Dalajlama vyjádřil hlubokou lítost nad odchodem Havla

19.12.2011 11:40

Tibetský duchovní vůdce dalajlama vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím svého přítele českého exprezidenta Václava Havla. Dalajlama to uvedl na svých webových stránkách. Havel byl podle něj skromným a odvážným mužem, kterého osobně velmi obdivoval, respektoval a bude ho postrádat.

Dalajlama vyjádřil hlubokou lítost nad odchodem Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Svět v Havlovi ztratil skvělého státníka, jehož stálá a neohrožená odvaha hrály klíčovou roli pro svobodu a demokracii v Československu, uvedl dalajlama v dopise Havlově manželce Dagmar.

Dalajlama nabídl Havlovi i tibetskou medicínu

Dalajlama byl jednou z posledních významných světových osobností, která se s Havlem setkala v posledních dnech jeho života. Na tiskové konferenci při příležitosti jeho návštěvy v Praze před zhruba týdnem, která se uskutečnila na pozvání právě Havla, uvedl, že má o bývalého prezidenta vzhledem k jeho zdravotnímu stavu starost a nabídl mu i tibetskou medicínu.

Dalajlama se rovněž asi na hodinu osobně setkal s Havlem 10. prosince, načež po skončení setkání novinářům sdělil, že Havla požádal, aby žil ještě deset let. Na webových stránkách dalajlama vzpomíná na velkou poctu, které se mu dostalo v únoru 1990, když se mohl setkat s Václavem Havlem jen několik měsíců poté, co se stal prezidentem a setkával se s ním během dalších 20 let pravidelně.

Vše k tématu skon Václava Havla

Nejlepším způsobem jak vyjádřit úctu památce Václav Havla by podle dalajlamy bylo co nejlépe pracovat na budování světa, kde vládne spravedlnost a mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …