Čeští vojáci asi zamíří do Mali. Poslanci na to kývli

19.02.2013 16:24

Vyslání českých vojáků do afrického státu Mali je už téměř jisté. Dnes s tím totiž souhlasili poslanci. Bude ale nutné, aby na návrh kývla i horní parlamentní komora. Pokud tak tomu bude, do Mali bude moci odjet až pět desítek vojáků, kteří budou působit v misi Evropské unie.

Čeští vojáci asi zamíří do Mali. Poslanci na to kývli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 130 ze 179 přítomných poslanců včetně 27 sociálních demokratů a sedmi poslanců VV. Proti bylo 33 poslanců. Pro schválení návrhu bylo nutných nejméně 101 hlasů.

Češi by měli v Mali nejprve hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. V dalších šesti měsících se pak zapojí do výcviku jednotek maliské armády pro boj proti islamistům na jihozápadně země. Mandát je navržen na 15 měsíců, od letošního dubna.

Češi také maliské armádě dodají zbraně, které již sami nepotřebují. Do Afriky by tak měly putovat například vyřazené samopaly vzor 58; ve výzbroji české armády je nahradily nové útočné pušky. V plánu je také dodávka pistoli, kulometů a munice. Vše se bude upřesňovat podle požadavků maliské vlády.

"Aktuální kalkulace finančních nákladů souvisejících se zapojením České republiky do mise dosahují pro letošní a příští rok částky mírně nad 135 miliónů korun. Jejich financování bude zabezpečeno z rozpočtové kapitoly ministerstva obrany," informoval poslance premiér Nečas.

"Mise bude nebojová, zaměřená pouze na výcvik," vysvětlil poslancům premiér Petr Nečas (ODS), který nyní řídí ministerstvo obrany. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na to uvedl, že účast v misi je v českém zájmu. Snaha islamistů ovládnout oblast představuje podle něho bezpečnostní hrozbu.

"Pokud by ČR do mise nepřispěla, nemohla by aktivně bránit svou bezpečnost a poškodilo by nás to v očích spojenců," řekl Schwarzenberg.

Budeme jen žoldáky, znělo zleva

S tím ovšem nesouhlasil komunista Alexander Černý. Slova Schwarzenberga označil za klišé. Kriticky se vyjádřil i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, který dokonce misi v Mali pokládá za dobrodružství, podobně jako sociální demokratka Dana Váhalová.

„Nemůžeme přistoupit na to, že naši vojáci by měli být jen žoldáky," zdůraznila Váhalová.

ČTK připomněla, že islámští extremisté obsadili sever Mali loni na jaře a zahájili postup směrem k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba čtyři tisíce vojáků. Těm se podařilo dobýt velké části území obsazeného islamisty. Stovky až tisíce z nich přitom ale údajně přišly o život.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…