Cyril Svoboda vzpomíná, jak zkazil Kalouskův plán a říká: Ano, žijeme ve vybydleném starobinci

08.11.2013 7:36

Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který v minulosti vykonával funkci ministra zahraničí, vnitra a pro místní rozvoj, vyloučil, že by se v případné budoucí vládě s ČSSD a ANO stal ministrem nebo náměstkem. „Teď je potřeba dát šanci nové generaci,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Cyril Svoboda, který dnes vede soukromou diplomatickou akademii. Současnou situaci v ČSSD přirovnal k boji dvou křídel v KDU-ČSL, který skončil odchodem Miroslava Kalouska a jeho příznivců do nové strany TOP 09.

Cyril Svoboda vzpomíná, jak zkazil Kalouskův plán a říká: Ano, žijeme ve vybydleném starobinci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr a diplomat Cyril Svoboda

Na nedávném odborném fóru jste se přimlouval za větší otevřenost vůči cizincům, protože potřebujeme novou sílu. A podle médií jste řekl, že Praha je v podstatě vybydlený starobinec. Jak bychom se měli víc otevřít přílivu cizinců?

To byla trochu mediální zkratka. Řekl jsem, že Evropa nezastaví příliv lidí zvenku. Potom jsem říkal, že některé služby nejsou schopny žít bez pracovní síly, která přichází zvenku, protože stárneme. V tomto smyslu jsem mluvil o vízové politice, proto má být Česká republika otevřená podobně jako ostatní státy v schengenském prostoru. Nevolám po větší otevřenosti, než je jinde v Evropě.  Pro turistu je snazší se dostat na Slovensko, do Německa, do Španělska, kamkoliv než do České republiky. Po tom jsem volal. Výroky, které vyšly v médiích, vypadají bizarně, protože jde o zkratku. Volal jsem po tom, abychom otevřeli naše hranice turistickému ruchu a nebyli v tomto ohledu rigidnější, než jsou ostatní země schengenského prostoru.

A druhá teze je, že Evropa, já jsem neříkal Praha, je jako vybydlený starobinec. Je to možná expresivní výraz, ale například v Africe jsou země, kde je možná víc než padesát procent populace mladší třiceti let. Jsou kontinenty, které žijí obrovskou dynamikou a silou a že si musíme uvědomit, že svět kolem nás je mladší, má mnohem větší dynamiku, má v sobě růst. Proto jsem řekl, že Evropa je vybydlený starobinec, protože jsme přestárlí a je nás tady málo.

Ale v Evropě jsme starobincem na rozdíl od Afriky hlavně proto, že je tu díky vyšší životní úrovni a kvalitnější zdravotní péči vyšší věk dožití. To je snad dobře, ne?

Ano, samozřejmě, určitě, všechny tyto faktory hrají roli. Ale znamená to, že jsme generace, která stárne a bude stále starší, nemůžeme to řešit až za pět minut dvanáct, až za třicet let zjistíme, že nám tady chybí pracovní síly, že důchodovou reformu nevyřešíme, protože tu nebude, kdo by pracoval. Buď budeme mít dlouhodobou koncepci v otevřenosti, třeba i ve výběrové otevřenosti, protože se na vývoj naší země i Evropy musíme dívat z hlediska dlouhodobého. A říkám to proto, že kdyby šlo zastavit imigraci do Evropy, tak řeknu, ať ji zastavíme, ale není šance, tu nezastavíme.

Takže už jste vzdali, že by se nějakou větší státní podporou rodin s dětmi podařilo zvrátit negativní demografický vývoj?

Ale to vůbec ne. Naopak. To je určitě potřeba. Problém je ale v tom, že státní podpora v tom, zda se někdo rozhodne mít nebo nemít dítě, je jen jeden z argumentů, ale není ten hlavní. Lidi mají děti, protože je chtějí mít. Ano, když je k tomu ještě nějaká výhoda, tak třeba jim to rozhodování usnadní. Ale nejsem naivní, abych si myslel, že když lidem přiznáme odpočet z daní na děti, povede to k tomu, že budou mít víc dětí. Lidi musí mít vážnější perspektivu. Navíc platí, že čím bohatší stát, tím méně dětí.

Když se KDU-ČSL povedlo, se po více než tříleté pauze dostat do sněmovny, myslíte si, že bude mít možnost prosadit podporu rodin s dětmi, třeba společné zdanění manželů a další zvýhodnění?

