Co kamery nevidí: Líbání i epilepsie před začátkem show Václava Moravce

28.09.2012 11:01

REPORTÁŽ Víme, kdo stepoval v Ústí nad Labem už dvě hodiny před začátkem, kdo se bojí občanů Ústecka. Jak se chovala televizní ochranka, k čemu se museli diváci upsat, jaké padaly ironické hlášky a kdo si s čím nekontrolovaně pouští pusu na špacír. Mnohem atraktivnější, než samotné vysílání Otázek Václava Moravce, by možná bylo odvysílání všeho, co se děje hodinu až dvě předtím.

Co kamery nevidí: Líbání i epilepsie před začátkem show Václava Moravce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

Nejenže sám moderátor je dobrý typ na historky z vysílání, ale navíc publikum i politici jsou mnohem přímější a otevřenější těsně před klapkou, než poté, co se jede naostro a mohou klást jen otázky, které jsou dopředu připravené. Že jste to nevěděli? Přinášíme podrobnou reportáž ze zákulisí ústeckého dílu pořadu.

Už v sedm hodin večer čekají před místem vysílání komunisté. „V kolektivu je síla,“ zdůvodňuje největší partajní hlouček Jaroslav Dubský z Krupky, který přijel podpořit lídra komunistů v Ústeckém kraji Oldřicha Bubeníčka. „Naživo budu před televizní obrazovkou poprvé,“ říká Oldřich Bubeníček. „On na to má. Už si to natrénoval v Českém rozhlase,“ říká k tomu Ústečan Pavel Vodseďálek.

Před vchod přicházejí i zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti. „My máme v zastupitelstvu jednu jejich členku. Je chytrá, slušná. Že je za DSSS, není moc dobré. Má osobní špatnou zkušenost s Romy, ale není rasistka. Ale kandidovat za DSSS je zoufalství, “ rozmluví se Jaroslav Dubský.

Vláda a média se bojí svých občanů!

„Vydržte do půl osmé, až dostaneme pokyn z režie, že můžeme na pódium,“ říká od dveří zástupce ochranky. „To je vás tu osm na to, abyste věděli, koho pustit a koho ne?“ zní otázka redaktorky ke skupince tmavě oděných mužů. 

Diváci jsou dopředu vybrání. Dostali poštou pokyny, co mohou a co ne, ty tu dnes podepíší a pořadatelé si zkontrolují jejich totožnost. „Ne, je nás tu pětatřicet,“ překvapuje odpovědí jeden ze security group. „Už nejen vláda, ale i média se bojí svých vlastních občanů,“ komentuje to divák Milan Sokolovský a dodává: „Já jsem středový občan, který má rád pořádek, ale nerad se nechává svazovat.“

Ukazuje, co je na pravidlech, které musejí dodržet: Do sálu se nesmí se svrchním oděvem, zavazadly, ani s nápoji a jinými tekutinami. Divák se nesmí hlasitě projevovat ani pořizovat žádné záznamy.

Ochranka jde ke komunistickému lídrovi Oldřichu Bubeníčkovi. „Pojďte prosím se mnou,“ žádá ho. „Jde se přepudrovat,“ dělají si srandu kolegové. Ochranka pak odpovídá jednomu z postarších mužů. „Publikum je volné jen pro předem přihlášené,“ reaguje zřejmě na dotaz, zda se zájemce dostane dovnitř. Zjišťujeme, že do studia se vejde sedmdesát až osmdesát lidí. Přihlásilo se jich 450. „To nemá úroveň. My tady máme takový sál a vy to uděláte tady!“ rozčiluje se odmítnutý muž a odchází nespokojeně. „A na záchod můžu?“ prosí jedna z čekajících divaček. Je jí to povoleno, ale s doprovodem.

Dělníci nebudou mít kamarády

Rozumný Milan Sokolovský říká, že rebelie není dobrá, poukazuje tím i na Dělnickou stranu, která venku poutá pozornost. „Rebelantství je kontraproduktivní. Odhání druhou stranu, se kterou je možné diskutovat. A politika je diskuze!,“ říká s tím, že rozhodně ale nesouhlasí s kastováním, s diktováním názorů, které jsou či nejsou správné.

