Česko stahuje ze světa své umělecké poklady. Kvůli Diag Human

01.06.2011 9:20

Pomalu se naplňují obavy expertů v souvislosti s kauzou zabavených obrazů ve Vídni a společností Diag Human. Již minulý týden odborníci varovali, že se díky bezprecedentnímu zabavení českých uměleckých děl ve Vídni zastaví mezinárodní systém zápůjček umění. A scénář se stává realitou.

Česko stahuje ze světa své umělecké poklady. Kvůli Diag Human

Česko stahuje ze světa své umělecké poklady. Chce tak předejít dalším exekucím, které by mohlas požadovat společnost Diag Human po té, co se ji podařilo uspět u vídeňského soudu. Čeští úředníci přitom popírají, že by tím dávali najevo nejistotu ohledně sporu s Diag Human, podle nich jde jen o preventivní opatření. Informaci přinesl server idnes.cz

Sledujeme kauzu Diag Human

„Je to určitě hrozba, kterou se intenzivně zabýváme. Podnikáme kroky k tomu, abychom ji zmenšili na minimum. Více říci nemohu," řekl nový ředitel Národní galerie Vladimír Rösel.

K věci: Diag Human: Rozhodčí nález proti ČR je pravomocný a vykonávatelný

Ani ministerstvo kultury ani Národní galerie přitom nechtějí vyjmenovávat konkrétní díla, která by se měla co nejrychleji vrátit do vlasti. Právníci ministerstva zdravotnictví mají stále za to, že se exekuce českých obrazů ve Vídni ukáže jako neopodstatněná.

Z velvyslanců bezdomovci nebudou

Diag Human přitom opakovaně hrozí, že nechá soudní cestou vyhlásit exekuci nejen na česká umělecká díla, ale také na budovy, které jsou v majetku státu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09) ovšem upozorňuje, že budovy velvyslanectví se předmětem exekuce ani stát nemohou, chrání je mezinárodní úmluvy. Plán stáhnout umělecká díla z ciziny také podpořil.

Související:

Ministr Heger: Rozhodčí řízení neskončilo, arbitráž pokračuje

Boj mezi ČR a Vídní je unikát. Kurátorka hodnotí exekuci obrazů

Diag Human varuje. Česku toho zabavíme mnohem víc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…