Čururů. Kočí se nahrála i při potřebě na WC. Soudem zní výbuchy smíchu

05.04.2012 14:20

AKTUALIZACE Obvodní soud pro Prahu 5 začal i dnes rozplétat kauzu údajné korupce v rámci vládní strany Věci veřejné (VV). Trestní senát by měl znovu vyslechnout Kristýnu Kočí, nebo místopředsedu plzeňské ODS Romana Jurečka.

Čururů. Kočí se nahrála i při potřebě na WC. Soudem zní výbuchy smíchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračoval soud s Vítem Bártou. Vypovídala i Kristýna Kočí

Právě místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko začal vypovídat před soudcem Janem Šottem jako první. „Jsem milovník zvířat a mnohé své kolegy znám ještě z dob dětských klukovin. Ano, potkal jsem je i v politice,“ začal Jurečko netradičně svou výpověď.

„Nevylučuji, že jsem si povídal s představiteli ČSSD a ODS o rozštěpeni poslaneckého klubu VV,“ přiznal.

Se Škárkou se prý zná dobře. "S panem Škárkou jsme venčili společně psa. S panem Škárkou jste nás seznámil vy, pane Bárto," otočil se při svých slovech na Bártu. "Sháněl jsem byt panu Škárkovi. Rad pomáhám dobrým lidem z jiných politických stran, vyjma komunistů," řekl dále Jurečko.

Prý jej překvapilo, že po dvaceti letech v ODS si pan Rödl po odchodu ze strany napsal na svůj volební plakát "bez kmotrů".

Jurečka soud předvolal, aby zjistil, jak to bylo s údajnou přípravou puče uvnitř Věcí veřejných v Plzeňském kraji. Svědek ale kromě toho mluvil i o schůzce u Víta Bárty na ministerstvu dopravy. "Ano, byli jsme s panem Pospíšilem jménem plzeňské ODS na ministerstvu dopravy, abychom řešili pana Rödla a jeho možné angažmá v čele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)," řekl Jurečko.

"Šli jsme se na ministerstvo dopravy zeptat na to, jestli má pan Bárta indicie o tom, že pan bývalý primátor Rödl po Plzni říká, že má výběrové řízení na šéfa ŘSD v Plzni v kapse, protože si chodí s panem Bártou povídat o politice v Plzni," přiblížil dále Jurečko a zmínil, že se s Pospíšilem prý zná intenzivně 15 let. "S panem Pospíšilem a s panem Rödlem se znám i z výstav".

Bárta se přel o sochy Napoleona na ministerstvu

"Byli jsme v malé zadní místnosti. Nevím, jestli byla schůzka nahrávána, ale nepřekvapilo by mě to," podotkl k samotné schůzce na ministerstvu.  "Cestou do místnosti jsem viděl několik soch Napoleona, Bárta měl manžetové knoflíky ve tvaru lva," dodal a pobavil tak přihlížející v sále. Bárta na to reagoval slovy, že na ministerstvu žádné sochy nejsou.

Svůj vztah k Jurečkovi pak Bárta vysvětlil takto: "Pan Jurečko a pan Pospíšil mne navštívili se vzkazem, že pokud pan Rödl stane v čele ŘSD, ohrozí to nase koalični vztahy."

Kočí: Kalousek mne vyzval, abych vstoupila do TOP 09

V 9:30 předstoupila před soudce opětovně Kristýna Kočí. Má vysvětlit svou nahrávku s ministrem Jankovským. "Ministra Jankovského jsem nenahrávala vědomě. Byla jsem opojena," řekla napřed. "Kalousek mne vyzval, abych vstoupila do TOP 09 a nezůstávala ve VV. Pana Kalouska si vážím jako zkušeného politického matadora," zmínila.

Kalouskovo jméno totiž zaznělo na nahrávce. Jenže Kočí k tomu dnes řekla, že ministr financí prý nebude moci rozhovor s Kočí přiznat. "Možná si na to ani nepamatuje," řekla poslankyně s tím, že se jí tehdy ministr financí po několikahodinovém jednání K9, kdy VV opět zrušily dohodu, zeptal, jestli jsou to všichni "takoví debilové". Tehdy to podle ní byla čistě společenská konverzace.

Kočí ale odmítla, že by od Kalouska někdy dostala finanční nabídku. "Byla to čistě společenská nabídka, nešlo v žádném případě o peníze a já to v alkoholovém opojení nadsadila," uvedla.

„Nejklíčovější větou má podle médií být, že Víta Bártu odpálím. Já jsem ale jasně řekla, že mluvím o rozhovoru v MF Dnes. V něm jsem řekla, že pan Bárta mluví na klubu neúměrně dlouho a že se mi nelíbí, že VV ruší dohody," prohlásila k nahrávce. „Hovořím tam o praktikách, které hraničí s totalitou. To je to, o čem mluvím s panem Jankovským."

Bárta se pak ve své řeči, kdy hodnotil výslech Kočí, pozastavil nad tím, že Kočí udává schůzku nad lahví vína jako důkaz, který má ukázat na nedemokratické praktiky ve straně.

Štěnici mívala ve výstřihu a kryla ji "pionýrským" šátkem

Kočí ale dnes navíc také popsala, jakým způsobem vlastně své kolegy nahrávala. Zároveň tím poodkryla, proč vlastně vždy nosila stranické, téměř pionýrské šátečky. Prostě si štěnici šoupla do výstřihu a překryla ji šátkem. 

"Nahrávala jsem to na MP3 přehrávač, který patřil mému tehdejšímu příteli. Připevnila jsem si ho za klips k výstřihu a překryla šátkem," vypověděla Kočí u soudu dnes.

