Chtěla zavřít Kalouskova švagra Kašáka. Teď řeší případ exšéfa silnic

03.02.2012 13:21

Někdejší vrcholový manažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala popírá mediální informace provázející jeho zatčení. Není pravda, že bych byl zatčen při přebírání patnáctimilionového úplatku, tvrdí Hala, a odmítá i spekulace o tom, že byl při následné domovní prohlídce objeven seznam příjemců černých peněz, o němž media už týdny spekulují. ParlamentníListy.cz zjistily, že případ dozoruje státní zástupkyně, která měla políčeno na švagra ministra financí Miroslava Kalouska.

Chtěla zavřít Kalouskova švagra Kašáka. Teď řeší případ exšéfa silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Po týdnech mlčení, kdy média přinášela nové a nové zaručené informace o tom, proč a za jakých okolností byl někdejší manažer ŘSD Hala zatčen, se rozhodl hlavní aktér celé kauzy promluvit. Kategoricky ve svém tiskovém prohlášení odmítl nalezení médii propíraného „Halova seznamu“ příjemců černých peněz, který prý měl odhalovat vazby na vysokou politiku.

Žádný seznam! Je to lež

„Žádná listina, která by alespoň vzdáleně připomínala jakýkoliv jmenný seznam či jiný seznam, ze kterého by bylo možno dovozovat tato nepravdivá tvrzení, nebyla při domovní prohlídce nalezena ,“ uvádí se doslova  v Halově prohlášení.

Hala současně považuje za skandální, že v médiích byly uveřejňovány natolik konkrétní informace, že lze předpokládat, že došlo k únikům z protokolů. Současně vyjádřil obavy, že pouštění takových informací může mít v konečném důsledku vliv na nestrannost rozhodování orgánů činných v trestním řízení.
„Je třeba zdůraznit, že trestní stíhání je v počátečních fázích,“ uvádí dále Hala a dodává: „Doposud nebylo žádným orgánem rozhodnuto ve věci samé o tom, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu a zda jsem se případného protiprávního jednání dopustil právě já, případně někdo jiný,“ zdůrazňuje Hala.

Já a úplatek? Nesmysl

„V médiích byla opakovaně uvedena nepravdivá informace, že jsem byl zatčen těsně poté, co jsem si převzal patnáctimilionový úplatek. Tato skutečnost se nezakládá na pravdě,“ píše dále Hala a zdůrazňuje, že ani nebyl z převzetí úplatku v uvedené výši obviněn.

Současně někdejší manažer ŘSD popírá, že by u něj byly při domovní prohlídce nalezeny finanční prostředky ve výši desítek milionů korun. Stejně tak popírá různé spekulace o vlastnictví nemovitostí či různých pozemků.

Někdo mě chce potopit

„Je tedy evidentní, že je zde snaha záměrně šířit lživé skutečnosti o mojí osobě, dezinformovat veřejnost a manipulovat s ní,“ uvádí se v závěru prohlášení. „Trestní věc je mediálně prezentována jako „korupční skandál Michala Haly“, kdy jsem prezentován jako organizátor rozsáhlé trestné činnosti.,“ míní Hala.
K tomu dodává: „Jakkoliv odmítám prostřednictvím médií sdělovat informace z trestního řízení, považuji za důležité se proti takovým prezentacím ohradit. Z usnesení o zahájení trestního stíhání a z právní kvalifikace toto nevyplývá.“

Měla políčeno na Kalouskova švagra

Jak se podařilo ParlamentnímListům.cz zjistit, případ dozoruje státní zástupkyně Jana Jahodová. Zajímavostí je, že právě tato státní zástupkyně počátkem jedenadvacátého století šetřila na Příbramsku rozsáhlý případ korupce, kde údajně hlavním podezřelým měl být švagr ministra financí Miroslava Kalouska Lubomír Kašák.

Toho však v roce 2002 zavraždil jeho obchodní partner, který vzápětí spáchal sebevraždu. „Hlavní podezřelý zemřel. V tomto směru trestní řízení budeme odkládat," uvedla tehdy státní zástupkyně Jahodová. V celé tehdejší korupční kauze figurovalo 18 lidí a rozsáhlá dokumentace k případu zabírala i s přílohami 20.000 stran. Nakonec však nikdo nebyl pro nedostatek důkazů odsouzen.

Státní zastupitelství šetří a neřekne

ParlamentníListy.cz státní zástupkyni Jahodovou kontaktovaly, ta však ani nepotvrdila ani nevyvrátila, zda na případu Michala Haly pracuje. Jen požádala o mail s dotazy, na který obratem odpověděla tisková mluvčí Vrchního státního zastupitelství Iva Vojtková.

Ta odmítla potvrdit, kdo případ Michala Haly dozoruje s tím, že „opatření má za úkol především to, aby se státní zástupci bez dotazů zvenčí mohli soustředit na svou práci a nikdo se nesnažil jejich postup ovlivňovat“.

„Vyšetřování případu zadržených manažerů ŘSD v současné době intenzivně probíhá, například vyhodnocováním věcí zajištěných při domovních prohlídkách, výslechy svědků, přibíráním znalců a shromažďováním dalších důkazů. K jednotlivým úkonům, osobám a konkrétním poznatkům se v této věci se nebudeme vyjadřovat. Zveřejnění detailních informací z probíhajícího řízení by znamenalo ohrožení jeho průběhu,“ uvedla pak mluvčí na všechny dotazy ParlamentníchListů.cz.

Seznam možná neexistuje, "zaručené" údaje z něj ano

Redakci přitom zajímalo, zda může zastupitelství potvrdit či vyvrátit médii horem dolem propíraný „Halův seznam“. Jak ale ParlamentníListy.cz uvedly již před několika dny, existenci podobného seznamu popřel redakci i zdroj blízký vyšetřování, který si nepřál být jmenován.

Připomeňme, že Michal Hala, bývalý manažer ŘSD, byl zatčen o Vánocích. Následně byla u něj provedena domovní prohlídka. Ta prý měla objevit dnes už nechvalně proslulý "Halův seznam", který prý diskredituje řadu politiků, zejména se mluví o sociálních demokratech, kvůli pobírání úplatků.

Přestože žádný v policejním trezoru uložený notes podle zdroje ParlamentníchListů.cz neexistuje, kuloáry propírají „zaručené“ zprávy o tom, že ministr vnitra Jan Kubice by chtěl seznam zveřejnit, což by samozřejmě bylo bezprecedentním porušením zákonů, a podobně.

Stejně zaručené informace pak uvádějí, kdo všechno by na seznamu mohl být uveden a spekulacím se nevyhnuli ani politici. Propírán tak byl v této souvislosti hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek či jeho údajně blízký spolupracovník a někdejší manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …