Cestu k řešení problémů s Romy vidí vláda ve vzdělávání dětí

12.10.2011 14:08

Za klíčový prvek zlepšení sociální situace Romů v Česku považuje vláda zapojení romských dětí do plnohodnotných vzdělávacích aktivit. Česko je léta kritizováno za vysoký podíl romských dětí ve speciálních školách. Kabinet chce také zlepšit šance Romů na získání zaměstnání a ukazovat pozitivní příklady začlenění Romů do většinové společnosti.

Cestu k řešení problémů s Romy vidí vláda ve vzdělávání dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malý Rom

"Jsou i pozitivní příklady a ty musíme využívat," uvedl premiér Petr Nečas po projednání vládní zprávy o situaci Romů za loňský rok. Ta konstatuje, že významnou část romské populace postihuje sociální vyloučení. Za alarmující označuje materiál fakt, že se nepodařilo zastavit mezigenerační přenos sociálního vyloučení Romů, kdy romské děti ze znevýhodňujícího prostředí mají velmi malé šance na to, že se jim podaří v budoucnosti žít standardním způsobem.

Loni vláda nekonala dostatečně

SLEDUJEME téma Romové

Ačkoli materiál shrnuje pouze události a jevy loňského roku, zabývá se okolnostmi, které mohou vést k napětí mezi většinovou společností a Romy, tedy i nepokojům, které postihly v uplynulých několika týdnech Šluknovsko. Napětí mezi většinovou společností a Romy v relativně chudém regionu přerostlo do pravidelně organizovaných demonstrací, kterých využívají pravicoví extremisté. Do kraje musela vláda vyslat speciální policejní jednotku. 

SLEDUJEME téma: Šluknovsko

Za nejlepší a zároveň i ekonomicky nejvýhodnější cestu, kterou lze romské rodiny ze sociálního vyloučení a chudoby vyvést, je podle zprávy investovat do oblasti inkluzivního vzdělávání Romů. Současně zpráva konstatuje, že první polovina roku 2010 dávala příslib pozitivních změn v této oblasti, do konce roku byly ale všechny zastaveny, a to přes výrazné naléhání českých expertů i významných mezinárodních institucí.

Psali jsme:
Romové útočí i na Břeclav. Místní se bojí chodit na vlak
Dvacet Romů dostalo azyl v Kanadě. Hledají prý lepší budoucnost
Snižte trestní odpovědnost na 14 let, požaduje Varnsdorf
Starostové Šluknovska: Ministři neplní sliby

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…