Chystá se zákon: Václav Havel se zasloužil o svobodu. Nebo o republiku

18.12.2011 21:36

Nejen první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ale i první česká hlava státu Václav Havel bude mít svůj zákon. Panuje na tom shoda mezi koaličními partnery, jen je třeba doladit jeho přesné znění, informují lidovky.cz.

Chystá se zákon: Václav Havel se zasloužil o svobodu. Nebo o republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Památku zesnulého prezidenta Václava Havla chce natrvalo připomínat vláda Petra Nečase, která má už jasno o tom, jakým způsobem to bude. Na pondělní mimořádné schůzi chtějí ministři odhlasovat, že si Havel zaslouží speciální zákon – podobně jako třeba první československá hlava státu Tomáš Gariggue Masaryk.

„Pokud máme zákon, že TGM se zasloužil o stát, představoval bych si, že přijmeme zákon ve znění, že Václav Havel se zasloužil o svobodu,“ informují lidovky.cz o návrhu vicepremiéra a šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga. Havlův dlouholetý přítel a ministr obrany Alexandr Vondra by zase raději viděl formulaci, že se Havel „zasloužil o republiku“.

SLEDUJEME téma skon Václava Havla

Kromě zákona mohou přibýt další pocty

Proti není ani nejmenší vládní strana. „Máme takovou koaliční dohodu,“ připustil předseda Věcí veřejných Radek John. V podstatě se tak na pondělním jednání povede už jen diskuse o konkrétním znění zákona. Podle Johna ale není vyloučené, že Havel se od vlády dočká ještě dalších poct.

Foto: Hans Štembera

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…