Chudáci Kočí a Škárka třeli bídu. Na co potřebovali půl milionu, ptá se Komárek

16.01.2012 10:03

Současný předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta předával svým kolegům obálky s penězi. Pokud se jeho případ dostane k soudu, bude ohrožena současná vláda. Pokud ne, bude jasné, že v České republice funguje zákon omerty, mafiánské pravidlo mlčení. Píše to Martin Komárek v komentáři v deníku MF Dnes.

Chudáci Kočí a Škárka třeli bídu. Na co potřebovali půl milionu, ptá se Komárek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

S nadsázkou by se dalo říct, že Bárta je očištěn už teď. O Škárku, který ho udal, se totiž zajímá Jiří Paroubek. Na Škárkovi tedy nemůže být nic dobrého a Bárta byl jenom neprávem očerněn.

Bárta zavedl do politiky satiru

„Satiru do politiky vnesl i sám Vít Bárta: tvrdí, že svým poslaneckým kolegům, Škárkovi a Kočí (s největší pravděpodobností i dalším), ‚půjčoval‘ proto, že měli nouzi o holé živobytí. Poslanecký plat jim nestačil na pokrytí základních životních potřeb,“ pozastavuje se Komárek.

Otázkou je, za jaké neřesti mohli poslanci utrácet. A když už utráceli, proč jim Bárta půjčoval? I kdyby to tak bylo, jak může vystoupit s tak nehoráznou „obhajobou“? Co pak takový člověk pohledává ve vysoké politice a proč je mu to trpěno, jsou další otázky týkající se Víta Bárty.

Bárta spolehlivě nevysvětlil své kauzy, přesto s ním koaliční lídři dál jednají

Komárek poukazuje na to, že Věci veřejné byly založeny jako filiálka detektivní agentury ABL. MF Dnes k tomu našla důkazy. Bárta pak přísahal, že ve volném čase očistí své jméno, ale zatím nepohnul ani prstem. Přesto s ním premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dál jednají v zájmu zachování vlády a jeho kolegové jej vzývají jako idol, píše Komárek v MfD.

Vzdá se Bárta funkce předsedy poslaneckého klubu nebo dokonce svého mandátu až začne soudní proces? Ve většině zemí by to politik udělal. Ale nebudou se pak Věci veřejné cítit ukřivděny a nebudou chtít opustit vládu?

Pokud nebude soud, svědčí to o tom, že udaný nebo udávající spáchal trestný čin

V ODS i TOP 09 nejspíš zesílí tlak na to, aby Bárta nebyl považován za reprezentativní osobu. Straničtí vůdcové podle Komárka budou jen těžko obhajovat, že jednají s Bártou jako s představitelem VV.

Východiskem je to, že Bárta odstoupí a bude soud. Pokud se případ před soud nedostane, svědčí to o kritické situaci ve společnosti. „Zájmy politické třídy na vlastním přežití jsou nadřazeny spravedlnosti. Z dlouhodobějšího hlediska je to ještě nebezpečnější než krize eura,“ varuje Komárek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …