Deset rad jak bojovat s jarní únavou

04.03.2015 9:20

I když o sobě zima ještě dává občas vědět, teploty se v poslední době pohybují nad bodem mrazu. Jaro se už hlásí o své slovo a s ním přichází i únava. Jelikož nejde o prázdný pojem, ale o fakt, stejně jako při podzimním vyčerpání, sestavili jsme pro Vás deset rad jak se přizpůsobit změně biorytmu ve Vašem těle i v okolí.

Deset rad jak bojovat s jarní únavou
Foto: archiv
Popisek: Jaro

Březen je poměrně nabitý měsíc, a to činnostmi všeho druhu. Řidiči mění zimní pneumatiky za letní, dámy pak zimní šatník za jarní, je třeba umýt okna, zkypřit trávník, založit záhonky, odevzdat daňové přiznání, objednat letní dovolenou, maturanty přimět k finální výkonnosti před zkouškou dospělost a hlavně překonat jarní únavu.  Ta je důsledkem několika faktorů, kterým je dobré se vyhnout. Jak se jim vyhnout Vám řekne našich 10 rad:

1)      Užívejte si slunce - Únava souvisí s biorytmy proběhlé zimy. Nedostatek slunečního světla způsobuje sníženou sexuální aktivitu, deprese a díky pohybu v uzavřených prostorech i vyšší riziko nákazy infekčních onemocnění.

2)      Předcházejte nemocím vitamíny - Díky těsnějšímu kontaktu v uzavřených prostorách roste možnost onemocnění virovou nákazou, dbejte tedy na přiměřený příjem vitamínů.

3)      Podpořte cirkulaci lymfy a krve – Díky zdravému otužování nebo zdravé stravě můžete docílit zlepšení k cirkulaci lymfy a krve v organismu, která má blahodárné imunitní účinky.  Vhodný pro podporu cirkulace lymfy a krve je také volně prodejný lék Wobenzym.

4)      Pročistěte svůj organismus – Už naši předci věděli, že dodržení půstu je v předjaří prospěšné. Pokuste se pročistit a detoxikovat své tělo od nepříznivých působení volných radikálů. Ideální jsou kopřivové čaje, březová míza nebo oblíbené májové bylinné víno.

5)      Spěte zdravě – Minimálně sedm hodin kvalitního spánku bez rušivých elementů by Vám mělo zajistit kvalitní regeneraci mezi náročnými pracovními dny. O víkendu se nebojte si hodinu, dvě přispat.

6)      Změňte jídelníček – Z těžké zimní stravy je důležité co nejrychleji přejít na lehkou stravu. Pokud si potrpíte na maso, tak jenom to bílé, nejvhodnější jsou ryby. Ideálně by měla být Vaše strava prošpikovaná ovocem a zeleninou. První jarní byliny pomáhají obranyschopnosti těla, určitě je dobré vyzkoušet pampeliškové listy, pažitku, hrachové výhonky a další „vymoženosti“ jara.

7)      Hýbejte se – Zdraví pohyb pomáhá při jakémkoliv ročním období. Na jaře by se aktivita Vašeho těla měla zvýšit pro odbourání tuků, které tělo automaticky nabralo při těžší zimní stravě a přípravě na studenější měsíce.

8)      Pokuste se přestat s neřestí - Kdy jindy, než na jaře, kdy všechno začíná vonět, žít a barevně zářit by měl člověk přestat s kouřením nebo nadměrným pitím alkoholu?

9)      Vyhněte se stresu a relaxujte – Nejenom Vaše tělo, ale i Vaše mysl je na jaře v ohrožení. Pečlivě se věnujte samy sobě a relaxujte. I proto existují jarní prázdniny, kdy by měla být rodina pospolu a věnovat se lyžování nebo jiným aktivitám, než je práce a stres s ní spojený.

10)   Vyhledejte doktora pokud … -  Pokud Vaše únava trvá více než 6 týdnů, je vhodné navštívit doktora. Můžete totiž trpět onemocněním štítné žlázy, depresí nebo chudokrevností

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…