Dáma Andreje Babiše, ta se nedá: Nevyšlo ti to, tak jsi nás poblil

08.12.2011 12:14

Vytrvalým upozorňovatelem na to, co české společnosti hrozí, pokud se k moci dostane miliardář Andrej Babiš se svým hnutím ANO 2011, je ekonomický analytik Karel Kříž. Nad jeho rozhovorem pro aktuální číslo týdeníku Reflex se usmívá Anna Veverková, která s Babišem deset let kamarádí a spoluzakládala s ním i samotné hnutí.

Dáma Andreje Babiše, ta se nedá: Nevyšlo ti to, tak jsi nás poblil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Titulky časopisů s Andrejem Babišem

Jak červená nit se rozhovorem ekonomického analytika Karla Kříže pro týdeník Reflex táhne tvrzení, že podnikatel Andrej Babiš, který se se svým hnutím ANO 2011 chystá vstoupit do politiky, nesnáší demokracii. „V demokratické politice nic dokázat nechce. Tou pohrdá ráno, v poledne i večer. Jsem zvědav, kdy to už řekne konečně naplno," uvádí Kříž.

Podle něj si miliardář libuje v představě, jak stát řídí manažerskými metodami jako fabriku, kde se jen poslouchají příkazy. „Ministry by rád sháněl na inzerát a lidí na svou podporu chce plný Václavák. Pak ovšem nutně bude muset všem těm lidem hned zavřít hubu, protože pokud má být stát jedna továrna a jedna kancelář, tak to je konec politiky, trhu a demokracie," pokračuje analytik.

Po článcích proti Babišovi přibývá ANO 2011 tisíc příznivců za den

„Lidé jako pan Kříž jsou pro mě nepřijatelní. Jsou to zhrzení nabízeči svých služeb, to je vždy peklo. Měl jiné představy o spolupráci s panem Babišem a když to nevyšlo, tak nás poblije. Ale když se něco podobného jako teď proti panu Babišovi objeví, tak nám přibyde za den tisíc nových příznivců," říká pro ParlamentníListy.cz Anna Veverková, někdejší mluvčí vlády Vladimíra Špidly, která s Babišem spoluzakládala hnutí ANO 2011.

SLEDUJEME téma ANO 2011

Kříž považuje Babiše za dokonalou starou strukturu. „Pochybuji, že ho někdo někdy slyšel říct o demokracii a tržním hospodářství něco dobrého. Naopak, při každé příležitosti se vůči nim negativně vymezuje. Pořád jen nadává. Kdyby mu doktor zakázal nadávat, tak do smrti už neřekne ani slovo. Úplně oněmí a zhasne," konstatuje Kříž, který nedávno pro ParlamentníListy.cz popřel Babišovo tvrzení, že za jeho mediálními výstupy je osobní zhrzenost, protože mu v minulosti nedal kšeft.

O miliardáře nestojí, emotivní sms mu píše

„Firma, kterou zastupuji coby prokurista, ani já osobně, jsme nikdy nežádali pana Babiše o zakázku, natož o ‚kšeft‘. Pravda je taková, že Babiš dvakrát za námi přitáhl sám, když totiž potřeboval pomoc v oblasti investičního poradenství. Je to už téměř deset let. O spolupráci s Babišem jsem nestál a nestojím," odmítl Kříž miliardářovu interpretaci.

„To je tvrzení proti tvrzení. Ale když prohlašuje, že s panem Babišem nechtěl nic mít, proč mu posílal po Show Jana Krause tu sms?" zmiňuje Veverková pro ParlamentníListy.cz drsnou textovou zprávu, v níž Kříž podnikateli za jeho vystoupení v pořadu zle vyčinil. A připomíná, že pana Kříže si pamatuje jako velkého obhájce kupónové privatizace, který nám tvrdil, že budeme všichni spoluvlastnit podniky a jak budeme happy.

Po deseti letech kamarádství morouse v Babišovi nevidí

Pobavil ji Křížův výrok, že Babiš pořád jen nadává a kdyby mu to doktor zakázal, do smrti by nepromluvil. „To vypadá, jako by ti chlapi spolu trávili dny i noci," směje se Veverková, za jak velkého znalce Babišovy nátury se Kříž považuje. „Já ho znám jinak. Jsem upovídaná, velká životní optimistka a nevím, jestli bych kamarádila s člověkem, který je uprděněj nebo by na mě působil negativně," podotýká bývalá televizní redaktorka.

Naopak prohlašuje, že Babiš dokáže být velmi vtipný a vstřícný. „Rozhodně mi nepřipadá, že by jen nadával. Nemyslím si, že je morous. Nikdy jsem nepatřila do jeho holdingu, nikdy mě neplatil, takže nemám důvod mluvit jinak, než jak jsem ho poznala. A za těch deset let, co spolu kamarádíme, bych si musela všimnout, jestli je nějak narušený, jak to působí z toho rozhovoru v Reflexu. Rozhodně to není Mussolini," reaguje Veverková na titulek týdeníku.

Značka, která frčí a pomůže splnit byznys plán

Myslí si, že stejně tak jako Kříž by i ona dokázala pohovořit o Babišovi na pěti stránkách Reflexu, jen v opačném gardu. Mluvila by prý o tom, co dělá Babiš nejen pro zaměstnance, ale třeba také pro zdravotně postižené. „Babiš je značka, která frčí a Reflex potřebuje splnit před koncem roku byznys plán," vysvětluje si pro ParlamentníListy.cz Veverková, proč týdeník věnoval tolik prostoru Babišovu kritikovi.

K věci:

Zpověď dámy Andreje Babiše: Je jí líto vás, co nejste z Prahy 

Zná Babiše a varuje: Mluví jako fašoun. Je nebezpečný 

Andrej "Mussolini" Babiš. Tyto řádky se mu nebudou snadno číst  

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…