Další bod pro ČR: Diag Human prohrál ve sporu s Českem ve Švýcarsku

28.06.2013 9:30

VÍME PRVNÍ Ze zahraničí přišla opět dobrá zpráva a to v souvislosti s kauzou Diag Human. Soud v Ženevě totiž toto pondělí zrušil rozhodnutí soudu z loňského února, na základě kterého bylo nařízeno obstavení bankovních účtů českého státu ve Švýcarsku. Učinil tak po námitce podané Českou republikou. Rozsudek zatím není pravomocný a Diag Human SE se může odvolat.

Další bod pro ČR: Diag Human prohrál ve sporu s Českem ve Švýcarsku
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Soud ve švýcarské Ženevě podle informací ParlamentníchListů.cz vyhověl České republice a uvolnil peníze, které měl český stát  zablokované na účtech kvůli sporu se společností Diag Human. Stát tak znovu, a to již poněkolikáté, uspěl v právní bitvě s Diagem.

„Soud v Ženevě svým rozsudkem ze dne 24. 6. 2013 zrušil na základě námitky podané Českou republikou v létě loňského roku rozhodnutí ze dne 2. února 2012, kterým bylo k návrhu Diag Human SE nařízeno obstavení bankovních účtů ve Švýcarsku. Ženevský soud, stejně jako dříve soud v Curychu, podle očekávání dospěl k závěru, že věc nemá kvalifikovanou spojitost se Švýcarskem a obstavení tak porušilo švýcarská pravidla státní imunity,“ informoval ParlamentníListy.cz zdroj z Ministerstva zdravotnictví dnes ráno.

Z rozsudku také vyplývá, že ženevský soud nad rámec očekávání současně uzavřel, že rozhodčí nález ze dne 4. 8. 2008, na který se Diag Human SE odvolává, není závazný a jako takový nemůže být na území Švýcarska vykonán. Rozsudek ovšem zatím není pravomocný a Diag Human SE má desetidenní lhůtu k podání odvolání, která končí 8.7. 2013.

Informaci o rozsudku ženevského soudu pak ParlamentnímListům.cz potvrdil i generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk. „Ano, o tomto rozhodnutí soudu již v víme,“ řekl Vaněk. Úřad totiž v kauze zastupuje stát ohledně samotného rozhodčího řízení. 

Později o věci informovalo i Ministerstvo zdravotnictví na své webové stránce. "Ministerstvo zdravotnictví ČR sděluje, že v rámci soudního řízení vedeného na návrh firmy Diag Human ve Švýcarsku, kde se tato firma neoprávněně domáhá výkonu nepravomocného rozhodčího nálezu, v jehož rámci byly obestaveny bankovní účty ČR, dosáhla ČR dne 24.6.2013 úspěchu před soudem v Ženevě," napsal resort do tiskové zprávy.

Právník: Diag se odvolá

„Předpokládáme, že prostistrana jako vždy odvolání podá a věc se přesune k vyššímu soudu,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz v této souvislosti ředitel právního odboru Ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Ke zprávě pak uvedla v pátek po poledni advokátní kancelář Jana Kalvody, že ženevský soud první instance v jednom z pobočných soudních sporů rozhodl o uvolnění účtů obžalovaných v kauze podvodu a praní špinavých peněz, spojených s privatizací Mostecké uhelné společnosti.

„Tyto prostředky tedy nepatří České republice, která do trestního sporu v Bellinzone švýcarským soudem vůbec nebyla připuštěna, a jsou nadále zamraženy ve prospěch Švýcarské federace,“ píše v prohlášení kancelář právníka Kalvody ParlamentnímListům.cz.

Diag Human znovu požádá o zamražení těchto prostředků
 

Společnost Diag Human pak prý na radu právníků vyčká na výsledek trestního řízení proti obžalovaným v trestní kauze Mostecké uhelné společnosti před federálním soudem v Bellinzone „A po převodu vlastnictví části společnosti na švýcarský právní subjekt požádá, v souladu s rozhodnutím soudu, znovu o zamražení těchto prostředků,“ připomíná zpráva kanceláře.

„Společnost Diag Human zároveň upozorňuje, že všechna ostatní zahraniční exekuční řízení, včetně řízení v USA, dále pokračují. Dokončuje se i příprava zahájení exekučních řízení v dalších pěti zemích,“ dodává zpráva právních zástupců společnosti Diag Human SE. 

Bude pokračovat přezkumné rozhodčí řízení

Připomeňme, že Diag Human se formou rozhodčího řízení ad hoc domáhá na státu odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Podle tvrzení Diagu firmě arbitři v roce 2008 přiřkli 8,9 miliardy korun v konečném rozhodčím nálezu. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný a spor tak má pokračovat v přezkumném rozhodčím řízení.

Firma Diag Human totiž míní, že konečný rozhodčí nález vydaný v rozhodčím řízení ad hoc je pravomocný, a to proto, že se proti němu odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc - v tomto případě přímo ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk. Diag tak proto chtěl po Česku okamžité proplacení přiznané částky, a proto se obrátil na soudy v zahraničí s požadavkem exekuce na majetek českého státu.

Diag se obrátil i na jiné soudy v zahraničí

Společnost zažalovala kromě Švýcarska Českou republiku také u soudů ve Francii, v Rakousku, v Lucembursku a ve Velké Británii. Loni v létě pak firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech. I ve všech dalších státech ale Česká republika soudní žádosti Diagu na exekuci majetku českého státu vždy zvrátila.

Spor mezi českým státem a firmou Diag Human (původně Conneco, a. s.) vznikl ohledně zakázky na obchod s krevní plazmou, která měla být realizována na začátku devadesátých let. Ministerstvo zdravotnictví ale odstoupilo od smlouvy s Conneco na dodávky krevní plazmy a následně sdělil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar dánské firmě Novo Nordisk, že „je pochybnost o solidnosti“ zmíněné firmy; ta až později patřila Josefu Šťávovi. Firma Novo Nordisk na základě toho pak odmítla s Diag Human spolupracovat.

Podnikatel Šťáva je stále majitelem...

Diag se proto od roku 1996 formou rozhodčího řízení pře s českým státem o náhradu ztrát, které prý měly vzniknout na základě poškození dobré pověsti a následné ztráty zakázek. Firma ale předloni zveřejnila, že její majitel Josef Šťáva Diag Human prodal „mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů". Přesně takto to napsal koncem května roku 2011 ParlamentnímListům.cz advokát firmy Jan Kalvoda. Tentýž Kalvoda ovšem letos v březnu přiznal, že vlastníkem Diagu je stále Josef Šťáva. Firma však podle něj prý jedná "o majetkové účasti se dvěma významnými hedgeovými fondy".

Mezitím soudy v Česku potvrdily jmenování tří rozhodců do přezkumného rozhodčího senátu. Jsou jimi ekonom Jiří Schwarz, někdejší děkan plzeňské Právnické fakulty Milan Kindl a předseda Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …