Co prý ukázalo zatčení Dalíka: Policie kašle na mocné lidi i na volby

08.10.2012 16:11

Zadržení Marka Dalíka, lobbisty a bývalého poradce expremiéra Mirka Topolánka, potvrzuje podle Radima Bureše z Transparency International trend z posledních měsíců, kdy policie nebere ohledy na osoby, kterých se podezření týká. Skutečnost, že krátce před volbami jde už o druhou velkou rybu lapenou policií, bere jen jako náhodnou souhru při vyšetřování.

Co prý ukázalo zatčení Dalíka: Policie kašle na mocné lidi i na volby
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Na svobodě už se od noci z neděle na pondělí nepohybuje patrně nejznámější český lobbista Marek Dalík, poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka. Právě v tom čase, když odcházel ze známé pražské restaurace SaSaZu, ho zadržela policie. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila jeho zadržení v souvislosti s kauzou nákupu Pandurů, po poledni své vyjádření doplnila o to, že lobbista byl obviněn z pokusu o podvod.

Na Dalíka při své výpovědi na policii před časem upozornil rakouský manažer firmy Steyr, který uvedl, že si na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu. Policie vychází z výpovědi utajeného svědka, který uvedl, že Dalík tuto nabídku předložil před několika dalšími lidmi. Vzhledem k tomu, že policie nemůže prokázat, že si lobbista řekl o peníze jménem politiků, je lobbista obviněn z podvodu, protože slíbil pomoc v zakázce, i když věděl, že ji nemůže splnit.

Dalíkova role v kauze nebyla vymezena žádnou úřední funkcí

„Je to určitě pozitivní krok policie, protože role pana Dalíka byla mnohokrát zmíněna v celém tom obchodu, přičemž to byla role, která nebyla vymezena žádnou jeho úřední funkcí. Takže evidentně pan Dalík hrál v kauze nákupu Pandurů svou roli a je dobře, že se o něj policie zajímá,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš z Transparency International ČR.



Před týdnem si protikorupční policie došla na Ministerstvo práce pro prvního náměstka Vladimíra Šišku, nyní byl zadržen jeden z nejmocnějších mužů z éry bývalého předsedy vlády a ODS Mirka Topolánka. „To, že policie sáhla svým způsobem tak vysoko, byť neformálně, potvrzuje trend z posledních měsíců, kdy policie zcela zřetelně postupuje tak, jak se jeví procesní vývoj. Nebere tudíž ohledy ani na osoby, ani na to, jestli je před volbami, nebo po volbách,“ komentuje Radim Bureš kroky vyšetřovatelů.

Kvůli velikosti částky je případ příslušný Vrchnímu státnímu zastupitelství

Veškeré právo informovat o této kauze si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, jehož šéfka Lenka Bradáčová jako by začala pomalu naplňovat naděje těch, pro něž se všudypřítomná korupce už stala nesnesitelnou. „Dovedu si představit, že panuje určitá nedůvěra vůči některým nižším článkům státního zastupitelství,“ poznamenává Radim Bureš z Transparency International.

Z toho vyvozuje, že existuje snaha řešit klíčové kauzy s lidmi, kteří se naopak důvěře těší. „Ale zrovna u tohoto případu se domnívám, že Vrchní státní zastupitelství je ve věci příslušné vzhledem k částce, která je v této kauze ve hře. A zároveň předpokládám, že dozorující státní zástupce bude konkrétní státní zástupce z VSZ, nikoli paní Bradáčová osobně,“ nemyslí si projektový vedoucí TI, že vše stojí a padá jen a jen s šéfkou VSZ v Praze, byť sebeschopnější a sebeodvážnější.

Vyšetřovatelé mají před volbami kuráž

Velký podiv vyvolává skutečnost, že k zatčení tak vlivných osob došlo jen v řádech dnů před krajskými a senátními volbami. Buď je to od vyšetřovatelů a státních zástupců vzepětí před možnými změnami, které se na ně chystají a mají je zase „umravnit“, nebo si v předvolebním čase politici netroufli policii do její práce zasahovat.

„Až takhle bych to neviděl. To, že se to sešlo před volbami, je podle mého svým způsobem náhoda, koneckonců volby máme poměrně dost často. Stejně by se mohlo hovořit v lednu, že máme před prezidentskými volbami, a možná brzy budeme mít před parlamentními volbami. Myslím si proto, že to odpovídá postupu vyšetřování,“ říká pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš z Transparency International.

Policie postupuje, jak má, a na okolnosti nehledí

Především je přesvědčen, že to platí v kauze prvního náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. „Tam to byl poměrně čerstvý případ, zatímco u pana Dalíka je to kauza, která běží delší dobu. Nicméně mně se zdá, že je pozitivní, že policie postupuje tak, jak se vyvíjí vyšetřování bez ohledu na to, co zrovna ve společnosti je důležité,“ chválí Radim Bureš policii za to, že nehledí na volby ani cokoli jiného a koná, jak má.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…