Daniel Landa burcuje: Nenechme se kopat do koulí

15.11.2011 11:30

JINÝMA OČIMA Populární vlastenecký zpěvák Daniel Landa vyjel na své turné Vozová hradba, na kterém burcuje český národ, aby se probral z apatie. Koncerty jsou beznadějně vyprodány. A již se objevilo jeho nařčení z xenofobie. Vysloužil si to za svůj proslov na koncertě v Ostravě.

Daniel Landa burcuje: Nenechme se kopat do koulí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Právnička sdružení In Iustitia Klára Kalibová o Landovi pro Lidovky.cz uvedla, že sice není neonacista, ale jeho názory prý představují zvláštní směsici nacionalismu, xenofobie a islamofobie. Kalibová je známa svou obranou romské menšiny.

„Nenápadně jsme z různých směrů přesvědčováni o tom, že současné veskrze celonárodní proti-romské nálady nejsou rasismem, ale zvláštním druhem nevraživosti směřovaným proti ne všem Romům, ale těm nepřizpůsobivým, nerespektujícím tu či ono, těm, pro které se vžilo označení CIKÁN se všemi svými negativními souvislostmi," píše například v jednom svém komentáři Kalibová.

psali jsme: Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba

Hysterie politické korektnosti

Daniel Landa k podobným nařčením z xenofobie říká, že se nenechá umlčet. Věta z plakátu „Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější", upozorňuje podle Landy na hrozbu svobodu slova a obecně občanskou svobodu omezující politickou korektnost.

K tématu: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost  

„Politická korektnost vede k tomu, že už opravdu vyhledávají cokoli, za co by vás mohli morálně soudit. Nemáte-li názor, který je „ten správný", stáváte se nebezpečným zlem a je třeba vás umlčet, poškodit, nebo alespoň zesměšnit. Vaše názory jsou záměrně zkreslovány a dezinterpretovány a soustavně o vás lžou. Dostali jsme se do stavu, kdy se hanobení přesvědčení stalo běžným prostředkem při prosazování mononázoru, přestože v zákoně to stojí hned vedle hanobení rasy a národa. Politická korektnost se stala hysterií, která je nebezpečná jako jakýkoli jiný extrém," řekl ParlamentnímListům.cz politicky nekorektní zpěvák.

Slovo národ je xenofobní?

„Dostali jsme se do doby, kdy je potřeba pusu trochu víc otevřít a říkat věci nahlas. A i když je možné, že přes ní dostanu ještě více než doteď, tak mě politická korektnost a média neumlčí. Dnes už aby se pomalu člověk bál říct Česká republika či Národní divadlo , aby ve slovech ´česká´ či ´národní´ nespatřoval někdo něco xenofobního. Inkvizitoři mají lupu a zkoumají každé vaše slovo. Kdo chce najít znamení čarodějnice, aby vás mohl společensky upálit, tak si ho prostě najde, nebo spíš vymyslí či namaluje. Já se už na celou politickou korektnost opravdu vyprdnu. Je potřeba už říct nahlas: ´hele lidi, nezbláznili jste se?" dodal Landa.

Psali jsme: Daniel Landa: Nenechám se umlčet

Landovi vadí, že bývá někdy spojován s tzv. extremismem. „Nějaký človíček mi předhazuje podporu ozubených kol či Dělnické mládeže. Ale moje hudba není pro dělníky, ani pro doktory, ani pro řezníky. Je pro všechny, kdo ji mají rádi. Nepotřebuji žádná ozubená kola a nikomu nedělám propagaci, takže takováto nařčení jsou scestná a jsou projevem hloupé a agresivní politické korektnosti, kdy se stává bohulibým činem pomlouvat jiné a škodit jim, protože byli vybráni jako ti zlí a nebezpeční, kteří říkají věci, které nejsou v souladu s pravidly jejich korektnosti a nezastávají jednonázor," zlobí se Landa. Ten již ve své písni Odplivnutí zpívá, že by se někteří novináři nejraději vymazali slovo národ.

