Co pro ženy znamená pozitivní riziko

25.08.2012 0:00

Mnohé ženy se již setkaly s označním BRCA ve své lékařské zprávě. Jaké je ale riziko takového označení?

Co pro ženy znamená pozitivní riziko
Foto:
Popisek:

BRCA označuje pozitivní  gen, který je v přímé souvislosti s možností vzniku nádoru prsu. Prokazuje se laboratorním vyšetřením.

Laboratorní vyšetření absolvují ženy, které mají po genetické stránce sklony k výskytu tohoto zhoubného onemocnění. Tyto skutečnosti uvádějí v rodinné anamnéze. Pokud se tedy v rodině objevil u matky, babiček, tet nebo sester opakovaný výskyt tohoto onemocnění, považují se za rizikové a je nutno je pečlivě sledovat případě provádět pravidelná doplňková vyšetření.

Tyto ženy, i když u nich zhoubné onemocnění nebylo zatím prokázáno a nemají žádné potíže, by se měly samy obrátit co nejdříve na specializovaná lékařská pracoviště. Odtud je odešlou na odborné genetické vyšetření, které riziko buď vyloučí nebo potvrdí.

Je-li při genetickém vyšetření prokázan pozitivní gen BRCA, znamená to, že riziko onemocnění rakovinou prsu je vysoké a situaci je nutno urychleně řešit. Jedinou prevencí je v tomto případě, bohužel, chirurgický zákrok, při kterém dojde k odebrání mléčné žlázy obou prsů. Zároveň je ale možné ihned provést rekontrukci prsu, neboť jeho povrchové části zůstávají zachovány.

Tímto, i když na první pohled drastickým  způsobem, dojde k vyloučení rizika vzniku rakoviny prsu a i když je ženu třeba nadále sledovat, k onemocnění většinou nedojde.

Riziko rakoviny prsu je v současné společnosti veliké a i když od určitého věku fungují preventivní programy, netýkají se každé věkové skupiny. Na to by měly myslet hlavně mladé ženy, které ještě nespadají do screningových programů a pokud se u nich v rodině toto onemocnění vyskytlo, měly by se obrátit se žádostí o provedení preventivního vyšetření na svého lékaře. V mnoha případech byl už tak zachráněn lidský život.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …