Český sokol z Mnichova pláče, že Češi nenávidí Čechy

07.03.2012 6:32

JINÝMA OČIMA Klaus se chová dost nehorázně, ale v Německu to už nikoho nevzrušuje. Češi se k Čechům mimo republiku chovají hodně nenávistně. Prý si už na Západě nahrabali dost. Občas jde o zakrývání kolaborace s bývalým režimem. Tak si před stopadesátiletým výročím Sokola stěžuje starosta sokolské organizace v Mnichově Karel Pokorný. Sokol by se prý měl nyní stát organizací evropské vzájemnosti a patriotismu.

Český sokol z Mnichova pláče, že Češi nenávidí Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Časopis mnichovského sokola

„Evropská unie byla pro republiku určitě požehnáním. Přišla v době slábnoucí ekonomiky, omezila totální rozkrádání státních investic, přinesla sama investice, pracovní příležitosti a těch zhruba třicet miliard dotací ročně není k zahození. Ale nepodařilo se jí přinést do republiky evropské myšlení,“ soudí starosta mnichovského SKV Sokol Karel Pokorný. Před oslavami stopadesátiletého výročí založení Sokola, organizace propagující jednotu a vzájemnost, si stěžuje na nenávistné postoje Čechů k Čechům v zahraničí.

Češi Čechům nepřejí

Sokol Pokorný zakládal před osmi lety SKV Sokol v reakci na prý nedemokratické poměry ve starším sdružení TV Sokol, kde před tím léta působil. „Čtenářské reakce na nedávný rozhovor ParlamentníchListů.cz s TV Sokol Mnichov opět ukázaly, že vztah Čechů doma k Čechům žijícím mimo republiku je často nevraživý a někdy až nenávistný. Po dvaceti letech vzájemného poznávání je to nepochopitelné. Česká emigrace je stále vnímána jako většinou nafoukaná, udělující nesmyslné rady, pro domácí nepoužitelné.  Některé nové politické subjekty dokázaly šikovně vytvořit náladu ve smyslu, co by chtěli, nežili tady a na západě si už nahrabali dost, kterou mnozí ochotně přebírali, někdy i jako obranu vlastní kolaborace s minulým režimem,“ míní Pokorný s tím, že tyto vzájemné antipatie by měli Češi na obou stranách hranic hodit za hlavu.

Prezidentu Václavu Klausovi vyčítá odmítání fiskální evropské smlouvy, pro což neexistuje racionální důvod. Bere to jako příklad úmyslného poškozování zájmů republiky. Osobně by si velmi přál, kdyby se Sokol z organizace českého vlastenectví a slovanské vzájemnosti transformoval na organizaci evropské vzájemnosti a patriotismu. 

                 

Vláda je moc slabá                

Součastná česká vláda je podle něj slabá a chybí jí osobnosti s dostatečnou autoritou. Kvůli tomu je v zahraničí vnímána jako nespolehlivý partner. „Premiér se nemůže spolehnout ani na svoji vlastní stranu, která je pravděpodobně nereformovatelná a měla by z politického života zmizet. Co ale místo ní? V koaliční TOP 09 se naděje upínají ke Karlu Schwarzenbergovi, který se ale ještě nikdy výrazněji neprojevil. To, že nekrade a tyká si po Evropě s kdekým, je jako politická legitimace dost slabé. Miroslav Kalousek je zřejmě jako ministr financí v pořádku, ale je to liberál. Třetí koaliční partner nestojí za zmínku. Po sérii vlád horších než ta současná je to trochu slepá ulice. Momentálně by byl asi potřeba nějaký český Franz Josef Strauss, buldok schopný se prosadit, hospodařící sice také trochu do vlastní kapsy, ale u kterého silně převažuje úspěšné nasazení ve prospěch státu,“ podotýká a dodává, že Česku prospěje silná evropská integrace. Ostatně Franz Josef Strauss byl dlouholetý předseda CSU a významný bavorský politik.

Z toho hlediska je pro něj většinový euroskepticismus nepochopitelný. „Stejně jako obavy o českou identitu, protože tu ekonomickou jsme poslušně odevzdali již při kupónové privatizaci a tu národní nám nikdy nikdo nebude brát. Ta globální trhy nezajímá,“ doplňuje.

Němci už na Klause kašlou

Německý postoj k otázce česko-německého vyrovnání nazývá zdvořilým nezájmem. „Když nazval Václav Klaus odškodnění odsunutých sudetoněmeckých antifašistů škodlivým aktem, nevyvolalo to na německé straně téměř žádnou reakci. I sudetoněmecké organizace se pomalu ale jistě přetvářejí na spolky česko-německého přátelství. Na české straně musíme občas počítat s pokusy o získání politických výhod sudetoněmeckým strašákem. Vděčným příkladem je prezidentský cirkus s Lisabonskou smlouvou. Tento mnichovský komplex je samozřejmě nesmysl. Dnes by se válčilo zbraněmi ekonomickými, z čehož opět vyplývá potřeba evropské integrace. Nejen politické, ale i odborářské a jiné,“ dodává Pokorný.

Na přelomu června a července se v Praze budou konat Oslavy 150 let Sokola. Mimo jiné projde českou metropolí slavnostní průvod a v Edenu budou probíhat hromadná vystoupení. Mělo by jít o masivní ukázku svornosti všeho Sokolstva. „Naše věc není pro strany, ale pro národ veškerý,“ řekl jeden ze zakladatelů Sokola Miroslav Tyrš. Za datum jeho založení se považuje rok 1862, kdy byla svolána ustavující valná hromada. Jednota SKV Sokol Mnichov byla založena roku 2004 a na svých stránkách anoncuje, že je členem Mezinárodního českého klubu.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…