Český venkov má přijít o 12 miliard ročně. Sedláci najali lobbistu

02.07.2011 21:45

Bude pokračovat diskriminace českých zemědělců ve srovnání s jejich západními kolegy i po roce 2013? O to se nyní svádí boj v Evropské unii. Evropský parlament 23. června na svém plenárním zasedání v Bruselu schválil svou představu o budoucnosti unijní zemědělské politiky po roce 2013, která však pokračuje v diskriminaci českých zemědělců jinými prostředky.

Český venkov má přijít o 12 miliard ročně. Sedláci najali lobbistu

Podle europoslance Hynka Fajmona, který specializuje na otázky zemědělství, je rozhodnutí europarlamentu v přímém rozporu se životně důležitými zájmy České republiky a českých zemědělců. Proti návrhu se staví jak čeští zemědělci zastoupení Agrární komorou ČR, tak i české ministerstvo zemědělství.

více: Fajmon (ODS): Zastropování dotací by poškodilo farmáře nejen v Česku

Sliby, chyby

„České republice bylo opakovaně slíbeno, že diskriminační přechodné období v roce 2013 skončí a všichni evropští zemědělci budou dostávat stejné dotace. Hovořil jsem o tom telefonicky s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou. Bitva bude pokračovat do roku 2013," řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Hynek Fajmon.

Občanští demokraté v Evropském parlamentu odmítli materiál podpořit, neboť požaduje zastropování přímých plateb podle velikosti farmy, a to i přes odpor europoslanců z Česka, Rumunska, Německa a dalších zemí, které podobné pokřivení trhu poškodí. Odhaduje se, že pokud by zastropování schválila i Rada ministrů EU, čeští zemědělci by přišli každoročně o šest až dvanáct miliard korun, a to v období 2014 až 2020.

„Zastropování přímých plateb by bylo pro české zemědělství pohromou. Naši zemědělci by v případě nejčernějšího scénáře přišli až o 13 miliard korun, což by mělo za následek oslabení jejich konkurenční pozice na trhu," obává se europoslanec KDU-ČSL Jan Březina.

více: Březina (KDU-ČSL): Na české zemědělství se valí pohroma 

Diskriminace nových členských států

Česko by to velmi silně poškodilo, protože je zde velký počet větších farem. U nás je průměr rozsahu farmy 90 hektarů, zatímco v EU 15 hektarů. Fajmon za návrhem vidí snahu diskriminovat zemědělce z nových členských států. Proti se patrně postaví Slovensko, Rumunsko a Německo (kvůli velkým farmám v bývalé NDR), ale i Velká Británie.

Čeští zemědělci ale boj nevzdávají a budou se bránit. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba prozradil ParlamentnímListům.cz, že organizace Konsorcium založená kvůli hájení zájmů českých zemědělců bude v Bruselu lobbovat.

Telička lobbuje v Bruselu za zemědělce

„Najali jsme si v Bruselu agenturu pana Teličky, ten má přesné zadání a zrovna ve středu jsme měli sezení, kde jsme připravovali další postup. Ten bude takový, že se soustředíme na Radu EU a Evropskou komisi, kterým budeme vysvětlovat naši pozici, proč nechceme zastropování. Tím by bylo postiženo přes padesát procent zemědělských podniků v České republice. A pak se budeme snažit přesvědčit Evropský parlament," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Veleba o spolupráci s firmou Pavla Teličky BXL Consulting .

„Ten boj zdaleka není prohrán, protože Evropská komise bude paragrafové znění reformy Společné zemědělské politiky teprve tvořit. Ve středu mi volal ministr Fuksa z jednání Rady ministrů. Byl výrazně optimističtější než doposud a sdělil mi informaci, že německá spolková ministryně je jednoznačně proti zastropování, což znamená, že by proti tomu měla být i kancléřka Merkelová. Velké podniky tvoří v Německu třicet procent, především v bývalém východním Německu. Podařilo se nám prosadit, že tato věc stala velkmým evropským tématem a budeme pracovat ještě intenzivněji," dodal Veleba.

Kdyby diskriminující návrh nakonec prošel, tak by podle Veleby na to firmy nakonec reagovaly tím, že by došlo k masivnímu dělení a zmenšování firem, aby je to nepostihlo.

Nečas slíbil zemědělcům podporu

Již 6. června se uskutečnila schůzka představitelů Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a Konsorcia nevládních agrárních organizací s předsedou vlády ČR Petrem Nečasem, kde byl přítomen ministr zemědělství Ivan Fuksa. Premiér zde slíbil svou podporu úsilí o vyjednání rovných podmínek v rámci reformy Společné zemědělské politiky EU (SZP) a odmítnutí zastropování přímých plateb.

SZP představuje zhruba 40 procent rozpočtu EU. „Hlasování potvrdilo, že nálada uvnitř Evropského parlamentu je nakloněna omezováni podpor ze Společné zemědělské politiky podle velikosti podniku a českým zemědělcům hrozí, že kvůli velikostní struktuře podniků u nás budou oproti konkurentům z ostatních zemí znevýhodněni," řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Ministerstvo se snaží zemědělce podpořit

Ministerstvo zemědělství dle svého vyjádření s českými europoslanci napříč politickými stranami a zemědělskými nevládními organizacemi úzce spolupracuje, poskytuje jim expertní podporu a podílelo se i na zpracování pozměňovacího návrhu proti zastropování plateb, který byl díky úsilí českých europoslanců předložen k hlasování plenárního zasedáni europarlamentu, i když nakonec nebyl přijat.

„Dosavadní výsledky vyjednávacího úsilí, jako například společná deklarace proti cappingu (zastropování - pozn red.), ukázaly, že se intenzivní vyjednávání a vysvětlování argumentů vyplatí. Nezbývá než českým europoslancům poděkovat za jejich dosavadní práci a požádat je, aby nepolevili ani v budoucnu," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

více: Fuksa: Intenzivní vyjednávání v EP se vyplácí. Europoslancům děkuji

Veleba si stěžuje na diskriminaci ze strany EU dlouhodobě. Dal konkrétní příklad komodity vepřového masa, kdy soběstačnost České republiky v roce 2003 před vstupem do EU byla 129 procent a na konci roku 2008 již jenom 60-63 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …