Další rána Drábkovi: Ministerstvo nefunguje. Milion lidí může být bez peněz

13.03.2013 20:21

Bezkonkurenčně nejproblematičtějším rezortem v tomto volebním období se pod taktovkou TOP 09 stalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho předchozího šéfa Jaromíra Drábka označil prezident Miloš Zeman za vůbec nejhoršího ministra. Členka sociálního výboru Lenka Kohoutová přidává, že jde o ministerstvo v rozvalu a obává se kolapsu výplaty sociálních dávek.

Další rána Drábkovi: Ministerstvo nefunguje. Milion lidí může být bez peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Na máloco by tak sedlo známé rčení, pokud by se parafrázovalo do podoby: „Kam na ministerstvu práce šlápne představitel TOP 09, tam sto let tráva neroste“. Není se co divit, že prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu Partie FTV Prima prohlásil, že bývalý šéf tohoto úřadu Jaromír Drábek byl jedním z nejhorších, ne-li zcela nejhorší ministr práce a sociálních věcí. „Kdyby nedělal nic, prospěl by zemi mnohem více než svými činy, které udělal, či přesněji řečeno spáchal,“ nebrala si hlava státu servítky při hodnocení exministra.

Za téměř tři roky fungování ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením TOP 09 se „podařilo“ zavést nový systém vyplácení sociálních dávek, který se ale bude muset přestat používat pět měsíců od nabytí právní moci rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v němž se konstatuje porušení zákona při uzavření smlouvy s dodavatelem nového IT systému bez výběrového řízení. A druhým nejviditelnějším „úspěchem“ TOP 09 v tomto resortu je projekt sKaret, který se ukazuje být zcela k ničemu.

Ministerstvo práce je v absolutním rozvalu, hůře nefunguje žádné

„Ministerstvo práce a sociálních věcí je opravdu v absolutním rozvalu. Nyní není žádné další ministerstvo, které by hůře fungovalo,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová. Nejde jí však o kritiku, i když tou na adresu exministra Jaromíra Drábka nikdy nešetřila, ale mnohem více ji zajímá, jak bude MPSV postupovat po zmíněném rozhodnutí antimonopolního úřadu. Má však smůlu, protože na poslední řádné schůzi sociálního výboru se jednání na toto téma vinou poslanců TOP 09 neuskutečnilo.

Mnohem větší smůlu však mohou mít za pár měsíců příjemci nejrůznějších sociálních dávek. Může se totiž stát, že šílenství a běs, které provázely zavádění nového systému v prvních měsících roku 2012, byly jen slabým odvarem proti tomu, co se bude dít, až nuceně přestane fungovat nynější systém. Existují prakticky jen dvě možnosti řešení. Buď vypsat výběrové řízení na nového dodavatele systému vyplácení sociálních dávek, nebo vrátit stav před 1. leden 2012, kdy Drábkovi lidé spustili zákon porušující akci, za níž se ke všemu na úřadu vyplácely horentní odměny.

Návrat ke starému systému, nebo kvapné výběrové řízení

„Buď se stihne vypsat výběrové řízení na systém, který bude možné okamžitě nasadit a hned bude fungovat. Ale vzhledem k zákonu o veřejných zakázkách bude problém vypsat výběrové řízení velmi rychle. Je třeba počítat i s tím, že se výběrové řízení musí nejen vypsat, ale i vyhodnotit a určit vítěz. Ten pak musí implementovat nové systémy na úřady práce, převést do nich všechny informace, sladit jejich fungování s jednotným výplatním místem nebo zaškolit pracovníky,“ vyjmenovává Lenka Kohoutová, co všechno by se v šibeničním termínu muselo stihnout.

Za schůdnější variantu by členka sociálního výboru považovala vzhledem k tomu, co zažívají úřady práce, návrat do starého systému s tím, že se připraví a vypíše nové výběrové řízení. „To však neznamená, že prosazuji firmu OKsystem, která předchozí systém dlouhá léta poskytovala, jak se mi snažil podsunout první náměstek ministryně. Jen se snažím chovat racionálně a hodnotit možnosti, které zbývají. Ale nejsem představitelkou ministerstva, naopak od ministerstva očekávám vyjádření, jakým způsobem bude postupovat,“ upozorňuje Lenka Kohoutová.