To není možnost, to je úkol.

Věříte, že pokud lidovci vstoupí opět do vlády, bude šance prosadit priority z vašeho programu poměrně velká?

Křesťanská politika vymizela z Poslanecké sněmovny v době, kdy nebyla KDU-ČSL ve sněmovně, teď se vrací zpět a nabízí něco nového, nabízí tradiční stranu a nové lidi. Doufám, že lidová strana udrží tento trend a že případně ministry nebudou někteří, kteří už byli ministry v minulosti a ti, kteří reprezentují starý styl lidové strany. Já ho nedehonestuji, myslím si, že jsme každý dělali, co bylo v našich silách. A neznám nikoho, kromě těch, kteří odešli do TOP 09, kdo by to nemyslel s lidovou stranou dobře. Vůbec nejsem proti těm, kteří pracovali pro lidovou stranu v minulosti, naopak, jsem jim vděčný. Ale teď je šance dát prostor nové generaci.

Takže ani vy jako dlouholetý zkušený politik vůbec neuvažujete, že byste se v nějaké roli, třeba ne přímo ministra, ale náměstka, ve státní správě angažoval?

Určitě teď nebudu dělat ministra, ani náměstka. Neříkám, že nikdy nebudu zaujímat nějakou veřejnou nebo politickou funkci, ale teď určitě nebudu ani ministrem, ani náměstkem.

Před třemi lety po zvolení předsedou KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který je profesí veterinář, prohlásil: „Rukama mi za ty tři roky praxe prošla spousta dobytka i sviní a věřte, že si s nimi poradím, i kdybych se s nimi náhodou setkal i ve vrcholné politice.“ Myslíte si, že tuto schopnost teď bude potřebovat?

Tohle jsou dva rozměry: jedna věc je osobní statečnost a rozhodnutí předsedy. Druhá věc je, že ho v tom musí podporovat jeho politická strana. Jakmile v tomto zápase nemá předseda podporu politické strany, jestliže budou politiku ovlivňovat ti, kteří budou chtít se všemi vyjít, kteří znají přesně, jaké jsou mechanismy, jak se má všude proplout, tak to nebude mít jednoduché. Musí být splněny oba dva prvky.

 

Máte pocit, že váš předseda - na rozdíl od šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky– se může o členy vedení i stranu opřít?

On zatím nečelil žádné krizi uvnitř, protože to, co se děje v ČSSD je vnitrostranická krize, jakou jsme měli, když byl Miroslav Kalousek v KDU-ČSL.

Vy už jste si tím prošli před pár lety, ODS tím zažila rozkol nedávno, teď to postihlo sociální demokracii. Nevypadá to, jakoby takovou katarzí musela projít každá parlamentní strana?

To je těžké. KDU- ČSL byla tehdy také rozdělena na dvě frakce žijící vedle sebe v jedné politické straně. Skončilo to odchodem některých lidí do TOP 09. Velký přínos byl podle mě ve sjezdu ze Vsetína, kde jsem se stal předsedou strany, tím jsme zachránili lidovou stranu. Kdyby tehdy vyhrál Jan Březina (tehdejší europoslanec za KDU-ČSL, který byl v Kalouskově křídle – pozn.red.) , tak by podle mne Kalousek a Březina udělali s šéfem ODS Mirkem Topolánkem politický blok proti levici, lidová strana už by byla součástí nějakého bloku a spolu s ODS by teď šla sešupem dolů. Vsetínský sjezd, ať se to jeví jakkoli, byl sjezd záchrany lidové strany jako samostatné organizace.

Když jste podobnou situaci zažil, co byste teď radil aktérům v ČSSD?

Nedokázal bych jim poradit a ani nechci. To nejde. Nejsem člen sociální demokracie, nevím, co se tam přesně odehrává. My jsme vlastní stranu ve Vsetíně zachránili, protože odešli ti, kteří stranu rozkládali. Nejhorší je, když někdo z jiné strany dává rady sociální demokracii, jako to slyším z TOP 09. Ať si každá strana řeší vlastní život.

Ale v současné době to přece není jen vnitřní věc sociální demokracie, protože brzdí povolební jednání o vládě, když si vítězná strana, která by měla vést důležité rozhovory s potencionálními partnery, řeší vlastní problémy?

