Další pohlavky Vondrovi kvůli kauze Parkanová a vymáhání 658 "mega"

27.07.2012 12:31

Ministerstvo obrany jakožto státní instituce se musí připojit k trestnímu stíhání v kauze Vlasty Parkanové a letadel CASA. Pokud by tomu tak nebylo, byla by to naprosto fatální vada. To si myslí právník Transparency International ČR Václav Láska. Obrana totiž s připojením váhá. To ale socialista Jan Hamáček chápe po svém. "Šéf resortu Vondra si asi nechce rozházet vztahy s Miroslavem Kalouskem," míní.

Další pohlavky Vondrovi kvůli kauze Parkanová a vymáhání 658 "mega"
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Opozice v kauze CASA ve čtvrtek zesílila tlak na ministerstvo obrany. Chce totiž po ministrovi obrany Alexandru Vondrovi (ODS), aby se s resortem neváhali připojit ke stíhání Parkanové jako poškozená strana.

„Zaráží mě, že se tak ještě nestalo. Pokud bude váhat, mohlo by se také stát, že dojde k promlčení nároku,“ řekl ve čtvrtek stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Obrana se ale rozhodla věc neuspěchat. Rozhodne se prý tak až během několika týdnů. Navíc si vyžádala o nahlédnutí do spisu.

Ministerští právníci zároveň už dříve dostali za úkol zpracovat ke kauze detailní rozbor. „Až na jeho základě bude rozhodnuto o připojení k trestnímu stíhání,“ vzkázal včera médiím tiskový mluvčí resortu Jan Pejšek. Prý to vše bude trvat několik týdnů.

To ale nadzvedlo ze židle právníka Transparency International ČR Václava Lásku. Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že žádné otálení není na místě.

Nesmysl, že chtějí spis

„Jakékoliv otálení v této věci je nesmysl. Ministerstvo obrany jakožto státní instituce se dokonce připojit ke stíhání musí. Buďto se ten skutek stal, pak o tom rozhodne nezávislý soud, nebo se ten skutek nestal a soud, nebo někdo v přípravném řízení to zastaví a s tím se zastaví i ona žádost ministerstva. Kdyby ministerstvo nebylo připojeno, tak by to byla naprosto fatální vada,“ řekl ParlamentnímListům.cz Láska.

Podle něj je dokonce úplně nesmyslné od Vondrova ministerstva žádat po policistech nějaký spis.

„Já vůbec nechápu, jak si ministerstvo vůbec může uzurpovat nějaké právo přezkoumávat spis a hrát si na nějakou policejní instituci. Od toho tady máme justici. Ti úředníci pak mají jedinou možnost – připojit se,“ zdůraznil k tomu Láska.

Podobně pak hovoří i socialista Jan Hamáček. Podle něj je dokonce žádost o přezkoumávání spisu zástěrka k tomu získat čas.

 „Já tu argumentaci ministerstva moc nechápu, neboť tvrdí, že se chtějí napřed podívat do spisu. Podle toho, co tam bude, tak se pak připojí nebo nepřipojí, To je ale podle mne zvláštní z několika důvodů: Je totiž velmi pravděpodobně, že je policie do toho spisu nepustí, protože do něj mohou nahlížet pouze účastníci trestního řízení,“ poznamenal Hamáček.

„Když ministerstvo obrany chce vědět, co ve spise je, tak nejjednodušší cesta je, se k tomu trestnímu řízení připojit a stát se jejím účastníkem jako strana poškozená. Toto by ale neznamenalo, že je tady nějaká konstelace viny či neviny, prostě je to reakce na to, že je tady podezření, že došlo ke škodě až 658 milionů, a tudíž ministerstvo obrany jako orgán státní správy musí s péčí řádného hospodáře tuto možnost uplatnit a vyčkat tak na vyšetřování a na soud. Ten jako jediný rozhodne, zda tato škoda vznikla nebo ne,“ argumentoval dále Hamáček.

Oni spíš budou čekat na to, až se to v přípravném řízení zastaví

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz je ale ve hře ještě jiná věc. „Bude se tady posuzovat, jestli je tady standardní škoda a pokud ano, tak musí být ta škoda vyčíslená. Pokud není vyčíslena, tak škodu ani nelze uplatnit a nemůžeme se tudíž připojit,“ prozradil naší redakci zdroj z ministerstva obrany.

„Vím, že si naše ministerstvo obrany na to vyžádalo čas v řádu týdnů, aby to posoudilo. Já si spíš myslím, že ti odpovědní úředníci budou čekat na to, až se to zastaví samo. Nejen já, ale i jiní lidé z ministerstva si totiž myslí, že to k soudu vůbec nedojde. Prostě, že se to v rámci přípravného řízení zastaví,“ dodal zdroj s tím, že celou věc bude mít na ministerstvu nejspíše na starosti odbor legislativní a právní.

Ředitelem legislativního a právního odboru je Miroslav Richter. Ten se ale ParlamentnímListům.cz nevyjádřil.  „Bohužel, pan ředitel  má jednání,“ odvětila během dopoledne několikrát za sebou Richterova sekretářka.

„On je v tom odboru naprostý rozval, neboť z něj v poslední době uteklo příliš mnoho lidí,“ dodal k tomu na vysvětlenou zdroj z obrany.

TI: Mohou se připojit až v den soudu

Podle právníka TI Lásky ale zatím nehrozí, že by byla možnost připojení se k řízení promlčena. „Ono nehrozí žádné nebezpečí z prodlení. Ministerstvo obrany se může k trestnímu stíhání připojit až prvním dnem soudního projednávání věci. Nehrozí tedy, že by se tady něco promlčelo. Pokud by to soud zastavil, tak se tím zároveň zastaví i ta žádost ministerstva. Jejich nynější argumentaci proto nerozumím,“ dodal Láska.

Socialista Jan Hamáček si ale otálení ministerstva vysvětluje ještě jinak. Prý se šéf resortu obrany Vondra asi bojí Miroslava Kalouska. Právě Kalousek totiž proslul tím, že svou stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou v kauze CASA hájí, co se dá. A dokonce se kvůli tomu ani nerozpakuje volat vyšetřovatelům a předávat jim posudky na to, že se v případu žádná škoda nestala.

"Mně to zdůvodnění, že chtějí zkoumat spis, nepřijde jako moc pravdivé a pravděpodobné. Spíše se mi jeví, že je v tom politická obava, že ministr Alexandr Vondra si dále nechce rozházet vztahy s Kalouskem,“ uhodil pak hřebíček na hlavičku socialista Hamáček.

Policie viní Parkanovou v kauze CASA ve dvou bodech. Jednak porušování povinností při správě cizího majetku, a taky zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…