Přichází lídryně TOP 09 Karola Haasová. „Vypadáte všichni krásně,“ zdraví své příznivce. Než vejde dovnitř, s dvěma muži, kteří ji doprovodili, se líbá na tvář.

Zmatkař Moravec je připraven na epilepsii

Diváci musí čekat do půl deváté venku. Redaktorka je vpuštěna přednostně. Zapomněli ji projet detektorem. Všichni ostatní to pak již absolvují. „Co kdyby mi tady někdo ublížil, co byste dělali?“ tímto dotazem je ochranka pár vteřin zaskočena. „Nic, my nejsme policie,“ zní odpověď.

Naštěstí je na nepředvídatelné situace mnohem více připraven moderátor Václav Moravec, který má zrovna rýmu. „Mám hleny v celé hlavě,“ říká před začátkem. „V Plzeňském kraji jsme hledali bombu. Jindy jsme viděli nože,“ prozrazuje přítomným, jaké má zkušenosti z předešlých devíti volebních speciálů v ostatních krajích. „V Pardubicích jsme zažili epileptický záchvat. Má-li někdo zdravotní indispozice, hleďte si souseda vedle sebe. Produkce se pokusí vám pomoci. S přibývajícími díly vysílání už takto instruujeme publikum,“ dodává ještě.

Moderátor obrečel těžební limity

„Tak pojďme, dvojka, trojka, ke kamerám. Řekni si, kam to chceš. Aleši, je to v pořádku? Pozor, aby ti nešel do záběru. Bleskometr v pohodě,“ je slyšet režijní pokyny. Dva pracovníci ještě leští červenobílou podlahu. „Faltýn je v pořádku,“ říká moderátor Václav Moravec do režie k usazení jednoho diváka, který se bude ptát na mikrofon. Dva diváci, kteří mají klást otázky, které sami navrhli do dotazníků, nedorazili. „Skřivánek a Ježek nedorazili? Hm, měli téma těžebních limitů. To je škoda!“ je viditelně zklamán a řeší, jak to udělat jinak.

Většina těch, kteří jsou „řízeni“, tak nakonec jsou na levé straně publika. „Budeme dělat škatulata jako na Vysočině nebo ne?“ ptá se Václav Moravec. Radši to tak nechávají.“ Kvůli mé hlouposti jsme tam někoho přesouvali asi šestkrát,“ prozradí na sebe. Prý se mu někdy stane, že pak neví, kde mu kdo sedí. Tohle bude jistější. Ještě radí těm, kteří budou mluvit na mikrofon.

„Lídři se většinou vyhýbají konkrétním odpovědím. Budete-li chtít dát doplňující otázku, dejte mi to najevo očima. Ono je to pak živější s těmi doplňkovými otázkami,“ říká. „Čestmíre, můžeme přizvat lídry,“ houkne pak na kolegu a diváky prosí, aby na začátku a na konci poděkovali lídrům potleskem za jejich účast. První přichází Jiří Zelenka. Je zraněn. Jeho kolega ze Severočechů.cz Bronislav Schwarz mu pomáhá usednout na vozíček.

Moderátor následně trénuje s lídry, jak budou na deskách podepisovat své vlastní sliby voličům. „V jednom kraji se mi stalo, že jsem si ty desky vyměnil, Kdybych někomu z vás dal desky toho druhého, tak to dejte najevo nějak nenápadně, že jsem je pomíchal,“ kočíruje si politické rivaly a dodává: „Já už pak na konci pořadu ani nevím, kolikátého je a jak se kdo jmenujete“. Ještě si rýpne do prezidenta Klause. „Až ty sliby podepíšete, propisky nám vraťte, neodnášejte si je, byť je to poltický folklór v této zemi,“ rozesměje hosty.

Poslední pokyny. „Teď vás jako stevard v letadle poprosím, abyste vypnuli mobilní telefony,“ dává poslední pokyny do hlediště Václav Moravec. To, co následuje, už vidí lidé z domova na obrazovkách. Další předvolební debata s favority voleb do krajských zastupitelstev, tentokrát z Jihomoravského kraje, je na programu v úterý 2. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…