České miliardy na záchranu eura? Ekonomka: Tak to je na hlavu

10.12.2011 4:45

Premiér Petr Nečas zůstal spolu s dalšími třemi předsedy vlád v miniskupince zemí, které se na summitu Evropské unie odmítly připojit k plánu Německa a Francie řešit dluhovou krizi změnou Lisabonské smlouvy. Třiadvacet států však dohodlo vznik fiskální unie, která má být vytvořena příští rok v březnu. Podle ČSSD jde od Nečase o pokračování politiky škodící ČR, naopak za správný jeho postoj označil prezident Václav Klaus.

České miliardy na záchranu eura? Ekonomka: Tak to je na hlavu
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Na summitu Evropské unie se nepodařilo Německu a Francii ani po deseti hodinách jednání prosadit plán na změnu Lisabonské smlouvy, proti čemuž se postavily Velká Británie a Maďarsko. Cílem bylo dohodnout společné řešení dluhové krize, čemuž by mělo pomoci vytvoření fiskální unie. Ta bude řešena formou mezivládních dohod. Česká republika a Švédsko podmínily své případné připojení souhlasem parlamentu.

Už od března příštího roku má vzniknout nová fiskální unie, která bude znamenat zvýšenou rozpočtovou zodpovědnost. Třiadvacet ze sedmadvaceti členských států Evropské unie se dohodlo na tom, že napříště už nebude možné, aby některé země beztrestně překračovaly rozpočtový deficit, který podle maastrichtských kritérií činil tři procenta hrubého domácího produktu.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura


Nečasova vláda pokračuje v politice škodící zemi

Navíc nově budou muset země fiskální unie své státní rozpočty sestavovat tak, aby schodek tvořil maximálně půl procenta HDP. Původní tříprocentní deficit bude povolen jen za výjimečných okolností způsobených špatnou konjunkturou. Nad předkládáním vyrovnaných rozpočtů bude bdít Evropská komise, která bude oprávněna požadovat potřebné změny. Porušení pravidel bude postihováno automatickými sankcemi.

Výsledek summitu označil prezident Václav Klaus za pragmatický, a to, že Česko nepodpořilo novou reformní smlouvu, za správné. S velkou kritikou naopak přispěchala opoziční ČSSD. „Nečasova vláda tímto svým postojem pokračuje v politice škodící naší zemi," prohlásil pro ParlamentníListy.cz ministr financí stínové vlády ČSSD Jan Mládek.

Související: Záchrana eura: Nečas váhá. Opozice varuje. Ve hře je 89 českých miliard


Nemůžeme zůstat v izolaci mimo jádro EU

Pozastavuje se nad tím, s kým zůstalo Česko ve skupině těch, co s dohodou nesouhlasili. Vždyť Velká Británie by raději vystoupila z EU, než by dopustila nějaký negativní dopad na největší evropské finanční centrum, což je Londýnská City. „A maďarská vláda to dělá z politických důvodů, když rozehrává národoveckou notu a omezuje v zemi kdeco. Kdybych chtěl být ošklivější, tak řeknu, že je už teď polofašistická. A do takového spolku se ženeme," upozorňuje Mládek.

Podle ekonomického experta ČSSD by si Nečasův kabinet měl uvědomit závislost země na zpracovatelském průmyslu a jeho vývozu, z něhož většina jde do Evropské unie a především do Německa. „Nemůžeme být na okraji, v izolaci, mimo eurozónu, možná i Evropskou unii," varuje stínový ministr financí.

Bez fiskální unie budeme moci profitovat z nezávislosti

Se zcela opačným názorem přichází Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance, nezávislé analytické společnosti, která se zaměřuje na ekonomické a finanční analýzy. "To, že se Česko nestane součástí fiskální unie, nám přinese jenom výhody. Budeme se moci chovat nezávisle, mít nezávislou fiskální politiku, z toho můžeme jen profitovat," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

„A ani bruselský dozor nezaručí, že se státy budou chovat rozpočtově zodpovědně. Naopak si myslím, že fiskální unie stejně nebude dodržována, jako nebyl dodržován pakt stability a růstu," připomíná analytička dohodu, která měla zabránit tomu, aby země eurozóny případnými vysokými schodky státních rozpočtu neohrožovaly stabilitu eura a nezvyšovaly inflaci v eurozóně.

Být ČSSD u moci chová se jako polská vláda

Sociální demokracie je ale postupem premiéra Nečase znepokojena a žádá celonárodní diskusi na toto téma. Nemyslí si totiž, že koalice bude chtít, aby se Česko stalo součástí fiskální unie. „Kdyby s tím premiér Nečas souhlasil, tak řekne ano a nechá si to pak potvrdit parlamentem. Vláda ČSSD by se chovala jako polská vláda," uvádí ekonom ČSSD pro ParlamentníListy.cz severního souseda jako příklad, jak hájit zájmy své země.

Do řešení dluhové krize bude více zapojen Mezinárodní měnový fond, do něhož mají členské země EU přispět 200 miliardami eur. Podíl ČR by měl v průběhu příštích let činit 3,5 miliardy eur, tedy přibližně 89 miliard korun. Tuto možnost nevyloučil premiér Nečas ani prezident Václav Klaus. Ten na setkání EURO Business Breakfast prohlásil, že o tom lze uvažovat, pokud s tím nebude spojeno členství v evropské fiskální a následně politické unii a bude to ad hoc řešení bez změny smluv.

Zachraňovat euro by od nás bylo postavené na hlavu

„Česko by se v žádném případě nemělo podílet na záchraně eura jakoukoli půjčkou. Jednak je to dopředu ztracená bitva, protože euro se nepodaří zachránit. A jednak bychom zachraňovali něco, čeho se sami nechceme zúčastnit. To je celé postavené na hlavu," poukazuje pro ParlamentníListy.cz Šichtařová na kurióznost naší účasti při záchraně eura.

  • SLEDUJEME téma Euro


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …