Čtvrtníček na gayích trhnul desetitísíce. Lidé chtěli peníze zpět

14.08.2011 16:18

Končící festival gayů Prague Pride vyvolal rozpory v ODS, vrchol všemu však nasadil herec a bavič Petr Čtvrtníček. Inzeroval, že sám do vínku k tomuto tématu přispěje divadelní hrou s názvem Prezident Vykuřpytel. Ta však velký ohlas nezískala – naopak, při svém včerejším uvedení se stala naprostým propadákem. Čtvrtníček si svým výkonem podle svých slov chtěl dokázat, že reklama se dá udělat na všechno a lidi zaplní sál bez ohledu na obsah a formu.

Čtvrtníček na gayích trhnul desetitísíce. Lidé chtěli peníze zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

Tomáš Garigue Masaryk byl prezident Osvoboditel, Edvard Beneš prezident Budovatel. Čtvrtníček přišel s prezidentem Vykuřpytlem. Snad by se v tom dal najít nějaký humor. Moc humoru už nelze najít v písni skupiny Buzerant s názvem „My jsme buzeranti a přicházíme z české země". Sám Čtvrtníček dorazil do divadla Na zábradlí pozdě, protože to prý nestihl a na pódiu se ukázal asi na deset minut. Většina diváků byla představením zklamána a chtěla vrátit dvousetkorunové vstupné. Vzhledem k tomu, že z divadla byla pro účely představení odstraněna křesla, byla kapacita 400 míst.

Jaká byla očekávání:
Do kauzy gayů vstoupil Čtvrtníček. Chystá hru President Vykuřpytel

Umění není nikdy urážlivé

„Vzhledem k tomu, že jsem představení neviděl, tak ho nemohu komentovat," řekl pro ParlamentiListy.cz Jiří Hromada, bývalý předseda Sdružení organizací homosexuálních občanů a jeden z největších bojovníků za rovnoprávnost sexuálních menšin.

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové

Hromada sám herec nepovažuje ani píseň „My jsme buzeranti a pocházíme z české země", za urážlivou. „Umění není nikdy urážlivé. Umělci si prostě mohou dovolit mnohem více než osoby veřejně činné jako politici. V tom je rozdíl, říct něco z Hradu je jiné než to říct z jeviště," dodal Hromada.

Pochod gayů:
Prasata, křičeli skini na gaye. Ti měli legraci z Klause a nahého Hájka
Končí festival Prague Pride. Gayové pořádají bohoslužbu

Tragická postava jako Kraus nebo Izer

Stínový ministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák si myslí, že je smutné, že už i umělci napínají lidskou trpělivost k napnutí. „Já bych na představení pana Čtvrtníčka nešel, ani nevím, kdo to je. Když divadlo, kde hráli herci jako Mrkvička, Heřmánek, Bartoška a další dává prostor podobným vystoupením, je to věc vedení. Máme demokracii," uvedl pro ParlamentiListy.cz Jandák.

Podle politologa Zdeňka Zbořila je Čtvrtníčkův počin už za hranicí dobrého vkusu. "Čtvrtníček je jeden z mnoha zde působících primitivů, je to tragická postava jako třeba  Jan Kraus nebo Zdeněk Izer," uvedl pro ParlamentníListy.cz už před představením odborník.  

Kariéra odchovance divadla Sklep je podle něho založena zejména na porušování morálky. Svými výstupy prý ale více než ty, do nichž se opírá, zesměšňuje sebe samého. "Neoplývá příliš intelektem, když si někoho vezme na paškál, snižuje úroveň toho jednotlivého případu, ale nejvíce svoji," dodal politolog.

Čtěte také:
Okamura: Jsme sexuální země. Jezdí se k nám za sexem
Halík o gayích: Hájek mluví jako bavič v bulvárním kabaretu
Dvořáková: ODS necouvá. Naopak přebírá prvky krajní pravice

Je to jen o reklamě

Čtvrtníček sám tvrdí, že chtěl dokázat představením sílu marketingu. „Reklama se dá udělat na všechno a lidi zaplní sál bez ohledu na obsah a formu," řekl herec. „Já jsem si chtěl ověřit, že ten umělecký developing funguje. Nejdřív prodat, až pak začít vyrábět," řekl herec ČT. Ověřil si prý, že pokud cokoliv dostane mediální nálepku "protihradní agitky", zcela jistě to zaplní sál.

Petr Čtvrtníček vystudoval střední umělecko-průmyslovou školu obor scénografie a Vysokou školu civilní obrany v Ostravě. Spoluzaložil divadlo Vrata. Do širšího podvědomí vstoupil jako spolutvůrce a moderátor televizních pořadů Česká soda a Šteindler, Vávra a  Čtvrtníček uvádějí. 

V roce 1999 se stal stálým členem souboru Divadla na Zábradlí, kterému zůstal dodnes věrný. Petr Čtvtníček způsobil povyk díky billboardové kampani, ve které paradoval jednoho českého politika. Spolurežíroval cyklus Česká soda věnuje se také vymýšlení a režírování reklamních spotů.  V roce 2005 vytvořil spolu s  Jiřím Lábusem úspěšnou hru „Ivánku kamaráde, mužeš mluvit?" vycházející z policejních odposlechů úplatných fotbalových činovníků.

Začalo to na ParlamentníchListech.cz:
Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek
Petr Hájek: Jsem kryptofašista. Doznávám se

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…