Koaliční partneři počítají, jestli poslanecký klub ČSSD bude ještě i po jednání výkonného výboru strany soudržný, jestli bude i potom držet pohromadě. Pamatuji si, když jsme byli ve vládní koalici s ČSSD, že poté, co byl zvolen prezidentem Václav Klaus, jsme nechali s premiérem Vladimírem Špidlou ve sněmovně znovu hlasovat o důvěře vlády, aby se znovu testovala podpora koalici. A ta byla vyslovena mohutným způsobem. Jenže pár měsíců na to jsme měli sjezd v Ostravě, kde se Miroslav Kalousek stal předsedou KDU-ČSL a pár měsíců nato padl Vladimír Špidla. Já na ty jevové stránky moc nedám. Tomu, že se všechno zachrání jedním hlasováním na jednom výkonném výboru, nevěřím. To vyžaduje delší proces. Jen doufám, že sociální demokracie bude mít dostatek síly vlastní stranu nerozbít.

 

Jak se díváte na politika, který jako pan Hašek veřejně lže? Byl by pro vás jako partner k jednání důvěryhodný?

Nejde to. Jestli chceme, aby elita, nejen politická, ale i kulturní a ekonomická, byla nějakým vzorem, musíme na ni klást elementární nároky na jejich chování. Nejde se zúčastnit schůzky a potom, když je člověk konfrontován, ji zapřít. Nechci moralizovat, ale pokud se ukáže, že to jakoby čas zhojí, myslím, že je to špatně, hlavně pro sociální demokracii. Kdyby se to stalo v lidové straně, tak se takový člověk musí poklonkovat druhý den.

Takže by to v lidové straně nevyřešilo několik otčenášů?

Počkejte, to je jinak. Teď to převedu do polohy vážné. Každý jsme někdy udělali chybu, ale když  je vidět, že člověk, který chyboval, se opravdu kaje a snaží se chybu napravit, a my jsme vnitřně přesvědčeni, že se napraví, tak potom může zůstat a je vítán. To je i křesťanský přístup k věci. Ale musí být vidět, že to není proto, že ho k tomu přinutily vnější okolnosti, že přiznává chybu, protože mu nakonec nic jiného nezbylo, že ani nemůže dělat něco jiného. Musí jít o vážnou snahu napravit své jednání, nemůže to být jen omluva, nebo deklarace jako vynucený tah. V tom je rozdíl.

 

A za jaký případ považujete omluvy nebo rezignace na stranické funkce pánů Haška, Škromacha, Tejce a Zimoly?

Na mne to dělá dojem, že to je víc vynucený tah než vnitřní přesvědčení.

 

Myslíte si, že se podaří vytvořit stabilní vládu, protože ti tak zvaní pučisté zůstanou poslanci, nebo nás spíš čekají zase předčasné volby?

Problém je v tom, že příští rok budeme mít dvoje volby: do Evropského parlamentu a obecních zastupitelstev. Nezvyšovaly by se náklady státního rozpočtu, kdyby někdo vyvolal předčasné volby. To je varovný signál, že se předčasných voleb dočkáme, protože by nebyly tak finančně náročné, stačí jen vytisknout víc volebních lístků. O to víc by měla sociální demokracie držet pohromadě, to je její zájem, jinak bych jim řekl: vážení přátelé, příští rok jsou znovu volby. Jediný, kdo podle mé chladné úvahy nemůže na dalších předčasných volbách tratit, je hnutí ANO. Může jen získat. Zájem všech ostatních by měl být semknout řady. A to měla být i vnitřní motivace sociální demokracie: předvést pevný šik a jít správným směrem.

 

Překvapilo vás něco na říjnových volbách?

Překvapily mne dvě věci. Nečekal jsem úspěch Úsvitu a potom ztráta sociální demokracie. Myslel jsem si, že nebude tak velká. Lidé odsoudili všechny ty, kteří byli u toho. Nejvíc zaplatila ODS, ztratila celá pravice, ČSSD ztratila taky, protože nějakým způsobem byla u toho.

Lidovce teď zřejmě čekají tvrdá vyjednávání o případné vládní koalici. V čem neustoupíte?

Lidová strana nemůže couvnout v otázkách restitucí. Záleží na tom, jak se k tomu postaví sociální demokracie.

Možná že oslabená sociální demokracie bude přístupnější nějaké dohodě?

Doufám, že to tak bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …