší objem prostředků než v minulosti, mají ale také větší nároky. "Dříve se například v sobotu a v neděli nedalo nic utratit. Teď se lidé předhání v tom, kdo bude mít jaký automobil, vládne závist," apeluje na Čechy odborník.

Češi na dně. Dobrovolně?

Za negativní aspekt dnešní doby tak považuje výhradně větší diferencovanost. "Někteří lidé dnes žijí na dně, v bídě, to dříve nebylo. Faktem ale je, že někteří ze současných Čechů si tento způsob života zvolili dobrovolně," uzavřel Huk.

Co se dobré životní úrovně týče, potvrzuje jeho názory i Jan Hartl, šéf agentury STEM. "Odpovídá to i našim poznatkům, Světová banka nás počítá mezi rozvinutý, bohatý svět. Stěžovali jsme si vždycky a stěžujeme si i teď, co se týče materiální stránky, skutečně se ale máme nejlépe v historii," řekl ParlamentnímListům.cz sociolog.

Ztratil se smysl života. Pravidla chybí

Připouští ale, že i přesto, že lidé se v souvislosti s materiální úrovní cítí relativně plně saturováni, v ostatních oblastech tak spokojení nejsou. "Lidé cítí nejistotu, vytratil se jejich cíl, smysl rozvoje. V této souvislosti tak více vystupuje morální stav společnosti, pravidla hry jsou nejasná," uvedl pro redakci šéf STEMu.

Ten potvrdil, že se závěry plynoucími ze statistik Světové banky, se ztotožňuje. Výzkumy ukazují, že se zlepšují životní podmínky napříč státy, a to i v těch nejchudších.  V posledních desetiletích tak dle statistik například razantně ubývá lidí žijících pod hranicí chudoby – tedy za méně než 1,25 dolaru na den. Zatímco v roce 1981 se snažila s tímto denním příjmem vyjít polovina obyvatelstva rozvíjejících se zemí, v současnosti je to již méně než jedna šestina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…