Česko se radikalizuje, varuje výzkumník. Mladí se už nebojí KSČM

14.11.2011 6:06

Komunistická strana Čech a Moravy zaznamenává v posledních měsících trvalý postupný nárůst preferencí, který v poslední době dosáhl k 15 procentům. Proč tomu tak je, se ParlamentníListy.cz zeptaly Oldřicha Zajíce, ředitele společnosti SANEP, která se zabývá průzkumem veřejného mínění.

Česko se radikalizuje, varuje výzkumník. Mladí se už nebojí KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

„Poprvé po dvaadvaceti letech je tady velmi zvláštní atmosféra. Nemohu říct, že nenávistná, ale spíše hodně pesimistická," říká pro ParlamentníListy.cz Zajíc. Důvodem podle něj není ani tak ekonomická situace, i když samozřejmě hraje svou roli, jde ale spíše o pesimismus z důvodu politicko-kulturně-společenského. „Všechny ty kauzy a dění na politické scéně dosáhly už takových hodnot, že poprvé po 22 letech lidé natvrdo říkají: kážou vodu, ale pijí víno." 

Podle Zajíce si i ČSSD, ale zejména pravice, už vystřílely „argumentační munici", ve smyslu - my jsme lepší, než oni.

„Kroužkování" nezabralo, národ je nespokojený dál

„O minulých květnových volbách, 21 let po Listopadu, se lidé rozhodli dát politikům za vyučenou, dosáhnout (volebním kroužkováním) určité změny, a tehdy tu poprvé od pádu totality vznikla určitá euforie z naděje, že to politici vnímají, a že by se snad mohlo blýskat na lepší časy," vzpomíná Zajíc na původ současné vládní garnitury.

Pak ale dostala podle něj společnost těžkou ránu. „Všechno se vrátilo tam, kde to bylo, jistým způsobem zklamaly Věci veřejné, ani TOP 09 nenaplnila tak docela očekávání," říká Zajíc redakci. Není to podle něj tím, že by lidé chtěli vysloveně komunisty ve vládě. „Je to spíše projev pocitu marnosti," konstatuje. Lidé už jsou prý skeptičtí ve smyslu - chtěli jsme, aby to bylo lepší a evidentně to lepší není. Může pak podle Zajíce dojít k tomu, že se uzavřou ortodoxní skupiny ODS a ČSSD, které budou přehlížet ty různé skandály, protože už vůči nim budou imunní a budou mít za to, že se s tím společnost smíří. „Ale ona se radikalizuje," varuje Zajíc. „A bude se radikalizovat víc, než doteď," dodává.

Na jedné straně pak vznikne pravicové ortodoxní spektrum kolem ODS. TOP 09 podle Zajíce sice také zůstane, ale bude to spíše radikální skupina, která se soustředí například kolem osob typu Miroslava Kalouska. Vysokoškoláci, ekonomové, bankéři a podobně.

Lidé zanedlouho přestanou skrývat, že volí komunisty

Na levém křídle zůstane podle ředitele Zajíce ČSSD, což by mohli lidé vnímat jako posun „z bláta do louže". Poprvé by se ale mohli dostávat ke slovu mladí lidé, kteří budou volit komunisty, kteří nejsou zatížení kontinuitou, a kteří se nebudou stydět za to, že volí komunisty. A když uslyší kritiku, tak se mohou začít ptát „a co vlastně proti nim máte?" A v tu chvíli leckomu začnou docházet argumenty. Protože při zmínce o roku 1989 ti mladí řeknou „moment, to jsem ještě nebyl na světě, ale jejich program a jednání je totožné s levicí ve Francii, v Anglii, v Německu, tak jaký s nimi máte problém?"

Tento model má prý zatím jeden vážný blok, a to jsou takzvaní „skalní" komunisté v KSČM. Je přesvědčen, že ve chvíli, kdy nastoupí generace typu Jiřího Dolejše a podobných umírněných komunistů, může dojít k výrazné změně.

Ředitel Zajíc, stejně jako řada politologů, upozorňuje na skutečnost, že lidé velmi pozitivně vnímají takzvanou „čistotu KSČM" jako strany, která nefigurovala v žádných korupčních či jiných skandálech. „Navíc jsou to ti, kteří svým postojem výrazně hájí sociální jistoty a hodnoty," dodává Zajíc pro ParlamentníListy.cz.

Komunisté mají argumenty, pravici docházejí

„Kromě toho," upozorňuje Zajíc, "bude-li vůči komunistům posléze, jako už mnohokrát před tím, uplatněna argumentace s odvoláním na dobu předlistopadovou, komunisté i v tomto případě mají odpověď: Byli jsme malou, ale silnou průmyslovou zemí s rozvinutým zemědělstvím, a kde to všechno je?"

Zajíc je přesvědčen, že na argumentaci komunistů o tom, že nechtějí rozprodávání zbylého státního majetku, a v zemědělství, že budou pro podporu amerického stylu družstev (co-op), lidé budou nejspíš slyšet. „Všichni přece vědí, že se období násilné kolektivizace a podobných úchylek už nemůže vrátit. Vytvoří-li jednotliví zemědělci-farmáři nějaké družstvo, už si bude každý z nich sakramentsky hlídat investice, protože jsou to jeho, či jejich peníze," připomíná Zajíc.

Stávající politická situace tomuto modelu podle šéfa agentury SANEP jednoznačně nahrává. A pokud se prý nestane nějaký zázrak, považuje za možné, že KSČM projde určitou renesancí a neutěšené situace využije ke své propagaci a ve svůj politický prospěch. „Myslím také, že určitá část společnosti nebude už mít problém říct - volím komunisty, vždyť se podívejte, co tady dělají ti vaši."


Mladé generaci se už stírají rozdíly dějinných událostí

Argumentace připomínáním 50. let už navíc zanedlouho nebude mít podle Zajíce ve společnosti oporu. „Pro mnohé to už může mít podobný rozměr, jako Hitlerovo období a budou se zákonitě ptát jak to, že s Němci jsme v pohodě, když to byli nacisté se svými zločiny, ale komunisté jsou pořád ti špatní," varuje Zajíc.

Další, kdo se může na levicové scéně objevit, jsou podle něho radikální levicoví intelektuálové, kteří mohou říct: dobře, tak teď do nich, do komunistů, ale pouze za posledních 22 let. Všem je asi zřejmé, jak rychle by v takovém případě došel pravici argumentační dech, uvažuje Zajíc.

„Řekl bych, že celé je to o jisté vyčpělosti ideálů, protože ze stávající politické garnitury, která se střídá ve vládě a u moci, už nejspíš nikdo nic nového nenabídne. Myslím proto, že je na čase, začít mudrovat," zasmál se ředitel SANEP Oldřich Zajíc.

Podívejte se na poslední volební preference:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…