Jenže Kočí nebyla sama, kdo během své působnosti ve Věcech veřejných nosila šátek na krku. Nosí jej s oblibou i Vít Bárta a  jeho žena Kateřina Klasnová.

Měla kytku ve vlasech

Poslankyně Kočí ale dnes k soudu přišla s jinou výraznou ozdobou - ve vlasech měla totiž místo gumičky upevněný rudý květ. Bulvární média tak spekulují, zda jím kryla štěnici. „U VV totiž nikdy nevíte, kdy se vám záznam hodí…“ uvedl k tomu pak například blesk.cz.

Státní zástupkyně dnes navrhla, že chce prý vyslechnout také reportéra MF Dnes Jaroslava Kmentu. K soudu měl přijít dnes kolem 15. hodiny. Kmenta ale nechal vzkázat, že dnes přijít nemůže. Soudce proto zamítl návrh na jeho předvolání.

Krátce po půl jedenácté soudce Jan Šott začal číst listinné důkazy přiložené ke spisu. Těsně před jedenáctou hodinou pak soud pustil nahrávku, kterou pořídila Kristýna Kočí. Jak k tomu informují lidovky.cz, mělo by jít o dosud nezveřejněnou pasáž záznamu z památné porady, na níž neformální šéf VV popíjel se spolustraníky těžké francouzské víno.

Škárka: Byli jsme amatéři, neměli jsme v politice co dělat

K nahrávce řekl soudu Bárta, kdo se setkání účastnil. "Byli tam lidé, kteří ve svých pozicích měli povinnost spolu vést debatu o tom, jakým způsobem koordinovat například právě důchodovou reformu," zmínil. Nevěří prý tomu, že se Kočí při debatě opíjela vínem. "Nevěřím, že to, jak na konci debatuje s Jankovským, je pod vlivem alkoholu. Myslím, že není," prohlásil.

Obžalovaný  Škárka pak hovořil o amatérismu ve VV. "Na této debatě se sešel jen ten, kdo je loajální, a plácalo se tam páté přes deváté….S ročním odstupem si uvědomuji, že jsme jako VV neměli v politice co dělat," řekl k nahrávce.

Na nahrávce přitom nazývá Koči Radka Johna otcem budovatelem. Dnes to mediálně zpochybňuje. "Radek nás dostal do sněmovny, v takovém počtu, takovou neznámou stranu. Je to budovatel," pronesla na Johnovu adresu Kočí.

Poslanec Viktor Paggio pak na nahrávce tvrdí, že když otevře noviny a čte o faktickém vládci VV, zajídá se mu to. "Měl bys říct jasně 'Ano, jdu do toho, chci zjistit, jak na tom jsem'," řekl Bártovi k volbě předsedy s tím, že jinak to stranu poškodí.

Na nahrávce je také památná věta Kočí o tom, jak Babák čaruje. "Do konce tohoto měsíce odevzdáváme vyúčtování do Poslanecký sněmovny, máme to vyřešený? Jak se říká, že Babák přinese půl milionu v pytli a vloží na účet, tak ať takhle, prosím, nečaruje," řekla Kočí na záznamu. Bárta na to prý reagoval slovy, že to vyřešené je.

Bárta tvrdí, že to byly půjčky

Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (oba dříve VV). Škárku žalobci viní z přijetí úplatku.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Dala peníze do advokátní úschovy

Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Radku, za jak dlouho budeš na WC?

K již uvedené nahrávce je nutné doplnit, že s ročním odstupem se zřejmě lidé a ani soud nedozvědí nic nového, ale dosud nezveřejněný záznam může částečně zpochybnit některá svědectví, která zatím u soudu zazněla.

Navíc z tohoto záznamu dnes ráno citovaly lidovky.cz některé kuriózní výroky: Třeba manželka Víta Bárty a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová na nahrávce říká: "Ahoj Radku, za jak dlouho budeš na WC?" Jestli měla tato věta přímý vztah k předchozím vyjádřením Kristýny Kočí před soudem o "WC poradách", tedy o poradách, na nichž se v koupelně pouštěla voda, aby nemohla být schůzka aktérů odposlouchávána, težko říci.

Kočí se v soudní síni smáli. Kvůli čurání

Během odpoledního přelíčení, kdy se tato nahrávka pouštěla, vyvolaly ale některé pasáže na ní nahrané v soudní síni velké pozdvižení. Kočí se totiž opakovaně nahrála při vykonávání potřeby na WC. Smích přítomných byl přitom skutečně hlasitý. Kočí ale předtím již vypověděla, že nahrávání občas spustila i na záchodě.

Obžalovaný Škárka pak tu samou nahrávku kritizoval. "Jak se v této straně řeší politika, je pro mě úplně nepochopitelné a je to z jiné planety, z jiné galaxie. Je nepochopitelné, jak faktický šéf říká, jak bude 'vojebávat svoje partnery, se kterými si podává ruku'. Je to pro mě za hranicí politiky. Není mi příjemně z toho, že tento subjekt, VV, jsem pomáhal budovat a dostat tam, kde je," řekl k tomu kromě jiného.

Předchozí skrytě pořízená nahrávka, kterou Věci veřejné pustily do médií minulý týden, vyvolala další z vládních krizí. V její závěrečné fázi říká odpadlice Kristýna Kočí ministrovi Kamilu Jankovskému, že „odpálí Bártu“. Věci veřejné následně obvinily své koaliční partnery, že si dražily jejich poslance, což vedlo dokonce k rozhodnutí grémia VV o demisích jejich ministrů.

Rozsudek v celé kauze by měl padnout v pátek 13. dubna v 10:00 hodin.  "Zítra by měly zaznít závěrečné řeči obžaloby, obžalovaných i jejich obhájců," oznámil dnes soudce Šott.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…