Co se děje v těle, když se infikuje virem HPV?

29.07.2015 0:00

Rakovinu cervixu (děložního čípku) způsobují viry HPV. V průběhu svého života se jimi nakazí až 80 % žen. Ve většině případů se s HPV infekcí organismus ženy vypořádá sám.

Co se děje v těle, když se infikuje virem HPV?
Foto: Shutter
Popisek: sex

Nicméně pokud infekce vysocerizikovými HPV viry přetrvává, může vést až ke vzniku rakoviny cervixu. Vysocerizikové typy HPV se označují jako onkogenní a právě ony mají schopnost spustit proces vedoucí třeba až ke vzniku rakoviny. Celosvětově zemře na rakovinu děložního čípku každé dvě minuty jedna žena. Již více než 8 let mají dívky a ženy možnost se před rozvojem HPV infekce chránit pomocí očkování. Jedná se o první dostupné očkování proti nádorovému onemocnění.

Jak se tělo může setkat s HPV viry

Bylo popsáno již přes 100 typů lidských papilomavirů (HPV). Nejčastějšími vysoce rizikovými typy jsou HPV 16 a HPV 18. Ty jsou příčinou až 70 % případů rakoviny cervixu (děložního čípku). HPV viry se přenášejí sexuálním kontaktem, nejčastěji při pohlavním styku. Vstupní bránou HPV infekce jsou často drobná slizniční poškození (tzv. mikrotraumata), která vznikají právě během sexuálních aktivit. K přenosu viru však stačí pouze kontakt kůže v genitální oblasti s kůží nakaženého partnera. Ani kondom plně nechrání před přenosem HPV infekce.

Od přednádorových stavů k rakovině

Ve většině případů se s HPV infekcí organismus ženy vypořádá sám, dochází k přirozenému vyčištění, tzv. clearence. Pokud ale infekce HPV přetrvává, může dojít k poškození buněk děložního čípku a vzniku tzv. přednádorových změn či poškození děložního čípku. HPV infekce je často bezpříznaková, změny na čípku obvykle odhalí až gynekologické vyšetření. Pokud problém není odhalen včas, mohou se přednádorové změny vyvinout až v rakovinu cervixu (děložního čípku).

Změny na děložním čípku lehkého stupně se označují jako CIN I léze. CIN II a CIN III léze, karcinom in situ (CIS) a adenokarcinom in situ (AIS), patří mezi poškození děložního čípku závažného stupně. Lehké změny na děložním čípku je potřeba v pravidelných intervalech sledovat, těžké změny pak chirurgicky ošetřit. Přednádorové změny na děložním čípku se často řeší pomocí chirurgického zákroku, tzv. konizace. V České republice se každoročně provede zhruba 12 tisíc konizací.

Rozvoj rakoviny cervixu obvykle trvá mnoho let, v některých případech se ale může rozvinout i za rok nebo dva. Je to především u agresivní formy nádoru, tzv. adenokarcinomu. Adenokarcinom se vyvíjí uvnitř děložního hrdla a často je těžké ho včas odhalit.

HPV infekce je příčinou půl milionu případů rakoviny cervixu každý rok. Gynekologické vyšetření je v ČR dobrovolné, téměř polovina dívek a žen na pravidelné preventivní prohlídky vůbec nepřijde. Přes 18 000 českých žen žije s diagnózou rakoviny děložního čípku. 400 českých žen ročně na toto onemocnění umírá.

Existuje účinná ochrana

Vhodnou prevencí rakoviny cervixu je kombinace pravidelných gynekologických prohlídek, které napomáhají včasnému odhalení možných přednádorových změn, a očkování. Vakcíny proti lidským papilomavirům představují první očkování, které bylo cíleně vyvinuto proti onkologickému onemocnění. Nicméně podobně jako je tomu u všech vakcín, ani HPV vakcíny nemusí při běžném používání chránit všechny očkované jedince. Očkování nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění.

Jednou z vakcín proti lidským papilomavirům (HPV) dostupných v České republice je vakcína Cervarix. Cervarix podle výsledků studií poskytuje dívkám, které se s HPV viry doposud nesetkaly, až 93% ochranu proti těžkým přednádorovým stavům (CIN III 3+) bez ohledu na to, jaký HPV typ změny na čípku způsobil.

Pro 13leté dívky je vakcína Cervarix plně hrazená ze zdravotního pojištění.

Vakcína Cervarix se dívkám ve věku 9 až 14 let podává ve 2 dávkách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …