Čtyři z pěti Čechů si myslí, že nemají rovné šance. Jedni jsou rovnější

16.01.2012 19:56

Podle nového průzkumu si pouze jedna pětina dotazovaných myslí, že v Česku jsou rovné šance pro každého. Podle téměř 70 procent mají moc v rukou jen politici a běžní lidé jsou bezmocní, když chtějí prosadit svůj názor.

Čtyři z pěti Čechů si myslí, že nemají rovné šance. Jedni jsou rovnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Negativní nálada ve společnosti se stupňuje. Alespoň to vyplývá z průzkumu společnosti STEM. Podle něj si 82 procent Čechů myslí, že žijí ve společnosti, která neumožňuje rovné šance. Podobný názor panuje už od roku 1997, kdy agentura začala tento názor zkoumat. Oproti předchozímu roku však společnosti nedůvěřuje o osm procent lidí více.

Celý průzkum ZDE

Názor, že Češi mají v současnosti rovné možnosti, prosazují spíše voliči ODS a TOP 09. Přesto u nich nastal nejvýraznější pokles oproti roku 2010.

„Rovnost šancí v současném režimu mírně častěji hodnotí příznivě lidé mladší a vzdělanější, dále lidé s lepším finančním a majetkovým zajištěním domácnosti,“ dodává STEM.

Dále průzkum zjistil, že 72 procent dotazovaných při hodnocení režimu hledí spíše na životní úroveň než na svobodu či demokracii. Dvě třetiny Čechů (konkrétně 67 procent) si pak myslí, že moc mají v rukou politici a obyčejný člověk je bezmocný, když chce prosadit svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…