Chudí důchodci s drahou nemocí: Jde jim o životy, varuje poslanec

23.02.2012 21:06

Bezlepková nebo třeba diabetická dieta je nákladnější než běžná strava. Své o tom ví i důchodci, kteří často trpí chorobami, při nichž tyto diety musí dodržovat. Bohužel však kvůli finančním problémům často nemohou. Poslanec Michal Babák (VV) připustil, že kvůli "péči" státu může docházet k řadě předčasných úmrtí.

Chudí důchodci s drahou nemocí: Jde jim o životy, varuje poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starší žena sedící u Vltavy. Ilustrační foto

I řada "běžných" českých důchodců má potíže vyjít se svými penzemi.  A co teprve ti, kteří mají vážné zdravotní problémy, kvůli nimž jim hrozí i smrt. Řeč je o těch, kteří musí dodržovat nejrůznější diety, ať už diabetickou, bezlepkovou či jiné. A ty něco stojí.

Důchodce, kterému zbude po zaplacení všech nutných výdajů typu nájem a podobně jedna nebo dvě tisícovky, si těžko může kupovat ovoce, zeleninu, ryby... Často tak musí živořit na levných a nekvalitních potravinách, a rezignovat na svou dietu. Logicky tím tak ohrozí svůj život.

Babák: Důchodci by neměli umírat zbytečně

Poslanec Michal Babák (VV) ohrožení českých důchodců připouští. "V žádném případě by stát neměl dopustit, aby lidé, kteří nemají finanční prostředky, nezaviněně zhoršovali svůj zdravotní stav, případně docházelo ke zbytečnému úmrtí," řekl ParlamentnímListům.cz člen zdravotního výboru sněmovny. Rozhodovat o jednotlivých potřebách pacientů by měl vždy lékař a tato případná zvýšení či hrazení léků státem se musí podrobit široké odborné diskuzi.

Komunista Miroslav Opálka soudí, že je důležité "zavést kategorii minimálního důchodu nad hranici životního minima a k mimořádným situacím využívat systém sociálních dávek".

Knížecí pacholci a drábové

Podle sociálního demokrata a lékaře Jiřího Koskuby je řešení jasné. "Při dalších volbách bez ohledu na trapné klipy typu "Přemluv dědka, přemluv bábu" volit prostě jinak! Lidé, i ti postarší, asi viděli hlavně figuru knížepána. Nu a nyní nejen knížecí pacholky i dráby už poznali na vlastní kůži. Nechť sami posoudí, zda se jim pod nimi dobře žije," řekl ParlamentnímListům.cz. On sám je prý na rozdíl od "komediantů" přemlouvat nehodlá. "Moudrému napověz," uzavřel výmluvně lékař a politik v jedné osobě.

To další lékař, ale příslušník vládní strany, šéf zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný nebezpečí hrozící důchodcům na dietách příliš nepřeceňuje. "U diet spočívajících ve změně skladby stravy finanční problém nastat nemůže, speciální diety vyžadující zvláštní potravinové doplňky jsou hrazeny z veřejného pojištění," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Také šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes klidní vášně. "Lidé s penzemi do čtyř tisíc korun mohou žádat o dávky hmotné nouze," řekl redakci.

Jeho uklidňování ale popírá příklad, na který upozornil ve čtvrtek deník Aha!. "Občas si říkám, že by mi bylo lépe, kdybych nežila," řekla zoufalá důchodkyně bulvárnímu deníku. Důchod dostává  ve výši 4 021 korun a příspěvek na bydlení bere 1 377 korun. Jenomže jen nájem jednopokojového bytu na Vinohradech ji stojí 3 678 korun, inkaso 1 542 korun a nutné léky 500 korun. Potraviny a jiné nutné výdaje pak měsíčně vyjdou na 1 600 korun a ve výsledku tak paní Růžičkové každý měsíc chybí 1 922 korun. Některé položky v inkasu i nájem tak mnohdy platí až se zpožděním.

"Abych to zvládla, vařím si jídlo ve větším hrnci na několik dní. Ve středu jsem si například od řezníka odnesla 40 deka masa, které mi v guláši vystačí zřejmě ještě do příštího týdne," vysvětlila deníku žena, jak vypadá její stravování. "Měla jsem navíc dva infarkty, mám problémy s tlakem a ledvinami, denně spolykám sedm prášků." Doporučenou nízkobílkovinovou dietu důchodkyně nemůže dodržovat, ani kdyby chtěla. Je totiž pro ni drahá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…