Čtěte také: Dan Landa: V Česku již není svoboda slova

Nenechme se fakovat a kopat do koulí

A za co si vysloužil odsouzení Kalibové? Na koncertu řekl, že má obrovskou obavu o osud naší země. „Přísahám, že mám upřímnej obrovskej strach, že tohle je poslední fáze našeho společenství, kterýmu se říká národ. Mám velkej strach z příštího roku, mám velkej strach z toho, co přijde," řekl v Ostravě.

celý projev ZDE

„Jsem poslední, kdo by vyzýval k násilí, jsem poslední, kdo by chtěl destrukci, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že my jsme tu většina, a že by bylo dobré, kdyby ostatní nás respektovali. To znamená, kdyby třeba menšiny si vážily té většiny. My, Češi a Moravané jsme schopni mezi sebou rozpouštět menšiny, ale nechceme, aby nám ukazovali tento prst (prostředníček). A rádi laskavě přijmeme toho, kdo nás nebude v naší vlastní zemi kopat do koulí," pokračoval.

Proč se stát nezastane slušných lidí?

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Landa upozorňoval, že v Česku jsou obrovské komunity sociálně velmi slabých Romů a to je problém. „V první řadě by měl totiž stát ochránit občany, kteří chodí do práce a platí daně, aby se z těch daní mohly platit programy, jak integrovat tyto skupiny do společnosti. Že se to i díky korektnosti otočilo, že důležitější  jsou integrační programy a až poté  bezpečí a klid domovům a ulicím lidí, kteří ty programy platí ze svých daní je dost kyselé," míní Landa.

téma: Politická korektnost 

„V množství těch případů bych postupoval mnohem razantnějším způsobem a demonstroval bych v těch problematických místech státní moc podstatně razantněji, aby pak nedocházelo k tomu, že skupiny z krajního politického spektra využívají slabosti státu, aby se zviditelnily a aby se prezentovaly jako zachránci společnosti. Stát je tak korektní, že se staví zády ke všem občanům, kteří jsou vystaveni nepříjemnému sociálnímu tlaku svých sousedů," řekl k problému nepřizpůsobivých Landa, který rovněž varuje před nebezpečím masové imigrace a islamizace v Evropě.

Učte se bojovat, abyste se mohli bránit

Landa dále na koncertu vyzýval, aby se návštěvníci nenechali strhnout k ničemu divokému. „Choďte bojovat, choďte se učit bojovat, abyste mohli chránit to, co máte rádi. Abyste sebe mohli bránit, abyste mohli bránit druhý," řekl zde Landa. A vyzýval k národní jednotě a pospolitosti Čechů, ke které chce svou činností přispět. Kriticky se zde vyjádřil ke svému známému, poslanci ODS Janu Vidímovi, který ho před časem kritizoval, že žádný svůj projekt nedotáhne do konce.

psali jsme:

Server Lidovky.cz také kritizoval, že Landa na turné vytáhnul některé písně své bývalé skupiny Orlík. Zazněla například vlastenecká píseň Čech. V ní se zpívá: „Milióny parazitů na slávě se přiživuje. Jak pošpinit druhýho a závody, kdo víc bonzuje. Mračno zlodějů se na ulicích pohybuje, jenže proti tomu tady dávno nikdo nebojuje. Jsi Čech, Čech, Čech tak si toho važ. Jsi Čech, Čech Čech a narovnat se snaž. Jsi Čech, Čech, Čech a Čechům dělej čest. Přelez, přeskoč, ale nepodlez. Křivost nad křivost se každý den jen prohlubuje, slovo už nic neznamená, nechuť všema prostupuje..."

Čtěte také: Daniel Landa: Blaničtí rytíři zachrání národ, když je v sobě probudíme

Snaží se nás umlčet, ale budeme hlasitější a hlasitější

Turné, které vyvrcholí 25. listopadu v Praze, se jmenuje Vozová hradba. Vozovou hradbu používali husité jako obranu proti těžké jízdě křižáků a rytířů. Je to ale i název písně proslulé skupiny Orlík z desky OI, v níž se například zpívá: „Ten, kdo spatřil, hradbu z vozů, nepřekročí českej práh!"

Na propagačních plakátech turné je vzkaz fanouškům: „V době, kdy globalizace pohlcuje a rozpouští evropské národy, hodláme pozvednout prapor. Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější. Jsi Čech, tak si toho važ." Vzkaz je jasný: nebát se bránit vlastní národ a nebát se říct to hodně nahlas. I proti inkvizici politické korektnosti. Podle informací ParlamentníchListů.cz Landa ještě hodně hlasitý bude.


Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…