Cestovní medicína a příprava na dovolenou

05.08.2015 0:00

Poradna s vedoucím lékařem Centra cestovní medicíny MUDr. Janem Rutschem.

Cestovní medicína a příprava na dovolenou
Foto: dodavatel TZ
Popisek: dovolen

Má za sebou bohatou praxi včetně řady zahraničních zkušeností. Pracoval například v hygienické službě, záchranné službě, v Ústavu tropické medicíny, či na ambulanci pro pracovníky v zahraničí Klinice geografické medicíny FNKV. Opakovaně a dlouhodobě pracovně pobýval v Peru, Egyptě, Indii a Súdánu. Absolvoval také krátkodobé zahraniční pobyty a expedice v mnoha zemích světa. Je absolventem III. lékařské fakulty UK v Praze a má specializační atestace z vnitřního lékařství a lékařské parazitologie. Je vedoucím lékařem Centra cestovní medicíny, kde působí už od roku 1997.

Na dovolenou do exotických lokalit se vydává stále více rodin s dětmi. Jsou destinace, kam bychom děti neměli vůbec brát? A naopak místa, která jsou pro ně vhodnější?

Vždy je třeba pečlivě zvážit, zda považujeme aktuální situaci v dané zemi za vhodnou pro cestu s dítětem a prokonzultovat možná rizika s pediatrem. Menší nebezpečí dětem hrozí v oblasti Karibiku, Tichomoří, Číně, Japonsku či Turecku. Vyšší riziko naopak můžeme očekávat v oblastech jižní a jihovýchodní Asie, střední a jižní Afriky a Latinské Ameriky. V případě kojenců se cestování do tropických oblastí nedoporučuje vůbec. S odborníkem na cestovní medicínu pak doporučuji konzultovat zvolenou destinaci a plánované aktivity, abyste mohli včas zahájit potřebná očkování. Např. to proti žloutenkám platí za cestovatelský základ, který se doplňuje právě podle destinace a aktivit.

V září jedeme s přítelem na cestu po Evropě. Poslední dobou čtu o zvýšeném výskytu klíšťat v ČR. Je tato situace obdobná i v evropských zemích? Měli bychom se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě?

Evropa je rovněž riziková z pohledu klíšťové encefalitidy. Při pobytu v přírodě proto doporučuji očkování proti klíšťové encefalitidě. Pokud máte v plánu cestovat ve skupině a pobývat v uzavřených prostorách – spací vozy ve vlacích, karavany pro více osob, spací autobusy, hromadné ubytovny apod. Doporučuji také očkování proti meningokokovým nákazám.

Při svých cestách, po Evropě ale i exotice, se vždy ráda vypravím na místní tržiště ochutnat lokální potraviny. Jakému pouličnímu jídlu bych se měla spíše vyhnout a co by nemělo být rizikové?

V jakékoliv exotické zemi doporučuji dávat si vždy pozor na syrovou zeleninu a maso, již oloupané ovoce, ale i koktejly a vody nabízené s kostkami ledu. Skladovací podmínky v exotických zemích neodpovídají vždy evropským standardům. Obecně lze předpokládat, že evropská tržiště nepředstavují z hlediska ohrožení zdraví takovou hrozbu jako tržiště v exotických zemích. Pokud musíte něco na exotických trzích ochutnat, dbejte alespoň na to, aby jídlo bylo dobře tepelně upravené a z čerstvé suroviny. Vhodné je chránit se očkováním proti žloutence typu A, která se přenáší často právě jídlem či nápoji.

S přítelkyní plánujeme dovolenou. Chceme se vydat do nějaké tropické oblasti. Na co bychom si měli dávat pozor při pobytu?

Vždy věnujte velkou pozornost výběru jídla a nápojů, které v exotických zemích konzumujete. Vyvarujte se syrové stravě, již oloupanému ovoci a zelenině. Nepijte vodu z místního veřejného vodovodu, pouze balenou a bez ledu! Zvažte také konzumaci jídla a pití od pouličních prodavačů. Vyvarujte se též koupání ve sladké stojaté vodě ve volné přírodě, kde je riziko kontaminace vždy vyšší než v moři nebo hotelových bazénech. Základní hygienické návyky, jako je mytí rukou, by měly být samozřejmostí. Před odletem doporučuji konzultaci s odborníkem na cestovní medicínu, zejména kvůli doporučenému očkování a lékům. Očkování proti žloutence je cestovatelský základ, který se doplňuje podle zvolené destinace a aktivit na dovolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…