Čunek spílá Pospíšilovi. Komunisty stejně nezakážete. Proč to vše?

27.12.2011 16:54

Policie bude mít s koncem roku plné ruce práce, a to nejen kvůli bujarým oslavám souvisejícím se Silvestrem. Zaměstnávat ji bude KSČM. Kvůli reakci na úmrtí severokorejského vůdce. Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) ale bude policie plýtvat energií zcela zbytečně. Činnost komunistů podle něho v ČR navíc nikdy zakázána nebude. Více lidem by totiž krok ublížil, než pomohl.

Čunek spílá Pospíšilovi. Komunisty stejně nezakážete. Proč to vše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek

Ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zdvihla ze židle reakce KSČM na úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-Ila. KSČM totiž do Koreje poslala kondolenci oslavující činy zesnulého vůdce. Pospíšil v této souvislosti požádal o prošetření dokonce policii. Vyjádřil totiž pochybnosti, že KSČM svým postupem mohla spáchat trestný čin.

Policie? Nesmysl

Podle senátora Jiřího Čunka bude ale případná práce policie v této věci naprosto zbytečná. "Je to úplně nesmyslné zahlcování policie zbytečnou prací. Všichni víme, že komunisté jsou komunisté, pokračovatelé těch, co tu byli před rokem 1989. To, že přejí svým vzorům, mě nepřekvapuje," řekl ParlamentnímListům.cz Čunek, který dlouhodobě lobbuje za pozastavení činnosti KSČM.

Jiná věc by podle něho byla, pokud by se policie komunistickými vazbami na Koreu, ale třeba i na Kubu, zabývala v souvislosti právě s pozastavením činnosti komunistů.

"Kdyby se tím policie měla zabývat v souvislosti se snahou o pozastavení KSČM, je to určitě jeden z procesních důkazu k tomu soudu, jeden ze zajímavých dokumentů o činnosti této strany," dodal Čunek pro redakci.


Kostlivec zůstane ve skříni

Tu zajímal i jeho názor právě na pozastavení činnosti strany. "Ve státní správě je hodně lidí, kteří si nepřejí otevírat minulost, aby se neukázalo na ně," komentoval pro ParlamentníListy.cz Čunek současnou situaci. "Jsem přesvědčen, že lidé budou klást administrativní překážky, aby k pozastavení nedošlo, není vůle, nikdo nemá vůli k tomu, aby pozastavil, ukázalo by se na něj," uzavřel senátor s tím, že návrh na pozastavení činnosti KSČM bude zřejmě opakovaně posílán k ledu.

Právě do  23. prosince mělo přitom ministerstvo vnitra vypracovat návrh na pozastavení činnosti komunistické strany. Na celé věci je zajímavé, že tímto úkolem byl opětovně pověřen tým právníka Karla Bačkovského z ministerstva vnitra. A to i přesto, že poprvé, když tento úkol dostal, selhal.

Štětina je ohromen

"Je to věc, která mě ohromila. Přesto, že tým Karla Bačkovského (právník, který má celou věc na MV na starosti, pozn. red.) měl celou věc na starosti, ignoroval ji. 23. listopadu jej navíc vláda stejným úkolem pověřila znovu," řekl před nedávnem ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Štětina (STAN a TOP 09), který dlouhodobě chce prosadit  pozastavení činnosti strany.

Sledujeme téma ZÁKAZ KSČM

ParlamentníListy.cz se tak snažily právě krátce před lhůtou, kterou Bačkovského tým měl, zjistit, jak se situace má. Bohužel byly neúspěšné. Právník Bačkovský během čtvrtka nezvedal telefon, k celé věci se nevyjádřil ani sám Štětina, který telefon také nezvedal a na sms nereagoval.

Polčák otočil: Citlivé téma. Nekomentuji

Poměrně zajímavě ale zareagoval také další z těch, kteří se dlouhodobě snaží o pozastavení činnosti komunistické strany, poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. "Jednání v této věci jsou citlivá a nemohu je komentovat," řekl ParlamentnímListům.cz den před deadlinem pro návrh na pozastavení činnosti strany.

Semelová: Nic netuším

Také komunistická poslankyně a zastupitelka Marta Semelová zůstala tajemná. "Žádné zprávy o tom nemám," řekla redakci. Je tak patrné, že všichni ve věci zainteresovaní dělali před Vánocemi mrtvého brouka. Šéf komunistů Vojtěch Filip na dotaz ParlamentníchListů.cz reagoval klidně, chce si počkat na další jednání vlády, a to bude až po Novém roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…