Kolaps systému by ohrozil milion příjemců nejrůznějších sociálních dávek

Od představitelů ministerstva práce se to na poslední řádné schůzi sociálního výboru nedozvěděla, a tak nedočkavě vzhlíží ke schůzi mimořádné. „Doufám, že se v dohledné době uskuteční. Považuji to za nesmírně důležité, protože zbývají jen ty dvě zmíněné možnosti. Ale ať už se využije kterákoli z nich, musí být dobře připravena. Protože pokud nebude, tak úřady práce a výplaty dávek prostě zkolabují,“ varuje poslankyně Lenka Kohoutová.

„Jestli nám totiž zkolabuje výplata dávek, což se po rozhodnutí antimonopolního úřadu klidně může stát, tak tady zůstane milion lidí bez prostředků, na které mají zákonný nárok. A to od státní sociální podpory přes hmotnou nouzi až po osoby se zdravotním postižením. Musíme si uvědomit, že by se opakovalo to, co se stalo v prvních měsících minulého roku, kdy byly dávky vypláceny nekontrolovaně, chaoticky a především pozdě. A tento stav by mohl trvat třeba i tři, čtyři měsíce,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Lenka Kohoutová na to, do jaké pasti by příjemce sociálních dávek dostalo působení lidí z TOP 09 v čele ministerstva práce.

Dělat mrtvého brouka se ministerstvu práce může lze vymstít

„Proto jsme o tom chtěli jednat, protože po nabytí právní moci rozhodnutí antimonopolního úřadu musí ty systémy do pěti měsíců přestat fungovat. A co pak, když tady nikdo takové systémy nevyvíjí? Vidím to opravdu jako velký problém. Rozhodnutí ÚOHS je velmi vážné a já být ministerským úředníkem nebo představitelem vedení ministerstva, tak bych se rozhodně nesnažila dělat mrtvého brouka,“ pozastavuje se členka sociálního výboru nad nepochopitelným přístupem vedení rezortu.

Dalším neblahým dědictvím po Jaromíru Drábkovi je sociální karta. Vláda dnes odmítla senátní návrh na její zrušení a sama navrhne některé parametrické změny jejího využívání. „Domnívám se, že sKarta je – jak už to řekl pan premiér – mrtvý projekt. Dokážu si představit, že budeme fungovat bez sociálních karet, protože se ukazuje, že tento projekt nebyl ministerstvem dobře připraven. Ve stávající podobě považuji tento projekt za ukončený a rozhodně ho nebudu podporovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Lenka Kohoutová.

Za tři roky nedokázala TOP 09 vygenerovat důstojného šéfa rezortu

„TOP 09 nám musí vysvětlit, na co tak potřebujeme sKartu, když zneužívání dávek se touto kartou kontrolovat nedá. Nebo proč je takový průkaz zapotřebí, když ho neplníme žádnými jinými informacemi než základními údaji, které obsahuje i občanský průkaz. Proč musíme mít sKarty teď, proč to radši neodložíme a lépe nepřipravíme? Paní ministryně mi na výboru pro sociální politiku na některé dotazy řekla, že na ně nebude vůbec reagovat. To je něco, co si ještě žádný ministr nebo zástupce MPSV na výboru pro sociální politiku nedovolil,“ poznamenává poslankyně.

„Kdyby takhle fungovalo nějaké ministerstvo pod vedením jiného koaličního partnera, tak slyším představitele TOP 09, jak křičí, že je problematické, že je zapotřebí výměny a podobně. A přitom TOP 09 nedokázala za tři roky vygenerovat důstojného představitele ministerstva práce a sociálních věcí,“ všímá si Lenka Kohoutová personální bídy partaje dvou mužů – Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…