Chránit pacienty bude nový vzdělávací program

05.03.2010 14:00

Nový program celoživotního vzdělávání zaměřený na klíčové otázky týkající se pacientů a zdravotnických organizací v oblasti bezpečí pacientů v České republice zahájí v dubnu letošního roku pod názvem NIL NOCERE společnost Project HOPE. Na programu se podílí rovněž Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Program NIL NOCERE vznikl z aktivní spolupráce společnosti Projekt HOPE a Johnson & Johnson, která jej podpořila finanční částkou ve výši téměř pět milionů korun.

Chránit pacienty bude nový vzdělávací program
Foto:
Popisek:

Vzdělávací program bude otevřený všem zdravotnickým pracovníkům, kteří jsou zodpovědní nebo se zajímají o oblast bezpečí pacientů, risk managementu, zajištění kvality a kontroly infekcí. Je koncipován jako dvouletý s osmi vzdělávacími moduly, přičemž první čtyři proběhnou v roce 2010. Přednášejícími budou jak zahraniční lektoři, tak i odborníci z České republiky. „Důraz budeme klást na týmovou spolupráci jak během vzdělávacích modulů, tak i v období mezi nimi pomocí elektronické komunikace. Prostřednictvím internetu budou mít účastníci vzdělávacího programu snadný přístup ke všem potřebným zdrojům včetně materiálů a video nahrávek z jednotlivých modulů. Budou moci touto cestou rovněž komunikovat s účastníky, koordinátorem, vedoucími týmů a přednášejícími,“ říká Helena Jungová, ředitelka Project HOPE v České republice.


V programu bude uplatněn jak týmový, multidisciplinární přístup, tak i přístup projektový. V jeho rámci budou účastníci pracovat v týmech, přičemž každý tým bude vypracovávat projekt pod vedením konzultantů. Výsledky samostatné práce jednotlivých týmů prováděné v mezidobí mezi jednotlivými vzdělávacími moduly bude prezentovat týmy vždy na následujícím modulu formou powerpointové prezentace. „Doporučené složení týmu je lékař, zdravotní sestra, administrativní pracovník, případně pracovník vnitřního auditu nebo IT technik,” doplňuje Helena Jungová.

Způsob vzdělávání je v programu nastaven podle nejnovějších mezinárodních programů tak, aby představoval optimální rovnováhu mezi teorií a praktickými zkušenostmi. Společná práce týmů je motivačním faktorem pro úspěch jednotlivých projektů. Aleš Martinovský, ředitel pro strategii společnosti Johnson & Johnson,dodává:

„Aby kvalitní práce, osobní nasazení, znalosti a profesionalita českých lékařů a sester nevyšly nazmar kvůli zbytečným chybám a procesním selháním. Naším cílem je povzbudit všechny, kdo v této oblasti chtějí něco udělat pro zlepšení bezpečí pacientů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…