Debilita je zvyšovat daně v krizi. Kalousek by se měl pakovat, udeřil Tlustý

19.08.2012 6:56

Premiér Nečas reakcí na kritiku zvyšování daní označil za debila pouze sám sebe a ministra Kalouska. Přesvědčen o tom je bývalý poslanec a exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také uvedl, že by Miroslav Kalousek měl okamžitě rezignovat. Nepoučil se prý ze svých chyb a chce je udělat znovu.

Debilita je zvyšovat daně v krizi. Kalousek by se měl pakovat, udeřil Tlustý
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

„V těch Nečasových výrocích vidím projev zoufalství a neschopnosti a neochoty přiznat chybu. Ono je totiž prokázáno, že to bylo chyba. Když se podíváte na výsledky výběru DPH od začátku letošního roku, tak záměr vlády snižovat zadlužení státního rozpočtu zvyšováním sazeb selhal. K žádnému snížení zadlužení nemůže dojít, protože zvýšení sazby DPH nepřispěly k žádnému zvýšení příjmů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

Kalousek neustále sází na prokazatelný ekonomický nesmysl

Situace je podle něho o to pikantnější, že Nečas je z politické strany, která svůj ekonomický program měla založen za principu takzvané Lafferovy křivky. „To znamená na principu, který bych lidově označil tak, že lidé nejsou hloupí a na zvýšenou sazbu daně zareagují náhradními variantami, jejichž výsledkem je, že stát tu daň nevybere. Na tohle jsem já ale upozorňoval už před tím prvním zvýšením,“ podotkl.

 „Vláda tím dalším navýšením v příštím roce jen poškodí svoje vlastní obyvatelstvo a podniky a nedosáhne tím vůbec ničeho. Proto si také myslím, že reakce Nečase je zoufalá, protože je prokázáno, že to, na co s Kalouskem vsadili, nefunguje. Je to prokazatelný ekonomický nesmysl. Už poněkolikáté se ukázalo, že tady trojčlenka neplatí. V daňovém systému zvýšená sazba neznamená zvýšený příjem. To si Kalousek plete s provizemi,“ vpálil ministru financí.

Premiér prý označil debilem sám sebe

Petr Nečas slova o politické a ekonomické debilitě v souvislosti s kritikou zvyšování daní pronesl pár dní poté, co plán vlády na další navýšení DPH tvrdě zkritizoval prezident Václav Klaus. Dá se říct, že Nečas svůj výrok troufale mířil až na Hrad? „Ne ne, tím označil za debila jenom sám sebe. Tyto termíny si tím, co říká a co udělal, pouze nadělil sám sobě, svému ministrovi financí a všem trojčlenkářům. Všem, co si myslí, že zvýšená sazba povede ke zvýšenému výběru,“ pokračuje pro server ParlametníchListů.cz Vlastimil Tlustý.

Anketa

Měl by se Kalousek kvůli zvyšování daní "pakovat"?

98%
2%
hlasovalo: 2248 lidí

Ten považuje za tragické, že Nečas oné trojčlence věřil a bohužel asi stále ještě věří, proto prý ta jeho slova na prvním místě označil za zoufalství. Když člověk po dlouhé době zjistí, že to, na co vsázel, není funkční, tak ho zachvátí zoufalství.

Miroslav Kalousek tento krok stále hájí, přestože letošní zvýšení DPH ukázalo opačný efekt. Neuvědomuje si to snad? „Jako kluci jsme na sebe vždycky pokřikovali, že je někdo buď hloupý, nebo navedený a v tom dětství jsem vůbec netušil, jak je to pravdivý výrok. Samozřejmě nevím, jestli je to z Kalouskovy strany hloupost, nebo sabotáž. To neumím poznat. Ale v jeho případě je to během krátké doby ta samá prokázaná situace. On přece sliboval státnímu rozpočtu větší příjmy ze zvýšení spotřebních daní na pohonné hmoty a tam to také dopadlo sníženým výběrem,“ připomněl exministr financí.

Kalousek si plete ve svých plánech plus a mínus

„Chci tím říct, že on už jedno takové miliardové fiasko má za sebou. Tehdy se myslím místo plánovaných pěti miliard navíc vybralo o pět miliard méně. Jemu se velmi často stává, že má u čísel špatná znamínka. To samé bylo, když v roce 2008 odhadoval růst ekonomiky o 4,8 % a ve skutečnosti byl 4,6% propad,“ uvádí další omyly současného šéfa státní pokladny.

Kalousek má podle Tlustého za sebou přinejmenším druhý příklad přesně téhož a přesto na tom trvá. „Když někdo udělá nějakou chybu jednou a poučí se z toho, budiž. Ale když ji udělal už dvakrát a přesto není ochoten přiznat, že je to nesmysl, tak já to neumím vysvětlit, zda je to zatvrzelá hloupost, anebo sabotáž,“ uvažuje.

„Jedno ale vím jistě. Když se ministr financí takto opakovaně mýlí ve svém konceptu, tak má jedinou možnost. Sebrat se a odejít,“ poslal jasný vzkaz.

Lidem se musí ulevit, jinak nepřežijí

Jak by Vlastimil Tlustý v roli ministra financí řešil současnou situaci? „Ten princip je strašně jednoduchý. Ty věci sice vypadají hrozně složitě, ale vlastně na to stačí selský rozum. Když vnější ekonomické podmínky ztíží situaci, tak je potřeba jí ulevit. To jsem vždycky přirovnával k batohu kamení na zádech,“ vysvětluje.

„Třeba na příkladu povodní. Při povodních musíte lidem sundat zátěž, aby se neutopili. Proto se v povodni daně snižují. Nečasové a Kalouskové na to vykřiknou, že mají sami málo (míněno stát), a že lidem nemohou ulevit. Ale odpověď je, že jim musí ulevit! Když jim neulevíte, oni to nepřežijí, a pokud to nepřežijí, tak je stejně nezkasírují,“ varoval bývalý poslanec ODS vládu.

Politická a ekonomická debilita je zvyšování daní v krizi

Jedině tím, že se lidem uleví a umožní se jim zachovat produktivitu, zachovají se příjmy i pro stát, případně se ještě podle teorie Lafferovy křivky mohou i navýšit. „Protože lidé přiznají příjmy ke zdanění, nepřestěhují sídla firem do zahraničí a tak dále,“ naráží Tlustý na fakt, že jen v letošním roce naši zemi opustilo 300 českých firem.

„Návod k řešení situace je tedy přesně opačný. Místo zvyšování daně snižovat, a pokud by přesto došlo ke snížení příjmu státního rozpočtu, je potřeba reagovat úsporami. Stát by v krizi prostě neměl přenášet zátěž na občany a podniky. To je jediná správná metoda a není o tom potřeba teoretizovat. Stačí se podívat do světa, kde na krizi také reagují a nikde v normálních podmínkách nenajdeme, že by státy v krizi zvyšovaly lidem a podnikům daně. Zvyšovat daně v době krize je ekonomická a politická debilita,“ uzavřel důrazně Vlastimil Tlustý svůj komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…