Chaloupka (VV): Zákon o vyrovnání s církvemi v sobě nese spoustu nejasností a nepřesností

07.01.2013 16:07

Věci veřejné pokračují v boji proti nespravedlivým restitucím!

Chaloupka (VV): Zákon o vyrovnání s církvemi v sobě nese spoustu nejasností a nepřesností
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Věci veřejné podaly 31.12.2012 Ústavní stížnost proti Zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi jako poslední záchrannou brzdu proti nesystémovému a zmatečně formulovanému dokumentu, který umožní pouze další zadlužování státu a cílenou privatizaci státního majetku určitými subjekty.

Věci veřejné se již po druhé obrací na Ústavní soud s ústavní stížností s návrhem na zrušení části Zákona o ústavním soudu a Zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

„Dlouhodobě poukazujeme na to, že Zákon o vyrovnání s církvemi byl projednáván trestuhodně pozdě od pádu komunistického režimu. Navíc v sobě nese spoustu nejasností a nepřesností, které, jak se ukazuje, již jsou nebo budou příčinou dalších soudních pří a arbitráží. Zásadní chybou tohoto zákona je také fakt, že byl bez celospolečenské diskuse a dohody silově protlačen Poslaneckou sněmovnou“, říká Otto Chaloupka.

Je zcela nepřípustné, aby jakýkoliv zákon, a to zvláště tak zásadní zákon jakým je zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi byl hlasován ve chvíli vyhlášení pauzy na jednání poslaneckého klubu.V právním státě je naprosto neakceptovatelné, aby se poslancům voleným občany nedostalo jejich zákonných práv. „Je flagrantním porušením práva hlasovat o zákonu v době vyhlášení přestávky na jednání poslaneckého klubu“, dodává JUDr.  Karol Hrádela.

Věci Veřejné nejsou proti vrácení majetku církvím, které ukradla komunistická diktatura. Je ale zcela nelogické, že v době, kdy se omezují rozpočtové výdaje na nezbytné potřeby státu za meze únosnosti, kdy nejsou peníze na platy lékařů, učitelů, policistů a dalších pro funkci státu nezbytných profesí se najednou rozhodla vládní koalice církvím darovat obrovské finanční prostředky.

Věci veřejné mimo jiné poukazují na to, že díky  Zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, je:

1. církvím vrácen majetek podle netransparentních parametrů
2. stanovená finanční náhrada je diskriminační vůči ostatním restituentům
3. je porušována Listina základních práv a svobod občanů ČR
4. zákon prolamuje ve svých paragrafech hranici 25. února 1948
5. zákon prolamuje Benešovy dekrety

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …